CHP’li Gürel, AKP Genel Başkanı Mahir Ünal’ın açıklamaları, bugün görülecek Yalova Belediyesi davası, Cumhuriyet Bayramı kutlaması, milletvekilliği adaylığı gibi önemli konulara ilişkin sorulara cevap verdi. AKP Grup Başkanvekili Mahir Ünal’ın Cumhuriyet ve dil devrimine ilişkin açıklamalarına cevap vererek basın toplantısına başlayan CHP Yalova İl Başkanı Mehmet Gürel, “Geçtiğimiz günlerde Bartın’da bir maden kazası yaşadık. Bu elim kazada hayatını kaybeden bütün emekçi kardeşlerimize Allah’tan rahmet, ailelerine, yakınlarına sabır, milletimize de başsağlığı diliyoruz. AKP Grup Başkanvekili Mahir Ünal, kültür devrimi olarak Cumhuriyet bizim lügatimiz, alfabemizi, dilimizi, bütün düşünmemizi yok etmiştir diyerek çok ciddi bir gaf yaptı. Belki isteyerek belki istemeyerek ben bu yapıyı istemiyorum, ben saltanat istiyorum, ben tarikat ve cemaatleri istiyorum, ciddi bir toplumsal eğitimsizlik ve cehalet istiyorum, o ortamı arzu ediyorum esasında dedi. Bugün konuştuğumuz Türkçe ile esasen bir düşünce üretemeyiz sadece güncel ihtiyaçlarımızı karşılayabiliriz ifadelerini kullandı. 29 Ekim’e sayılı günler kala kendisinin ve partisinin bilinçaltını dile getirmiş oldu. Cumhuriyetle hesaplaşma arzusu yüz üstüne çıkmış oldu. Bu makamlardaki kişilerin bugün Cumhuriyetle alakalı, dil devrimiyle alakalı laf söyleyebilmeleri yarın kıyafetle alakalı, geleneklerimizle alakalı gerçek düşüncelerini söyleyebilmesi tehlikesini yaratıyor. Bu kişilerin haklarında gereken işlem yapılmazsa ileride belki biz şeriat istiyoruz diye rahatça konuşmalarına ve ortam yaratmalarına müsaade ediyoruz. Bu hamleler ileride çok ciddi ulusal, toplumsal sorunlara yol açabilir” dedi.

‘Hak yerini geçte olsa bulacak’

Yalova Belediyesi zimmet soruşturması kapsamında 2 yıldır devam eden davanın bugün yapılacağına değinen CHP Yalova İl Başkanı Mehmet Gürel, “Bugün yaklaşık 2 yıldır devam eden ve bir yılan hikayesine döndürülmüş Yalova Belediyesinin davası var. Her lehimize bir bilirkişi raporu geldiğinde, yeni bir bilirkişi raporunun istendiği dava haline geldi ve bilinçli olarak uzatılmaya devam ediyor. Bizim aleyhimize olan bilirkişi raporu gelene kadar devam ettirecekler. CHP olarak Yalova halkı olarak artık yeter hak yerini bulsun diyoruz. Yalova halkı Vefa Salman’ı seçti bu kadar basit. 2 yıl boyunca dava devam ediyor ve içeride hapis yatan suçlu da yok ama dava bilerek uzatılarak yanlış yapılıyor. Yarın ki davada inşallah bir sonuç çıkar ve belediye başkanımız, başkan yardımcımız ve ilgili kişiler görevine döner. Genel merkezimizden çok sayıda parti meclisi üyemiz, milletvekilimiz, belediye başkanlarımız ve bizler orada olacağız, bu toplumsal beklentiyi vurgulayacağız. Yalova halkının tercihine hiç kimsenin ipotek koyamayacağını vurgulayacağız ve adalet muhakkak bir gün tecelli edecek. 7-8 ay sonra genel seçimler var o zamana kadar bu davayı uzatsalar bile seçimlerde Millet ittifakı seçimi kazanacak ve bu yanlış hemen düzeltilerek göreve iadeler yapılacak. Bütün Yalovalıları, basın mensuplarımızı ve konuya duyarlı herkesi bugün Yalova Adliyesine bekliyoruz” şeklinde konuştu.

‘Klasik bir kutlama olmayacak’

Hafta sonu Cumartesi günü 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı kutlamasına ilişkin parti olarak gerçekleştirecekleri organizasyonla ilgili açıklamada bulunan İl Başkanı Gürel, “AKP’li Mahir Ünal gibi hadsizlerin yaptıkları hamlelerle ilgili süreçte Cumhuriyet bayramımızı coşkulu bir şekilde kutlamamız gerekiyor. Bizde CHP olarak Cumartesi günü akşam saat 18:00’da Cumhuriyet Meydanında buluşup, bir Cumhuriyet yürüyüşü gerçekleştireceğiz. Bu yürüyüşümüzde sadece Türk bayraklarımız ve Atatürk bayraklarımız olacak ki özellikle bir siyasi vurgu olmasın, herkes rahatlıkla katılabilsin diye. Duyarlı Yalovalılar olarak bu dönemde demokrasi için, adalet için, Atatürkçülük için hep beraber yürüyeceğiz, marşlarımızı söyleyeceğiz. Yalova halkının ne kadar cumhuriyetçi, demokrat, adalete saygılı, duyarlı olduğunu hep beraber göstereceğiz” ifadelerini kullandı.

‘Sadece Vefa Salman dönemi değil öncesi araştırılmalı’

Bugün görülecek Yalova Belediyesi davasına ilişkin 2009 yılında Demokrat Partiden seçilen, 2013 yılında Ak Partiye geçip 1 yıl boyunca belediye başkanlığı yapan Yakup Bilgin Koçal’ın da bugünkü dava da yargılanacağı sorusunu yanıtlayan CHP Yalova İl Başkanı Mehmet Gürel, “Biz bunu yaklaşık 1 yıldır söylüyoruz çünkü bu usulsüzlüğü yapanlar yıllar öncesinde işe alınmış ve yıllar öncesinden de aynı düzenbazlıklar var belgelerle bu tespit edildi. Bunu sadece Vefa Salman dönemiyle sabit tutmaya çalıştılar ancak Yakup Bilgin Koçal zamanına gittiği zaten tespit edildi. Biz o yıllarda araştırılsın neden sadece CHP ile alakalı bölünmüş gibi davranılıyor dediğimizde eleştiriyorlardı şimdi onlarda başladı” şeklinde konuştu.

‘Davayı uzatmaları için hukuki gerekçelere ihtiyaçları yok’

Yalova eski Belediye Başkanı Yakup Bilgin Koçal’ın da dava sürecine dahil edilmesiyle mahkemenin uzatılmasına ve göreve iadenin de geciktirilmesine sebep olur mu sorusunu yanıtlayan İl Başkanı Gürel, “Davayı uzatmak için böyle hukuki gerekçeler olmasına gerek yok onlar için. Bu davayı uzatalım neden çünkü geçen gün çok yağmur yağdı, kiralar arttı, enflasyon oranları açıklanmadı gibi bahanelerde üretebilirler, siyasal bir duruş bu. Herkes dinlendi, içeri girenler çıkanlar oldu ama hala bitmedi, hala devam ediyor. Varsa suç gerekeni yap ama yok o zaman göreve iade yap. Bizim korktuğumuz endişe ettiğimiz bir şey yok. Partisel ve kişisel olarak Vefa beyden, Halit beyden edindiğim bilgiler ışığında bizim endişemiz yok bir an önce dava sonuçlansın istiyoruz” dedi.

‘Henüz netleşmiş bir tavır yok’

2023 seçimlerine yaklaşıldığını, bu süreçte partilerin milletvekili belirleme çalışması olacağını ancak 6’lı masa çerçevesinde bunun nasıl gerçekleştirileceği, Yalova’da milletvekilleri nasıl belirlenecek sorunu cevaplayan Cumhuriyet Halk Partisi Yalova İl Başkanı Mehmet Gürel, “Şu anda netleşmiş tavır ve yöntem yok. Hassasiyetimiz şu 6’lı masa muhalif partilerin birçoğunun ülkemiz, vatanımız için asgari müştereklerini resmi haline getiren bir masa. Cumhuriyet gibi, demokrasi gibi, sınırlar, insan hakları, eşitlik, özgürlük, adalet, hukuk, yönetmelikler, liyakat gibi olmasını arzu ettiğimiz Türkiye’nin ortak tavrını resmi hale getiren metinler hazırlamak. İmzalanan metnin detaylarına milletimiz çok bakmıyor, çok önemli çok ciddi bir siyasi duruştur, Türkiye için çok önemli bir hamledir. Bu bağlamda her ne kadar 6’lı masanın siyaseten birbirinden farklı görüşlerden oluşması, vatan önceliği, gelecek endişesinden dolayı birlikte hareket etmesinden dolayı, illerde de siyasi seçim çalışmalarını ortak yapması çok doğaldır. Bu grup aynı zamanda parlamenter sisteme geçiş amacıyla toplandı, bu sadece Cumhurbaşkanı değişikliğiyle olmuyor, meclis aritmetiğinin de ona göre oluşması gerekiyor. O yüzden muhalif parti grubunun milletvekili sayılarının daha öne çıkmasına yönelik yerellerde çalışmalar olabilir. Yalova’da da böyle bir çalışma yapılabilir ya da yapılmayabilir bu parti genel merkezlerinin bir araya gelip harmanlayacağı aritmetik bir çalışmayla olacak. Bize şu şekilde olacak diye gelen bilgi ve yazı yok” diye konuştu.

‘Partimiz kimi uygun görürse o milletvekili olur’

CHP Yalova İl Başkanı Mehmet Gürel’in önümüzdeki dönemde Milletvekili adayı olacak mı? 6’lı masada yedinci ittifak olarak HDP’nin olmasını ister misiniz? sorularına da yanıt veren Gürel, “Bizim 6’lı masanın siyasi duruşu bellidir. Bana göre bütün Türkiye’deki muhalefet belli noktalarda ortak hareket etsin ama şu anda görüş olarak bu 6 siyasi parti zaten duyduğum kadarıyla HDP başka bir siyasal ittifakta zaten. Ak Parti ile hareket ederler mi diye sorsanız bilmiyorum oda olabilir neden böyle söylüyorum, MHP 3 yıl önce Ak Partiyle can düşmanıydı sonra beraber oldular. O yüzden siyasette şimdiden bu aritmetikleri benim ya da başkasının bilmesi söz konusu değildir. Aday olacak mıyım sorusu en önemli konu Yalova gündemi için. Benim bireysel olarak önceliğimle şahsi hedefimle alakalı olarak olamaz, olmak istesem de olamaz. Çünkü ben bir partinin il başkanıyım, partimin o günkü çıkarı neyse ona göre davranmak zorundayım. Hedef ve beklentilerimi bireysellikten uzaklaştırıp daha toplumsal daha partisel çerçeveye sokmak zorundayım. Öyle bir şey gerekirse olur çünkü il başkanı olduğum için parti genel merkezimiz ve il örgütümüz öyle uygun görürse olur, ama başkası aday olsun der o olur. 1 oy kim fazla alıyorsa, 1 milletvekili nasıl çıkarıyorsak ben ona bakarım. Biz partimiz için neredeyse ölmeyi göze almış ruh halindeki yöneticileriz. Önceliğimiz o vatan ve daha sonra partimiz. Öyle bir şey gerekiyorsa olur. Başkaları gibi ben olmak için şunu yapayım, şunun kuyusunu kazayım, şöyle hamle yapayım gibi şeyleri bizim partimizde göremezsiniz” ifadelerini kullandı.

‘Tek firmanın katılması ve oransal olarak karşı çıktık’

İl Özel İdaresinin Çınarcık sapağındaki ek hizmet binasının olduğu arazinin hasılat paylaşımı yapılarak satışı yapıldığını, bununla ilgili CHP olarak resmi bir başvuru ya da itiraz süreci olacak mı? Şeklindeki soruyu da yanıtlayan CHP Yalova İl Başkanı Mehmet Gürel, “Resmi başvuru yapmadık, oradaki sorun şudur. Orada ilkesel bir yanlış vardır, hukuken yanlış değil, o kitabına uyduruluyor bir şekilde. Benim vurguladığım 1 tane firma katılıyor tanımam bilmem. 1 firmanın katılması uygun değil, rekabet ortamı oluşmadı birincisi bu yapılmadı eleştirimiz o. İkincisi oransal olarak da yüzde 28,44 ile kat karşılığı gibi düşünün hasılat paylaşımı modeline göre. Hepimiz Yalova’daki dükkan, daire, ofis satışlarını biliyoruz, Yalova gayrimenkul piyasasına bakıldığında bu oran azdır. Ona yönelik sayın valimizde ama burada yapılacak yatırımın kumu. Çakılı, demiri Yalova’dan alınacak diye açıklama yaptı. Tabi ki buradan alınacak İngiltere’den alınacak hali yok. Ben tek kişi olsaydım ihaleyi ertelerdim tek kişi olmaz diye, şüphe oluşturabilir, arzu edilen rekabet bence oluşmadı derdim. Daha sonra oralara projeler yapıldı, oraların mimari çözümlerine kentsel estetiğine tasarımına yönelik de eleştirimiz olabilir çünkü ne olacağı belli değil. Ayrıca Ticaret Sanayi Odasının karşısındaki alana yapılacak denilen valilik binası, daha önce kütüphane ve sosyal yardımlaşmayla alakalı bir birimdi. Bu konuda da yakında muhtemel açıklamalarım olabilir. Orasının da olmasını çok zor görüyorum, ben şimdi resmi açıklama yapmıyorum, resmi vurgulamaları önümüzdeki günlerde resmi belgelerle, bilgilerle yapmak daha doğru olur, bir masaj veriyorum” diyerek sözlerini noktaladı.

Editör: TE Bilişim