Tarım ürünlerine zarar veren ve ülkemizde ilk kez 2017 yılında İstanbul’da görülen Kahverengi Kokarca (Halyomorpha halys) zararlısıyla mücadelede önemli bir adım daha atıldı. Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından yürütülen biyolojik mücadele çalışmaları çerçevesinde, bu zararlıyla etkin mücadelede kullanılan Trissolcus japonicus (Samuray arısı) türü parazitoid böcekler Yalova’da doğaya salındı.
Atatürk Bahçe Kültürleri Merkez Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü bünyesinde kurulan üretim laboratuvarında yapılan çalışmalar sonucunda, tuzaklarla yakalanan Kahverengi Kokarcaların yumurtalarından elde edilen Samuray arıları, Yalova il genelinde 36 farklı lokasyonda doğaya bırakıldı. Her biri 56 birey içeren 179 tüpte toplam 10 bin 24 Samuray arısı doğaya salınarak zararlının popülasyonunun kontrol altına alınması hedefleniyor.
İlk salım etkinliğine Yalova İl Tarım ve Orman Müdür Yardımcısı İrfan Sakinci’nin yanı sıra, ilçe tarım müdürleri, akademisyenler, şube müdürleri ve teknik personel de katıldı. Etkinlikte konuşan yetkililer, Samuray arısının zararlının yumurtalarına parazitlenerek doğal bir biyolojik kontrol mekanizması sunduğunu belirtti.
Kahverengi Kokarca’nın sebze ve meyve üretiminde ciddi ekonomik kayıplara yol açtığını ifade eden uzmanlar, biyolojik mücadelenin çevre dostu ve sürdürülebilir bir yöntem olduğunu vurguladı. Bakanlık, zararlıyla mücadelede kimyasal ilaç kullanımını en aza indirerek doğal dengeyi korumayı amaçlıyor.