Yüksek Seçim Kurulunca (YSK) 14 Mayıs Pazar günü birlikte yapılacak olan Cumhurbaşkanı Seçimi ile 28. Dönem Milletvekili Genel Seçimi için hazırlanan takvim kamuoyuyla paylaşıldı. Resmi Gazete'de yayımlanan seçim takvimine göre, seçimin başlangıç tarihi 18 Mart olarak belirlendi. Cumhurbaşkanı adaylığı için YSK'ye yapılacak başvurular 19 Mart'ta başlayacak. Siyasi partiler ise milletvekili aday listelerini 9 Nisan'a kadar YSK'ye verecek. Cumhurbaşkanı kesin aday listesi 31 Mart'ta, milletvekili kesin aday listeleri ise 19 Nisan'da ilan edilecek. Yurt dışında ve gümrük kapılarında oy verme işlemi ise 27 Nisan'da başlayacak.

Seçmen listeleri askıdan iniyor (2)Seçim 2023 Takvimi Önemli Tarihler

18 Mart: Seçim takviminin başlangıç tarihi
19 Mart: Cumhurbaşkanı adaylığı için başvurular başlayacak
21 Mart: Cumhurbaşkanı adaylığı için seçmenler tarafından aday gösterilmek isteyenlerden başvurusu Yüksek Seçim Kurulu tarafından reddedilen adayın, yeniden inceleme talebinde bulunmasının son günü (Saat 15.00)
24 Mart: Siyasi partilerin ittifak protokolünü YSK'ye teslim etmelerinin son günü
31 Mart: Cumhurbaşkanı kesin aday listesi yayımlanacak ve propaganda dönemi başlayacak
19 Nisan: Milletvekili kesin aday listeleri ilan edilecek
13 Mayıs: Seçim propaganda süreci saat 18.00 itibarıyla sona erecek

Seçmen Listeleri Ne Zamana Kadar Askıda Kalacak?

Seçmen kütüklerinin güncelleştirilmesi amacıyla kullanılan MERNİS'ten veri alımı ve güncelleme durdurulacak. Muhtarlık bölgesi askı listelerinin dökümüne başlanacak. Cumhurbaşkanı seçimi ve milletvekili genel seçimine ait parametreler Seçim Bilişim Sistemi'ne (SEÇSİS) tanımlanacak. Tutuklular ile taksirli suçlardan hükümlülere ilişkin kimlik bilgilerini içeren listeler Cumhuriyet başsavcılıklarından istenerek SEÇSİS'e girilmeye başlanacak ve listeler düzenlenecek. Seçmen listeleri düzeltme ve eksiklerin tamamlanması için 20 Mart saat 08.00’de askıya çıkacak, seçmen listeleri 2 Nisan Pazar günü saat 17.00’de askıdan indirilecek. Bu süre içinde, kaydı olmayan depremzedeler ve diğer seçmenler ilgili ilçe seçim kurullarına başvurarak seçmen olabilecekler. 7 Mayıs’ta seçmen bilgi kağıtlarının seçmenlere dağıtımı tamamlanacak.

Editör: Rümeysa Şahin