KATFA-DER Başkanı Anıl; kadın, çocuk ve toplumu esas alan derneği hakkında şunları aktardı: "Biz dernek olarak neler yapıyoruz?  Derneğin misyonu aslında kadın, çocuk ve topluma ait her alana bir şeyler yapabilmek. Çünkü biz yaşadığımız dünyanın yaşanabilir bir yer olmasını istiyoruz. Kadın, çocuk, hayvanlar ve tüm canlılar için yaşanabilir bir dünyada yaşamak istiyoruz. Bunun için de çeşitli kapasite geliştirme programları yapıyoruz. Çünkü farkındalığımızı arttırmak istiyoruz. 15 günde bir Halil İnancık Salonu'nda 'Farkındalığımızı Arttırıyoruz' adı altında çalışmalarımızı günün anlamına uygun aylık programlar veya o hafta ne önemliyse ele aldığımız konuyu uzmanlarını davet ediyoruz. Bazen kendi içimizde, bazen de tüm Yalova halkına hitaben yaptığımız toplantılar oluyor. Bizim yaptığımız toplantılar tüm halka açık. Çarşamba günleri 15 günde bir Halil İnancık Toplantı Salonu'nda saat 14.00'te herkesi bekleriz" dedi.

"Türkiye'de ilk kez biz yaptık"

“Farklı Kültürler Aynı Sofrada Buluşuyor” Projesi Görkemli Bir Törenle Sona Eriyor “Farklı Kültürler Aynı Sofrada Buluşuyor” Projesi Görkemli Bir Törenle Sona Eriyor

Meme Kanseri Farkındalık Haftası'nı ele alan Başkan Anıl, "Bu hafta 1- 31 Ekim 'Meme Kanseri Farkındalık Haftası'. Bu hastalık aslında hepimizin içinde ve en yakınlarımızda var. Hepimizin en ufacık bir zayıf anını bekliyor. Bağışıklık sistemimizin düşmesini bekliyor. Belki sinir, stresin kaynaklandığı, üzüntülü bir anımızı bekliyor. Kendini hemen ortaya çıkarıyor. Biz yıllar önce Yalova'da çok önemli bir işe imza attık. Türkiye'de hiç yapılmamış bir işti. Biz KETEM'den doktor ve hemşirelerle ilçe ilçe köy köy gezdik. Kadınlara kendi kendini meme muayenesi nasıl yapabilir? Kanser hastalığını nasıl fark edebilir? Bununla ilgili söyleşiler gerçekleştirdik. Ama biz sadece söyleşi yapıp bırakmadık. Söyleşiye katılanların isim, soyisim ve  telefon numaralarını aldık. Bu isimlere göre KETEM'den randevu aldık. Kadınlarımıza dedik ki her gün 10 kadınla birlikte siz de yanınızda birini getirin. Tüm Yalova genelinde kadınlara meme muayenesi ve smear testi yaptırdık. Bu Türkiye'de ilktir. Daha sonra kanser taramaları ücretsiz olmaya başladı. O zaman ücretliydi. Biz ücretini ödeyemeyen kadınların dahi ücretini kendimiz ödüyorduk. Cüzi bir şeydi ama bunu veremeyecek kadınlarımızda vardı. Biz ücretlerini karşılayarak onların meme muayenesi ve smear testi yaptırdık. İyi ki de yaptırmışız. Farkında olmadan hastalığı taşıyanlar varmış. Erken teşhis hayat kurtarır, mucizesini orada yaşadık. Kadınlarımızın tedavi sürecini gördük. Kadınlarımızın hayata tutunmasına yardımcı olduk. Çünkü fark ettirdik biz bu çalışmayla. Şimdi Yalova'da iki tane kanser hastaları derneği var. Bu dernekler kurulduktan sonra dedik ki herkes kendi işini yapsın. Biz onlarla birlikte bize ihtiyaç duydukları her zaman yanlarındayız.
Onlar herhangi bir çalışma yaptıklarında yine yanlarındayız. Orada da bu çalışmamızdan bahsettiğimde dedim ki şöyle yapabiliriz. Biz bu çalışmaları yapmayı bıraktık. Bizim üye kadınlarımızla birlikte sizin derneğiniz aracılığıyla kadınlarımızı meme muayenesi smear testi rutin kontrollerini yaptırtabiliriz. Biz sizinle birlikte gidelim KETEM'e kadınların telefon numaralarını verelim. Randevularını alın. Biz de aracı olalım, siz yapın. Şimdi böyle bir projemizi başlattık. Birlikte Kanserle Mücadele Derneği bunu üstlendi. Çünkü biz artık kanser derneği değiliz. Türkiye genelinde de bu KETEM'lerin çok önemli olduğunu her kadının rutin kontrollerini kendinin her ay döneminde yapmasını tavsiye ediyoruz. Çok kolay her banyodan sonra kendi kendilerini muayene edebilirler. Ellerine gelebilecek en ufacık bir kitle, göğüs boyutlarındaki farklılık, görüntüde farklılığı hissettiklerinde hemen en yakın keteme, doktora müracaat etsinler. Gerçekten erken teşhis hayat kurtarır. Burada her iki derneğimize de yaptıkları çalışmalar için çok teşekkür ediyorum. Çok emek verdiler" şeklinde konuştu.

"Yalova'da kanser hastası çok fazla"
Onkoloji bölümünün açıldığını fakat çalışmadığını ve kemoterapinin olmamasında dolayı hastaların büyükşehirlere gitmek zorunda kaldığını söyleyen Anıl,  "Onkoloji bölümü açıldı ama çalışmıyor. Hala kemoterapimiz yok.Maalesef ki Kocaeli, Bursa veya İstanbul gibi büyükşehirlere gitmek zorundayız. Nüfus oranı yetmiyormuş. Hasta sayımız azmış. Neden az biliyor musunuz? Çünkü Yalova'daki hastalar, Kocaeli'ne gidiyorsa Kocaeli'nin hastası olarak görünüyor. Bursa'ya gidiyorsa Bursa'nın hastası olarak görünüyor. Aslında Yalova'da kanser hastası çok fazla. Çünkü 99 depreminden sonra maalesef ki bir fabrikadan çıkan gaz nedeniyle bu hastalığın çok daha fazla sayılara çıktığını hepimiz biliyoruz. Bu nedenle her iki derneğe de çok fazla iş düşüyor. Onlar hangi projeyi yaparlarsa yapsınlar biz kadınlar yanlarındayız" diyerek sözlerini noktaladı.

Editör: Arda Yavuz