Yalova Gazetesi’nin TEMA VAKFI Yalova şubesi ile gerçekleştirdiği ortaklık tüm hızıyla devam ediyor. Gazetemizin videolu köşesinde TEMA Yalova Şube Başkanı Arzu Demir’i ağırlıyor ve ülkemiz için hayati önem arz eden konuları masaya yatırıyor. Başkan Demir, bu hafta Türkiye’deki su sorununa dikkat çekti.
“Sularımızı kanuna kavuşturmak istiyoruz”
Konuşmasına suyun önemini belirterek başlayan Başkan Demir, “Su bir kaynak değil, bir doğal varlıktır. Su ticari bir meta olarak düşünülemez. Yeterli miktar ve kalitede suya erişim bir insan hakkıdır. Bunun yanı sıra su sadece insanların değil, ekosistemdeki tüm canlıların hakkıdır. TEMA Vakfı olarak suyu yukarıdaki üç temel ilke çerçevesinde yorumluyoruz. Suyu yaşamın kaynağı olarak görüyor ve “yaşamı savunmak” ilkemiz çerçevesinde sularımızı bir kanuna kavuşturmak istiyoruz. Mevzuatımızda sularla ilgili bir çerçeve kanunun olmaması ve aşırı su tüketimi, su varlıklarının kaybı, kirlilik gibi sorunlarının artması nedeniyle 2010 yılında TEMA Vakfı olarak başladığımız Su Kanun Tasarısı ile ilgili çalışmalarımızı 2012 yılında tamamlayarak bir basın toplantısı ile kamuoyuyla paylaştık. TEMA Su Kanunu Tasarısı ile su varlıklarımızın yönetişim süreçlerinin Netleştirilmesi, su konusunda farklı kurumların yetki ve sorumluluklarının belirlenmesi, su varlıklarımıza ilişkin katılımcı bir yöntem oluşturularak doğanın ve toplumun ortak yararıyla birleştirilmesi konularına dikkat çekiyoruz” ifadelerini kullandı. Ülke yönetiminin su politikalarını eleştiren Başkan Demir, “Türkiye’nin çelişen su mevzuatı ve politikalarıyla su varlıklarımızın kirletilmesinin ve tüketilmesinin önü açılmaktadır. Su varlıklarımızın korunması gerekliliğini, kömür madenciliği ve kömürlü termik santrallerin neden olduğu tahribatı ortada. Tarım Politikalarında İklimin Yaygınlaştırılması için Sivil Toplum Ağı projemiz kapsamında Türkiye’nin su varlıklarını ve tarımda su kullanımını, iklim değişikliğinin etkileri ile incelediğimiz İklim Değişikliğiyle Uyum Bağlamında Tarımsal Su Politikaları raporumuz 2022 yılında yayınlandı” dedi.
“Kuralık sorunu derinleşecek”

Türkiye’nin yıllık yağış ortalamasının dünyaya göre düşük kaldığını söyleyen Başka Demir, “Türkiye yılda ortalama 573,4 mm yağış almaktadır. Bu, dünya ortalamasının (800 mm) altındadır. Bu toplam yağışın, günümüz teknik ve ekonomik şartları çerçevesinde, meydana getirdiği yerüstü ve yeraltı su potansiyeli yılda ortalama toplam 112 milyar m3 olup, 58,41 milyar m3 ’ü kullanılmaktadır. Türkiye’nin su varlığı zamansal değişim de göstermektedir. Coğrafi konumu nedeniyle Türkiye dönemsel olarak şiddetli kuraklıkların yaşandığı ve su talebinin en yüksek olduğu aylarda su potansiyeli önemli miktarda azalabilen bir ülkedir. Türkiye’de kişi başına düşen su miktarına bakıldığında; DSİ verilerine göre 112 milyar m3 olan toplam kullanılabilir su miktarı, 2022 yılı nüfus sayımı esas alındığında, kişi başına yılda 1.322 m3 su düşmektedir. Bu miktar, genel uluslararası kriterlere göre Türkiye’yi “su stresi” içinde olan bir ülke yapmaktadır. Türkiye nüfusunun 2050 yılında, (farklı senaryolara göre 93-111 milyonu bulacağı) TÜİK projeksiyonlarına göre 105 milyonu bulacağı ve kişi başına düşen su miktarının da bu nüfusa göre 1.069 m3 ’lerde olacağı tahmin edilmektedir. Bu tahminler ışığında, Türkiye’nin 2050 yılından itibaren 1.000 m3’ün altına doğru bir seyir izleyerek “su fakirliği” durumuna gerilemesi beklenmektedir. Türkiye’nin 2025 yılı itibarıyla, toplam kullanılabilir su potansiyelini %100 oranında kullanması durumunda, su varlıkları üstündeki baskı çok daha fazla artacaktır. İklim kriziyle sebebiyle aşırı sıcak geçecek kışlar ve yazlar da kuraklık sorununu derinleştirecektir. TEMA Vakfı su ile ilişkili olarak çok sayıda proje ve faaliyet yürütmüştür. Su varlıklarımızın korunması ve sürdürülebilirliğinin sağlanması için politika üretmeye, su varlıklarımızın durumunu yakından takip etmeye devam etmektedir” şeklinde konuştu.
Konuşmacı/Arzu Demir
Kameraman/Duygu Saral

Kadın Meclisi Başkanı Karoğlu; Medeni Kanun Bizim Anayasamız Kadın Meclisi Başkanı Karoğlu; Medeni Kanun Bizim Anayasamız


 

Editör: Arda Yavuz