Geçtiğimiz haftalarda Cumhurbaşkanımız sayın Recep Tayyip Erdoğan ‘’ Kültür ve Turizm Bakanlığı Özel Ödül Töreni ‘’ nede yaptığı konuşmada bir öz eleştiride bulundu.

‘’ Ülkemizin geçtiğimiz 14 yılda yaşadığı dönüşümün en zayıf halkalarını eğitim ve kültür oluşturuyor. Bu konuda fevkalade müteessirim. Özel önem ve öncelik vererek hem eksiklerimizi tamamlamak hem de büyük adımlar atarak eksiğimizi gidermeliyiz.’’

Musiki dalında Nesrin Sipahi, şiir ve çeviri dalında Cahit Kaytak, tiyatro dalında Kenan Işık, edebiyat dalında Prof. Dr. Fuat Sezgin ‘e Kültür Bakanlığı özel ödülü sunulan törende cumhurbaşkanımızı yaptığı konuşmadan dolayı kutluyorum. Kültür sanat alanında çalıştığımız için bu konuda neler yapılıp nelerin yapılamadığının yakın takipçisiyiz. Cumhur başkanımızın yaptığı konuşmada yaptığı öz eleştirin ardından söylediği sözlerle kültür sanat alanında ülkemizde yakında yeni gelişmelerin olacağının müjdesini vermiş oldu.

‘’ Bugün bölgesinde ve dünyada yeniden iddia sahibi olma mücadelesi verirken bu ilişkiyi de kurmak mecburiyetindeyiz. Güvenlik, ekonomi önemlidir ama kültürü ihmal ederseniz hedefe ulaşamazsınız. Bu konuda bakanlıklarımıza ve kurumlarımıza çok önemli görevler düşüyor. Bu konuda seferberlik ruhuyla çalışmalıyız. ‘’

Konuşmanın kısa özeti olarak aldığım bu cümle aslında Cumhurbaşkanımızın arzu ve beklentisini net olarak ortaya koyuyor. Zaten konuşmanın yapıldığı tarihten birkaç ay sonra Kültür ve Turizm bakanımız sayın Nabi AVCI İstanbul şehrimizde 3. Kültür Şûrasını topladı. Şûranın yayınlanan sonuç raporunda alınan kararlar önümüzdeki dönemde izlenecek yol haritasının ana hatlarını ortaya koymaktadır. Yarın ki yazımın konusu şuranın sonuç raporları olacak. Şimdi cumhurbaşkanımızın ödül töreninde yaptığı konuşmadan notlar sunmak istiyorum.

‘’Bizim medeniyetimizde kültür ve sanat beşerin yaratıcının her eserinde müsaade ettiği güzellikleri ortaya koymasının vasıtasıdır. Bilgiyi irfana ulaştırmadıkça hiçbir şeyi yerli yerine oturtamayız. Doğuştan gelen yetenek sizi kabiliyetli kılabilir. Bunu yönlendirmeyi bilemezseniz, insanlık ve toplum için kalıcı eserler ortaya koyamazsınız. Sanatla insanların dünyasında açılan pencereler bize yeni dünya açarken geçmişten geleceğe bir bağ da kurar. Bize düşen ortak mirasa en büyük katkıyı yapmaktır. Teknolojiyi üreten onun vasıtasıyla kültür ve sanata da hâkim olur. Medeniyet tek taraflı ve tek yönlü değildir. Her alanda değer üretmezseniz, iddia ortaya koymazsanız hedeflediğiniz gelişmeyi gösteremezsiniz. ‘’

Bütün bu söylenen sözler benim de altına imzamı atacağım sözler. Kültür ve sanat alanında özlediğimiz gelişmelerin yaşanması için bu kadar zamanın boşa geçmesi tek üzüntümdür. Zira zaman telafisi mümkün olmayan bir kayıptır. Kültür sanat alanında bir şeyler yapmak için varını yoğunu ortaya koyan insanlara yeterli destek ve imkanlar yaratılamadı. Hükümetimizin bu alanlarda yapılacak çalışmaların lokomotifi İl Kültür Müdürlükleri olmalıdır. İl Kültür Müdürlüklerinin rutin dışına taşarak bulundukları illerde kültür sanat şûralarının küçük çaplı yerel toplantılarını yapabilirler ve o kentte yapılacak çalışmalara destek verebilirler. Devlet tarafından sağlanacak imkanlar , sanatsal çeşitlilik koruyarak yapıldığında genelde ve yerelde kültür sanat çalışmalarını Cumhurbaşkanımızın konuşmasında vurgulamış olduğu hedeflere ulaşılabilmenin yolunu açacaktır.

Uzun yıllardır Yalova İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü çalışmalarında ben bu yönde göze çarpan bir atılım görmedim, umarım bundan sonra cumhurbaşkanımızın bu konuya eğilmesi sonucu durum değişecektir.

Yeri gelmişken şunu da ilave etmek istiyorum Yalova İl Kültür ve Turizm Müdürlüğümüz adına yakışmayacak bir binada ve ortamda hizmet sunmaya çalışıyor. Yalova Atatürk’ün kenti, bu kente yakışan depreme dayanıklı, daha ferah ortamda hizmet sunulabilecek bir yapıda bu müdürlüğümüzü çalıştırması lazımdır . İl bina içinde bulunan İl kütüphanesi her yaştan öğrencilerimizin yoğun olarak faydalandığı bir mekândır , gençlerimizi bu riskli yapıdan bir an önce kurtarmamız lazımdır.

Yalova Valiliği bünyesine bağlı müdürlüklerin pek çoğu deprem sonrası yapılmış yeni binalara taşındı. İlimiz Kültür ve Turizm Müdürlüğümüz için de uygun ve acil bir çözüm bulunmalıdır. Mevcut bina deprem riski taşıyor buraya öğrencilerimizi sokmamız doğru değil, Yalova halkı yetkililerden bu konuda ÇÖZÜM bekliyor.

Yalova, Kültür ve Turizm alanında yeni gelişmeler beklerken, riskli binaların oluşturabileceği ihmalkarlıktan doğabilecek felaketlerin önlemini de acilen almalıdır.