Özel Yalova Hastanesi Tıbbi Onkoloji Uzmanı Prof Dr. Melih Cem Börüban'ı kadrosuna dahil ederek Onkloloji Kliniği ve Kemoterapi Ünitesini Yalova halkının hizmetine sundu.  Özel Yalova Hastanesi yetkilileri, amaçlarının hastalara kaliteli ve konforlu bir hizmet sunmak olduğunu söyledi.
Özel Yalova Hastanesi Tıbbi Onkoloji Uzmanı Prof. Dr. Melih Cem Börüban çağın hastalığı kanser ve  kanser tedavileri hakkında bilgiler verdi. Prof.Dr. Börüban, “Kanser önemi giderek artan bir sağlık sorunudur. İnsanlar en çok, kalp ve damar hastalıklarına, ikinci olarak da kansere bağlı olarak hayatlarını kaybetmektedirler. Batı toplumlarında her yıl 250-350 kişiden biri kansere yakalanmaktadır. 60 yaşın üzerindeki gurupta ise kanser sıklığı çok artmakta 300 kişide 4-5 civarına yükselmektedir.   Yurdumuzda en sık görülen kanserler erkeklerde akciğer, prostat, kalın barsak, rektum, mide ve pankreas; kadınlarda meme, akciğer, kalın barsak, rektum, rahin ağzı, yumurtalık, mide ve pankreas kanserleri olarak sıralanabilir. Normal vücut hücreleri gerektiğinde bölünerek çoğalır ve bulunduğu dokuyu yeniler. ( cildimiz gibi ). Fakat normal hücrelerin bölünme yeteneği sınırlıdır. Kanser hücreleri ise kontrolsüz olarak çoğalır ve vücuda yayılabilir” dedi.
Son yıllarda kanser tedavisinde önemi gelişmeler olduğuna dikkat çeken Prof.Dr. Börüban, “Yeni nesil kanser ilaçları doğrudan tümörü hedeflemekte ve normal dokulara klasik tedavilere oranla daha az zarar vermektedir. Bu gün kullanılan hedefe yönelik tedaviler ve ümminoterapiler bu gurup tedavilerdir. Hedefe yönelik tedavilerde; normal hücrenin kanser hücresine dönüşümü veya çoğalıp yayılması aşamalarından birisi hedefe alınarak bir noktada kanser süreci durdurulmaya çalışılmaktadır. Hedefe yönelik tedaviler Akciğer, meme, kalın barsak ve bir çok organ tümörlerinde kullanılmakta ve hastaların yaşam sürelerine katkı sağlamaktadır. İmmünoterapilerde ise vücudun immün sistemini güçlendirerek, ona destek olarak vücudun kanseri durdurması ve yenmesi hedeflenmektedir. Bir çok kanser türünde kullanılmaya başlanmıştır. Bu konuda çalışmalar sürmektedir. Artık bir tedavi her hastaya aynı şekilde kullanılmamakta, tedaviler kişilere özel planlanmaktadır. Kişinin genetik yapısı hücrelerindeki mutasyonlar değerlendirildikten sonra en uygun tedaviye karar verilmektedir. Kişiselleştirilmiş, kişiye özel tedavilerle başarı şansı artmaktadır. Yeni gelişmelerle birlikte belki de gelecekte kanserde diabet, hipertansiyon, tüberküloz gibi hastanın uzun yıllar birlikte hayatını sürdürebileceği hastalıklar arasına girecektir” dedi.
Prof.Dr.Melih Cem Börüban kimdir?
1970 Adana doğumlu olan Prof. Dr.Melih Cem Börüban, Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi'nden mezun olduktan sonra Yıldırım Beyazıt Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde  4 yıl İç Hastalıkları uzmanlığını  tamamladı. Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde Tıbbi Onkoloji İhtisası  sonrası, 2 yıl Etlik İhtisas Hastanesi'nde uzman doktor olarak çalıştı. Amerika Houston Texas MD Anderson Kanser Merkezinde bir süre çalıştı. Selçuk Üniversitesi'nde yardımcı doçentlik sonrası, 2013-2016 yılları arasında Necmettin Erbakan Üniversitesi'nde  Profesörlük ve Bilim Dalı Başkanlığı yaptı. Uluslararası 43 adet yayın, uluslararası 23 adet bildiri, ulusal 17 adet yayını bulunan Prof. Dr. Melih Cem Börüban evli ve 5 çocuk babasıdır.

Editör: TE Bilişim