Tigem arazileri ile Araştırma Enstitüsü arazileri yıllardır korunan kollanan arazilerdi. Bazı kesimlerde bu arazilerin Yalova’nın akciğerleri olduğu ve bu haliyle kalmaları gerektiği savunulurken, bazı kesimlerde bu arazilerin devlet elinde kalmasının Yalova’nın gelişmesini engellediği görüşü hakimdi.

Araştırma enstitüsü arazisinin henüz çok gündeme gelmemesine rağmen, Tigem arazisi üniversiteye yapılan tahsisle ve Tigem arazilerinin ülke genelinde uzun süreli kiralanması düşüncesiylae alternatif değerlendirmelere açılmış oldu.

Bu ayın sonunda Tigem arazisi için yapılacak kiralama ihalesi için talipli olan çiçekçiler bu arazi için alternatif bir proje hazırlıyor ki, alanın bence en doğru değerlendirme şeklidir. Konu kamuoyunda da desteklenmektedir.

Yalova’nın doğusu sanayi, batısı turizm şeklindeki planlamanın 1/25.000’lik planda da yer bulması sanayiye hep mesafeli duran Yalova’da bazı düşüncelerin gelişmesini de sağladı.

Genel çerçeve içinde Yalova Belediyesi’nin eski arboretum alanı içinde düşündüğü turizm tesis projesi için ilk ihale bu hafta yapılacak. Yalova merkezde düşünülen en büyük turizm projesi bence budur. Meydan, park ve çevre düzenlemeleri, doğal ve tarihi değerlerle birlikte ele alındığında elbette güzel çalışmalar. Ama Yalova esnafına hareket getirecek bir canlılığa çok fazla katkıları olmuyor. Ama böylesi bir proje, konaklama, seminer ve kongre merkezi, termal suyun bulunduğu bir merkezin Yalova merkezde oluşması katkıyı çok arttıracaktır.

Resmi rakamları yılsonunda göreceğiz ama gözle görülen bu yılın turist açısından kötü geçmediğidir.

İstanbul, Bursa’dan ilimize günübirlik turist getiren rehberler hep daha kaliteli hizmet arandığını belirtiyorlar. Bu tür tesislerin kurulmasıyla günü birlikçiler kadar konaklama içinde tercih edilir bir merkez oluşacağını dile getiriyorlar.

Haksız da değiller. Termal ilçemizde Limak gibi bir marka nasıl bir değişim ve gelişim başlattıysa, Yalova’da arboretum alanına düşünülen projeyi hayata geçirecek bir firma çehremizi de değiştirecektir.

Doğrusu, yanlışı, biz, siz tartışmasını bir kenara bırakıp Yalova’nın ufkunu açacak projelerin gerçekleştirilmesini istemek her Yalovalının hakkıdır. Ucuz kasaba politikalarıyla zaman kaybetmek Yalova’yı her gün geriye atacaktır.

Yalova’nın unutulacak bir yer olmadığını elbirliği ile ortaya koymalıyız.