Muhabirimiz Göktuğ Doğukan Yüksel’in sorularını yanıtlayan Gacık Köyü Muhtarı Zeki Tanıl, mobilyacılıktan muhtarlığa uzanan süreci Yalova gazetesine anlattı.

"Satılmadık yer kalmadı"

3 dönemdir muhtarlık yaptığını dile getiren Gacık Köyü Muhtarı Zeki Tanıl, “Doğma büyüme Yalovalıyım. Muhtar olmadan önce mobilyacılık işiyle uğraşıyordum. Şimdi ise 3 dönemdir Gacık köyünün muhtarlığını yapıyorum. Burası 300 yıllık bir köydür. Köyümüzün %90 emeklidir. Şu anda hane sayımız 250'dir. Nüfusumuz ise 550 kişiden oluşuyor. Göç veren bir köyüz. Özellikle gençlerimiz daha çok Çiftlikköy ve Yalova’ya taşınıyor. Burada iş sahası yok. Dışarıdan göç de alıyoruz. Pandemi döneminden sonra köyümüze daha çok talep oldu. Satılmadık yer kalmadı. OSB’lerin köyümüze yakın olması artışa neden oluyor” ifadelerini kullandı.

Armutlu Karşıyaka Mahallesi Muhtarı Ömer Serez, “Nüfus Olarak 12 Bini Bulmamız Gerekiyor” Armutlu Karşıyaka Mahallesi Muhtarı Ömer Serez, “Nüfus Olarak 12 Bini Bulmamız Gerekiyor”

"Su problemi yaşamaya başladık"

OSB'lerin kurulmasından rahatsızlık duyduğunu ifade eden Muhtar Tanıl, “Köyümüzde toplulaştırma yapıldı. Rahatsız olan muhtarlardan tek ben kaldım. Ancak benimde gücüm yetmedi ve toplulaştırma gerçekleşti. Bize bir şey sorulmadı. Yollar yapılacak dediler, bir tane yol yapılmadı. Bahçelere de yol açılacaktı onlarda olmadı. Bu sefer OSB'leri kurdular. Köyümüzün yaklaşık 2 bin dönümlük alanımız gitti. Ekim ve hayvancılık sahalarımız gitti. Nüfusumuz artınca ve otobanda geçince buradan su problemi yaşamaya başladık. İlerleyen senelerde daha çok problem olacak. Yetkililerle bu konuyu konuştuk. Ulaşım, okul ve güvenlik sıkıntımız yok. Köyümüzde imarda yok ve bu yüzden ev yapmak yasak. Kentsel dönüşüm burada olamaz” şeklinde konuştu.

“Muhtar köyün sözcüsüdür”

Köylünün bütün problemleriyle tek tek ilgilenen Tanıl, “Muhtar köyün sözcüsüdür. Vatandaşın ne ihtiyacı oluyorsa yetkililere söylüyoruz. Herkes muhtar olamaz. Ben kendimi aracı olarak görüyorum. Köylü de benden üstündür” dedi.

"Yalova’da yabancı olduk"

Eski ve yeni Yalova’yı karşılaştıran Tanıl, şunları aktardı: "Eskiden Yalova’da herkes birbirini tanırdı. Şimdi bakıyorum eski Yalova’dan bir eser yok. Her taraf Suriyeli ve İranlı ile dolmuş. Yalova’da yabancı olduk. Yalova’nın bu duruma geleceği hiç aklıma gelmezdi. Eskiden neşe ve huzur vardı. En büyük rahatsızlığım yabancı nüfusunun artması. Köyümüzde hiç yabancı yok. Yalova, pahalı bir şehir ama göç alıyor. Bu gidişat çok kötü.”

HABER/ RÜMEYSA ŞAHİN

Editör: Rümeysa Şahin