Koçal’a Cevap Verdiler Koçal’a Cevap Verdiler

Önceki dönem Yalova Belediye Başkanı olan Vefa Salman, Yalova Gazetesi’nin yeni serisi olan “Videolu Köşe”ye konuk oldu. Salman siyaseti bırakıp bırakmadığı, tekrar belediye başkanlığına aday olup olmayacağı ve Cumhuriyet Halk Partisi kulislerine ait birçok bilgiyi gazetemiz aracılığı ile siz değerli takipçilerimize iletti.
“Kendimi siyaseten nadasa bıraktım”
Kendisine sorulan sık sorulardan söz deden Vefa Salman, “ Bana son zamanlarda, son haftalarda, son aylarda en sık sorulan 2 soruyla başlamak istiyorum. Birincisi Vefa Salman siyaseti bıraktı mı? İkincisi Yalova’da sokakta en fazla sorulan soru; Vefa Salman Belediye Başkanlığı’na yeniden aday olacak mı? Öncelikle şunu kesin bir dille ifade etmek istiyorum. Allah bana sağlık ve akıl verdiği sürece siyasete devam edeceğim. Benim topluma karşı, gelecek nesillere karşı, doğmamış çocuklara karşı bir sorumluluğumun olduğunu hissediyorum. Gazi Mustafa Atatürk ve silah arkadaşlarından, gazilerden, şehitlerden, kanlarıyla bu toprakları sulayıp bu ülkeye bağımsızlığı getiren cumhuriyeti kazandıran bütün ecdadımıza borcumuz var. Bu ülke onlardan bize miras, demokrasi onlardan bize miras… Bize de bunu gelecek kuşaklara, bize de emanet edilen bu yükü taşımak gibi ağır bir yükümüz var. Bu da politika temelli politika eksenli yürüdüğü için Vefa Salman siyasetin içerisinde hep olacak. Ancak düşünün; ziraatta, tarımda, çiftçilikte, köyde tarla yıllar içerisinde verim verir, belli bir doygunluğa erişir. Bir müddet dinlenmesi gerekir. Buna da nadas denir. Ben de bir anlamda kendimi siyaseten nadasa çektim” şeklinde konuştu.
“Belediye Başkanlığı defterini kapattım”
Tekrar belediye başkanı aday adayı olacağı iddialarına cevap veren Salman, “Neden belediye başkanlığından istifa edip milletvekilliğine aday adayı oldum? Veya neden parti beni aday göstermedi? Bunları da konuşacağız. Ancak şunu söyleyeyim. Siyasetin başka bir tarafında kesinlikle olmayı düşünüyorum. Çinlilerin çok güzel bir atasözü var; Bin millik yolculuk sadece bir adımla başlar. O adımı da inşallah yakında atmayı planlıyorum. Ne zaman? 4-5 Kasım’da Cumhuriyet Halk Partisi kurultayını yapmayı planlıyor. Bu bilgi henüz ulusal basında ve medyada yer almadı. Ben bunu buradan ilk kez açıklamış oluyorum. Belediye Başkanlığı’na aday olacak mıyım? Ben belediye başkanlığı defterini siyaset kitabından kapatmış bulunuyorum. Hiçbir şekilde Yalova’dan belediye başkanlığına aday olmayı düşünmüyorum. Ha şu var; Sokakta, Yalova’da, telefonla Yalova dışından da, SMS ile sosyal medya mecralarından bu soru soruluyor ve bu yönde bana çok baskı yapan insanlarda var. Yalova’nın 14 mahallesinden de bu yönde baskı alıyorum. Ben bu anlamda misyonumu doldurduğumu düşünüyorum” ifadelerini kullandı.
“Barbaros Binicioğlu’nun CHP’den aday olacağı duyumu geldi”
Kendi yaşadığı zorluklardan ve CHP kulislerinde dolaşan iddialardan bahseden Salman, “Yaşadığımız zorlu bir süreçti, haksızlık cenderesinden geçtik, geçemeye de devam ediyoruz. Bize Adalet ve Kalkınma Partisi’nden haksızlık yapıldı. Ama kendi partimizden aday gösterilmeyerek yapılan haksızlık bana daha ağır geldi. Henüz kırgınlığım, kızgınlığım tam anlamıyla geçmiş değil. Belediye başkanlığı için bir tek Halit Güleç aday adaylığını açıkladı. Çok farkı bir duyum ulaştı bana. Meclis üyeliği yaptığım dönemdeki Adalet ve Kalkınma Partisi’nden Belediye Başkanı olan şu anda da Demokrat Parti’de Genel Başkan Yardımcısı olan Sayın Barbaros Binicioğlu’nun da Cumhuriyet Halk Partisi’nden Belediye Başkan aday adalığını düşündüğü yönünde duyum geldi” dedi.
“Parti meclisi için adaylık düşüncem var”
Siyasetteki bundan sonraki hedeflerinden bahseden Salman, “Kurultay’da parti meclisi için bir adaylık düşüncem var. Bu yönde Türkiye’nin değişik yerlerinde makam ve mevki sahibi partili arkadaşlarımızın telkinleri var. Beni bu anlamda motive ediyorlar. Siyasette geçirdiğimiz evreler bizi bir anlamda genel politikaya, ulusal politikaya zorlar hale geldi. Bilgi birikimimin ve tecrübemin Türkiye genelinde partiye aktaracağımı düşünüyorum. Ben siyaseti makamda oturarak yapılmasını benimseyen ve seven bir siyasetçi değilim. Genel Merkez’de yanlışlıklar, hatalar yapıldığını düşünüyorum. Örneğin; Genel Merkez’de ağırlığı olan 2 tane Genel Başkan Yardımcılığı görevinden bahsedeceğim. Birisi Yerel Yönetimlerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcılığı, diğeri Örgütlerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcılığı… O görevi kim yaparsa yapsın, Ankara’da Genel Merkez’de oturarak partiye yeterince faydalı olacağını düşünmüyorum.  Bir Belediye Başkanı’nın başarılı olanı makamda oturan değilse bu iki Genel Başkan Yardımcısı’nın da sahada olması gerektiğine inanıyorum” ifadelerini kullandı. 
“Başarı için çalışmak lazım”
Salman CHP’nin çalışma konusunda sorunları olduğunu ifade ederken, “Biz parti olarak bu konuda eksiğiz. Seçimlere çalışmayı 2-3 ay kala yapılacak çalışma olarak yorumluyoruz. O anlamda da başarı ne yazık ki gelmiyor. Bana göre seçimde başarının gelebilmesi için biten bir seçimin hemen ardından çalışmaya başlamak lazım. Bugün bu ülkede yerel seçim olsa Cumhuriyet Halk Partisi ne yapar diye sorarsanız acı reçeteyi söyleyeyim. Elimizdeki mevcut belediye başkanlıklarının ancak ve ancak yarısını ya alırız ya alamayız. Balık baştan kokar misali sıkıntı Genel Merkez’de… Bir değişim şart” dedi.
“Partimizin üyelerinin bir kısmı sandığa gitmeyecek”
Türkiye seçmeninin hem AK Parti’den hem de CHP’den bıktığını söyleyen Salman, “Ben kendi partimden bahsedeyim. Yerel seçimlerden sandığa bizim partimizin üyelerinin bir kısmı ne yazık ki gitmeyecek. Bu Yalova’da da böyle, Muş’ta da böyle, Ağrı’da da böyle, Artvin’de de böyle, Aydın’da da böyle, Çanakkale’de böyle, Balıkesir’de de böyle ve Sinop’ta da böyle. Çünkü artık seçmen yenilik istiyor, bir değişim istiyor. Genel Merkez’in başındaki oligarşiyi artık benimsemiyor. Genel Başkan’dan başlayan bir değişiklik olmadığı takdirde ben acı reçeteyi söylüyorum. Tahminen 240 CHP Belediye Başkanı görevde. Yarısını dahi kazanamayız” şeklinde konuştu.
“Dokunulmazlığa ihtiyacım yok”
Belediye Başkanlığı’ndan istifa edip Milletvekili aday adayı olmasının nedenlerini açıklayan Salman, “ Benim dokunulmazlığa ihtiyacım yok. Benim hayattan makam ve mevki gibi beklentim de yok. Benim miras bırakacağım kimsem de yok. O yüzden çok rahatım. Açılmaması gereken dava açtılar. Hepsi devam ediyor. Bir tanesi istinafta… Benim önümü kesmek için olmayan bir suç yaratıldı. Onun da sebebi belli. Seyrantepe Mahallesi’nde olan taziye eviyle ilgili sadece dibine atılan bir betona doğrudan temin yapılsın diye imzam var. 2.5 yıl hapis cezası verildi. Benim derdim şuydu. TBMM’de CHP haksızlıkların karşısında duracak, Türkiye’de kim haksızlığa uğradıysa onun yardımına koşacak onun yanında olacak ilk milletvekili olacaktım. Ona göre de bir ekip arkadaşları oluşturacaktım. Olmadı” ifadelerini kullandı.
“Kendi düşen ağlamaz”
TBMM tarihindeki en kötü CHP Grubunun bu dönemde olduğu ifade eden Salman, “Bu milletvekili yapısından, bu partide başarı çıkması mümkün değil. Kimse hayal görmesin. Bildiğimi düşünüyorum. Bilip de burada dillendiremediklerim var. Hataların, eksiklerin, yanlışların neler olduğunu biliyorum. Sayın Kılıçdaroğlu da Cumhurbaşkanlığı’nı kazanamıyor. Kendi düşen ağlamaz derler. Yalova’da Vefa Salman’ı yapmazsan, Giresun’da %16-17 olduğu yerde 2 dönem belediye başkanlığı kazanmış Kerim Aksu dururken başka birini aday yaptığında bu sefer Cumhurbaşkanlığı seçimini de alamıyorsunuz” dedi.
“2 Milletvekili getireceğim dedim”
Milletvekili aday adaylığı sürecini anlatan Salman, “Genel Başkan’a eşimle birlikte gittik. Cumhuriyet Halk Partisi Bursa’da önemli hizmetler vermiş Avukatım, “Bende gelebilir miyim” dedi. Elbette gelebilirsin. Sen benim evladımsın dedim. Genel Başkan’ın yanına girdik. Aynen şimdi aktarıyorum; Efendim bugün sizi ziyarete eşimle ve çekirdek aile olarak geldik. Avukatım Deniz Baykal’ı da biliyorsunuz. Defalarca davadan dolayı kendi yanına gittik, bilgi verdik. Davayla ilgili her gelişmeyi bizzat ben de aktardım. Yani Yalova Belediyesi ile ilgili dava konusunda Genel Başkan her türlü bilgiye sahipti. Biz 3 yıldan beri Yalova’da, siz her aşamasını biliyorsunuz, kan kustuk ama kızılcık şerbeti içtik dedim. Babam bile belki hayatını kaybetmeyecekti. Bu olayın üzüntüsü, hiçbir şekilde söylemese de olmuştur. Bu da benim içimde bir yaradır dedim. Ama şunu söylüyorum; Eşimle geldim, Yalova’ya politikayı biz öğrettik. Size şu ana kadar ne söz verdiysem tuttum. Bugün size eşimle beraber söz vermeye geldim. Onayınız olursa ben milletvekilliği için dosya vermek istiyorum. Yalova’da sizi de birinci çıkaracağım. Partiyi de birinci çıkaracağım dedim ve 2 Milletvekili getireceğim dedim. Bana “Arkadaşlar ile görüştün mü” dedi. Hepsiyle görüştüm diye ifade ettim. Arkadaşlardan kastı, Genel Başkan Yardımcıları, Grup Başkan Vekilleri… Ki hepsiyle de görüştüm. “Tamam o zaman” dedi. Onayı verdi. Bizde Genel Merkez’e gittik. İstifa dilekçemi verdim ve Milletvekilliği başvuru dosyamı yaptım. Yapmadılar, Genel Başkan mı yapmadı, başka birileri mi Genel Başkan’a yapmayalım dedi onu tam bilemiyorum” şeklinde konuştu.
“Cezam çıkmadan ne kadar ceza çıkacağı söylendi”
Kendisine dava sürecinde bilgiler geldiğini belirten Salman, “Burası Yalova biz birbirimizin cenazesine, düğününe giden insanlarız. Yarın hak baki olduğunda birbirimizin tabutuna gireceğiz. AK Parti’de aktif politika yapıp beni seven birçok eşim, dostum, abim, arkadaşım, bacım var. O İnsanlarda bizi sevdiği, tanıdığı, köklerimizi bildiği için bizimle birçok bilgiyi paylaştılar. Doğruları söylediler. Yetken bana geldiler, dediler ki; “Belediye Başkanlığı’nı bir daha düşünme. Daha benim cezam çıkmamış, bana ne kadar ceza çıkacağı söylendi. Birkaç ay öncesinde, “Sana 2,5 yıl ceza verilecek” dediler. Neden aday yapılmamak için… Olmayan bir suçu bir şekilde belediyeye çökmek için ürettiler” ifadelerini kullandı.
Konuşmacı/Vefa Salman
Kameraman/ Duygu Saral

Editör: Rümeysa Şahin