Erbul, ‘Yöresel Ürünler’ adı altında düzenlenen fuarların kente ekonomik açıdan bir fayda sağlamadığını, aksine tüketicinin mağdur olduğunu söyledi. Erbul sözlerine şöyle devam etti: “Esnaf ve sanatkarlarımız zor ve sıkıntılı bir süreçten geçmektedir. Kendi imkanlarıyla ayakta duran, vergisini sigortasını ve kirasını ödemekte zorlanan esnaflarımız fuarların açılması ile sıkıntıya girmiştir. Esnaflarımızdan gelen şikayetler de her geçen gün artmaktadır. Dün Fatih Caddesi sonundaydı, bugün Deprem Anıtı’nın orada, yarın şehrin tam göbeğinde mi bu fuarların düzenlenmesine izin verilecek? Hassas günlerdeyiz, Kış sezonuna girdiğimiz şu günlerde piyasada yaşanan sıkıntıları da biliyoruz. Esnaflarımız sıkıntılı bir süreç yaşarken, bu fuarlar açılmasına izin vermek esnaflarımıza darbe vurmaktadır.”

"Yöresel fuar diyorlar ama bu fuarlarda Yalova’nın yöresel ürünleri bile tanıtılmıyor"

Yöresel Ürünler Fuarları hakkında görüşlerini bildiren Başkan Erbul, bu tür fuarların kente bir katkısı olmadığını ifade ederek vatandaşların yerli esnaflardan alışveriş yapması gerektiğini söyledi. Fuarlardan alınan ayıplı ürünlerin telafisinin olmadığını ancak kentin yerli esnafından yapılan alışverişlerde bunların telafisinin yapılabildiğini de sözlerine ekleyen Erbul konuşmasını şöyle sürdürdü; "Yalova’da sürekli özellikle hemşehri derneklerinin organizatörlüğünde yöresel ürünler fuarları kuruluyor. Her sene birkaç sefer tekerrür ediyor. Yalova’da 25-30 dernek var. Her biri bu tarz fuar düzenlemek istese yılın 6 ayı fuarlarda geçecek demektir. Peki bu durumda Yalova Esnafının hali ne olacak? Yöresel Ürünler Fuarı diyorlar ama Yalova’mıza ekonomik açıdan bir mana ifade etmiyor. Buradaki arkadaşlarımızın çoğu dışarıdan geliyor, bazıları da çoğu malzemeleri buradan alıp satıyorlar. Yöresel ürünler adı altında buradaki esnaf ve sanatkarımıza zarar veriyor. Buradaki yerli esnaf ve sanatkarımızdan alışveriş yapıldığı zaman iadesi veya telafisi mümkün. Ama orada adam satışa geliyor, satışını yapıp bitirdikten sonra çekiyor, gidiyor. Bunu değiştirme de yenileme de imkanımız yok. Bu tür fuarların Yalova’ya hiçbir katkısı yok, getirisi yok götürüsü var. Yalova’da dönecek paralarımız dışarıya gidiyor. Buradaki fuarın amacı birkaç kişiye fayda sağlıyor. Düzenlenen bu fuarlarda hijyen dahil diğer kurallara uyulmadığını görüyoruz. Hep tozun toprağın içerisinde, açıkta, hiçbir önlem alınmadan sağlıksız koşullarda alışveriş yapılmakta. İnsan sağlığını tehdit edecek şekilde açıkta gıda satılmasına karşıyız. Onun için Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü yetkililerimiz başta olmak üzere diğer yetkililerden bizden istedikleri kriterleri burada da uygulanmasını talep ediyoruz.”

“İsminden dolayı halkta sempati uyandırıyor ama bu bir pazarlama tuzağı”

Yalova Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Necati Erbul, “Dışarından adı sempatikte gelse fuarda satılan ürünlerin yöresel olmaktan ziyade esnafın elinde kalan, son kullanma tarihi bitmeye yakın ürünleri elden çıkartmak için tezgahlanmış bir sistem. Oradaki ürünlerin çoğunun yöresel olmadığını çok iyi biliyoruz. Adamların işi o olmamasına rağmen zeytin satanlar, peynir satanlar var. Ellerinde kalan 1 yıllık ürünleri orada insanlara daha cazip fiyatlara veriyorlar. Alana da memnuniyet vermiyor, şikayetleri de çokça duyuyoruz. İsminden dolayı halkta ilgi uyandırıyor ama bunun bir pazarlama tuzağı olduğunu düşünüyorum” dedi.

“Haksız rekabet oluşturuyor”

Başkan Erbul, “Rekabet güzel bir şeydir ama burada haksız rekabet var. Yalova esnafı burada ticaret yapıyor. Dükkan kirası, Bağ-kuru, reklam tabela vergileri, çalışanların maaşı ve sigortası gibi masrafları varken orada tezgah açanların bu masrafları yok. Ne vergisi var ne gideri var. Yalova halkından bu tarz organizasyonlara itibar etmesini, yerel esnafımızdan alışveriş yapmasını rica ediyorum" diye konuştu.

Editör: TE Bilişim