AK Parti kurulduğu 2001 yılından bu güne kadar gerçekleştirilen yerel seçimler ve milletvekilliği seçimleri olmak üzere onlarca seçimi Türkiye genelinde 1. sırada tamamladı. Ta ki 31 Mart Pazar günü yapılan Mahalli İdareler Genel Seçimlerine kadar… AK Parti yaklaşık 2 ay önce gerçekleşen yerel seçimler sonucu Türkiye genelinde %35,49 oy oranında kalarak %37,77 oy oranına ulaşan Cumhuriyet Halk Partisi’nin ardından seçimleri ikinci sırada tamamladı. 

Büyük Yatırım: 33 Milyon Lira Büyük Yatırım: 33 Milyon Lira

Sonuçlardan umduğunu bulamayan AK Parti içerisinde sonuçların değerlendirilmesi yapılarak hatalar aranıyor. Biz de AK Parti Yalova İl Başkanlığı’na giderek AK Parti Yalova İl Başkanı Umut Güçlü ile bu konu üzerine görüşme gerçekleştirdik. Başkan Güçlü, tüm sorularımızı açık yüreklilikle cevapladı. 

“Genel konjonktürden nasibimizi aldık”

AK Parti’nin yerel seçimler sonrası kurulduğu günden bu yana ilk defa 2. parti konuma düşmesiyle alakalı değerlendirmelerde bulunan AK Parti Yalova İl Başkanı Umut Güçlü, “Bunun tabi genel sebeplerine bakarsak birçok değişkenin bu seçimde ortaya çıktığını görebiliyoruz. Biliyorsunuz bundan 10 ay önce bir genel seçim yapıldı ve bu genel seçimde yine vatandaşımızın takdiri, Genel Başkanımız, Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan ve onun ekibi oldu. Mecliste çoğunluğu aldı. Başkanlık koltuğuna kendisi oturdu. Bu vatandaşımızın takdirleriyle oldu. 10 ay sonra yapılan yerel seçimde de vatandaşımızın böyle bir takdiri oldu. Sayın Cumhurbaşkanımız da seçimden sonraki balkon konuşmasında özellikle çok güzel bir yere değindi; “Vatandaşımız bizi nasıl 22 sene başının üstüne koyduysa şu anda bize bu görevi verdi. Muhalefet partisinin ve diğer partilerin belediye başkanlarına bu görevi layık gördü. Biz de demokrasimiz gereği vatandaşımızın bu isteğini başımızın üzerine koyduk” demişti. Yalova genelinde biz de genel konjonktürden nasibimizi aldık, vatandaşlarımızın bazı ekonomik sorunları oldu ve bazı teşkilatlarla alakalı sıkıntılar oldu. Bunlar da sandıkta oy olarak tecellisini gösterdi. Biz de Yalova'da kendi kendimize bunun eleştirilerini yapıyoruz. Tekrar eski günlerimize ve başarılı günlerimize dönmek için de elimizden gelen çalışmayı seçimden bir gün sonra yapmaya başladık. Teşkilatlarımız Allah'a şükür çalışıyor ve sokaktalar… Yine vatandaşımızın yanına, dertlerine derman olmaya, iş yerlerinde esnaflarımızın yanında ziyaretler yapmaya devam ediyoruz. Allah nasip ederse bizim hedefimiz artık bundan 4 sene sonraki seçim… O seçimde başarılı olmak için de buradaki teşkilatımız ne gerekiyorsa yapıyor” ifadelerini kullandı. 

“Sandığa gitmeyen seçmen sonucu belirledi”

Türkiye’deki genel durum ile Yalova’da ortaya çıkan sonucun bağlantısı olup olmadığı sorusuna cevap veren Başkan Güçlü, “Bizim Marmara bölgesinde Kocaeli Belediyemiz var, Düzce belediyemiz var, Sakarya belediyemiz var. Bildiğim kadarıyla 3 Belediye alabildik. Geri kalan yerleri muhalefet partisi aldı. Bu Türkiye'nin genelinde, hiç umulmadık yerlerde böyle şeyler yaşandı. Yalova'da da bunlar içinde bir tanesi. Çünkü Yalova'da için konuşmak gerekirse Belediye Başkanımız Mustafa Tutuk’tan vatandaşımız da memnundu. Teşkilatlarımız da memnundu. Fakat burada şöyle bir şeyle karşılaştık, bütün Türkiye'de de bu oldu; Mesela İstanbul'da bir buçuk milyon kişi sandığa gitmedi. Yanı başımızda Bursa'da 500 bini aşkın kişi sandığa gitmedi. Yalova'da da merkezde 28 bin 600 seçmen sandığa gitmedi. Sandığa katılımın azlığının sebebini de vatandaşımız bazı ekonomik gerekçeler olarak öne sürdü. Haklıdırlar ve doğru…

Pandemi sebebiyle dünyada bir çarklar döndü. Devletimizde bununla alakalı 2 sene evde oturduğumuz süreçte elinden gelen sübvanseleri yaptı. Bunun da elbette ki tüm dünyada olduğu gibi Türkiye'de de bir geri dönüşümü olacaktı. Şu an bir kemer sıkma politikası uygulanıyor. Biliyorsunuz devlette tasarruf tedbirleri uygulanıyor ama bu süreç geçici. Biz bunun da geçici olacağına inanıyoruz. Genel konjonktürde bu ekonomi kısmı da tabi bir nevi etkili oldu. Bazı vatandaşlarımız teşkilatla alakalı bazı sorunların olduğunu söylüyorlar, insanların tabi değişik değişik düşünceleri var. Mesela Gazze sorunuyla alakalı yapılan araştırmalarda onlar ortaya çıkıyor. Biz de Yalova'da üstümüze düşene bakıyoruz. Biz burada nerede hata yaptık veya neyi doğru yaptık, neyi yanlış yaptık bunların da değerlendirmesini yapıyoruz ama genel anlamda Türkiye'de de Yalova'da da bu ortaya çıktı. Dediğiniz gibi Türkiye'nin ortalamasına göre Yalova’da biraz daha üste çıktık. Kısmet, vatandaşımızın takdiri böyleymiş” şeklinde konuştu. 

“Adaylarımızı belirlerken titiz davrandık”

AK Parti’nin Yalova’da uzun zamandır seçim kazanamamasıyla alakalı Yalova İzmir mi oldu sorusunu cevaplayan Başkan Güçlü, “Yalova’da ben öyle bir sorun olduğunu düşünmüyorum. Yalova çok kozmopolit bir şehir. Burada yaşayan herkes eşimiz, dostumuz ve arkadaşımız… Bizim Yalova’daki seçimle alakalı en büyük sıkıntımız sandığa gelmeyen seçmen oldu. Yapılan araştırmalara bakıp görüyoruz ki sandığa gelmeyen vatandaşlarımızın %78’inin AK Partili olduğu gözüküyor. AK Parti’deki bazı sebeplerden dolayı sandığa gelmeyen bir seçmen var. Bu sandığa gelmeyen seçmenin de şöyle bir durumu var; Sandığa gelmedi. Çünkü gelip eli başka bir partiye oy kullanmaya içinden geçmedi. 28 bin 600 seçmenimizden 15 bin kişiyi sandığa gelseydi biz bunların hiçbirini konuşmuyor olacaktık. Ama bu bir tek Yalova’da değil… Türkiye’nin büyük illerinden tutun diğer ilçe ve beldelerine kadar böyle bir şey tezahür etti. Keşke böyle olmasaydı ama Yalova da bundan nasibini aldı “ ifadelerini kullandı.

AK Parti’nin Yalova’daki Belediye Başkan Adayını belirlerken nasıl bir yöntem kullandığı ile ilgili bilgiler veren ve aday olamayan isimlerle ilgili tartışmalara değinen Başkan Güçlü, “Adayları belirlerken çalışmalar yaptık ve elimizden geldiğince titiz davrandık. Dediğim gibi ben bunu adayların iyiliği veya kötülüğüne bağlamıyorum. Bütün Türkiye’de seçime katılmayarak tepki gösteren seçmen sandığa gelseydi bunların hiç biri konuşulmazdı. Altınova özelinde de şöyle bir şey söyleyeyim; Metin başkanımız orada 4 dönem ve 20 sene çok güzel çalışmalar yaptı. Ama taktir odur ki biliyorsunuz bir önceki Genel Seçim de Sayın Cumhurbaşkanımız 3 dönemlik milletvekillerini devam ettirmedi. Hatta %60’a yakın bir değişim yaşandı. Şimdi Metin başkanızda Allah razı olsun 2002’den bu sürece kadar görev yaptı ve Altınova’ya bir şeyler kazandırdı. 20 sene Belediye Başkanlığı yaptı. Ama Genel Merkezimiz de onunla alakalı bir değişime gitti. İnsanlar ne söylüyor; Değişim olmalı, değişim olmalı… Genel Merkez de böyle bir taktir gösterdi ve bu taktiri gösterdikten sonra yapacak çok şey olduğunu düşünmüyorum. Mesela İsmail Atik Bey Termal’de üç dönem Belediye Başkanlığı yaptı. Sonra kendisi “Arkamızdan gelen kardeşlerimiz var ve teşkilat erlerimiz var. Onların da önümü açmamız lazım” dedi. Sonra çok uygun bir şekilde kendisinden sonra gelen Sinan Acar’a koltuğu verdi. Keşke Metin Başkanımızda da böyle bir şey görebilseydik. Nasip ve kısmet… Kendinin düşünce tarzıdır” ifadelerini kullandı.

“Adaylıkların son anda açıklanması doğru olmadı”

Metin Oral’ın kendilerine kırgınlığının olabileceğini ancak kendilerinde bir kırgınlığı olduğunu belirten Başkan Güçlü, “20 sene o koltukta oturup, 4 dönemlik bir görev verilirken iyiydi de, şimdi mi AK Parti kötü oldu? Adayımız Regaip Beye kendisi destek vermedi. Açık ve nettir. Vatandaşın bildiğini benim basından ve başkalarından saklama gerek yok. Kendisi bize destek vermedi. Keşke bir ahde vefa gösterseydi. Taktir onundur ve ona diyecek bir şeyim yok. Bu süreç düzgünce geçsin diye kendisini bizzat ben 3-4 kere ziyaret ettim. Aday adaylığı sürecinde kendisinin o anda öğrenmesi doğru olmadı. Bu konuda Çiftlikköy Belediye Başkanımız da Altınova Belediye Başkanımız da haklı ama ondan sonraki süreçte biraz farklı durumlar oldu. Keşke olmasaydı” şeklinde konuştu. Adaylıkların açıklanmasıyla ilgili süreç hakkında konuşan Başkan Güçlü, “Ben Başkan Adayları ile alakalı Ankara’ya gitmiştim. Pazartesi günü de Sayın Cumhurbaşkanımızın Yalova programı açıklandı. Herhalde Sayın Cumhurbaşkanımız hazır Yalova’ya gitmişken Yalova’daki adaylarımızı da açıklayalım diye düşündü. Çünkü iller hariç tüm Türkiye’de ilk defa Yalova’da ilçeler açıklandı. Bize normalde daha sonraki süreçler de açıklanacağı bildirilmişti. Genel Başkanımız Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan böyle bir karar aldıysa bize bir şey söylemek düşmez” dedi. 

Metin Oral'dan Yanıt Gecikmedi: Benimle Devam Etme Kararı Tarafıma İletildi Metin Oral'dan Yanıt Gecikmedi: Benimle Devam Etme Kararı Tarafıma İletildi
“Yalova’nın hayrına ne varsa destekçileriyiz”

AK Parti’nin Yalova’da bundan sonraki yol haritasının ne olacağı ve nasıl bir muhalefet görevi üstleneceği ile ilgili konuya açıklık getiren Başkan Güçlü, “Vatandaşımız bize Yalova’da muhalefet görevi verdi. Muhalefet konusunda yapıcılıktan yanayım. Beni uzun süredir tanıyanlar ve bilenler bilir ki ben hiçbir zaman altı boş ve sadece hamaset üzerine eleştiri yapmadım. Biz yapıcı eleştirilerle elimizden geldiği kadar şu an ki Belediye’ye yardımcı olmak için çalışacağız. Seçimden sonra Yalova’daki bütün Belediyelere ilettik; Yalova’da en önem verdiğimiz şey kentsel dönüşüm. Bununla alakalı ne projeniz varsa biz de iktidarın Yalova’daki İl Başkanlığı olarak Ankara’da size her türlü desteği vereceğiz diye açıklamamız oldu. Onun haricinde vatandaşın hayrına ne yapacaklarsa emin olsunlar ki biz kesin ve kesin onlarla beraberiz. Çünkü biz bu işe hamaset olarak bakmıyoruz.

Sonuçta benden sonra burada başkası oturduğu zaman ben iş yerime gideceğim ve Yalova’da yaşamaya devam edeceğim. Çocuklarım burada okuyacak ve burada büyüyecek. Ben Yalova’ya ne getirsek kardır düşüncesindeyim. Onlar da Yalova için bir şey yapmak için harekete geçerlerse ekiplerimizle birlikte her türlü arkalarındayız. Devletimizin Yalova’ya yapacağı ve Yalova’ya getireceği hizmetlerin Milletvekillerimizle birlikte takipçisiyiz” ifadelerini kullandı. Henüz tam olarak netleşmediği için basın ile paylaşmadıkları bir yatırımın Yalova’ya geleceğinin söyleyen Başkan Güçlü, “Bakanlıklarımızla görüştükten sonra basın toplantısı yapacağız. Yalova ile alakalı bazı büyük yatırımlar var. Bunları da siz saygıdeğer basınımız ve tüm Yalovalı hemşerilerimizle de paylaşacağız” diyerek müjdeyi verdi.

“Sayın Cumhurbaşkanımız ne karar verirse versin desteğimiz AK Parti de olacak” 

Kendi siyasi kariyeri ve İl Başkanlığı’nın ne olacağıyla ilgili soruya cevap veren Başkan Güçlü, “Sayın Cumhurbaşkanımız seçim sonrası bir balkon konuşması yaptı. Arkasından Genel Merkezimizde basına açık olarak değişim mesajının verildiği bir açıklama daha yaptı. Gerek İl Başkanlarımız konusunda, gerek Ankara’daki Merkez Karar Yönetim Kurulu konusunda, gerek partimizin üst yönetiminin kademelerinde, gerek bakanlıklarda bu taktir hakkı sadece ve sadece Sayın Genel Başkanımız ve Türkiye’yi yöneten Cumhurbaşkanı’na aittir. Ben buraya atamayla geldim. Normal şartlarda bir kongre olacaktı fakat önümüzde iki seçim olduğu için Olağanüstü kongre yaptık. Biliyorsunuz bizim bundan sonra olağan kongrelerimiz var. Allah kısmet ederse Genel Merkezimizde olağan kongre olacak. Olağan Kongrelere gitmek için de belde, ilçe ve il kongrelerimiz olacak. Bunula alakalı takvimi henüz Genel Merkezimiz bize iletmedi.

16 Temmuz'da Ankara’da tekrar bir İl Başkanları toplantımız olacak. Büyük bir ihtimalle bu süreç orada bize anlatılacak. Bizim buradaki göreve devam edip etmememiz de Sayın Cumhurbaşkanımızın taktirlerindedir. Çünkü kendisi bire bir İl Başkanlarıyla görüşme yapıyor. Biz bu süreç içerisinde AK Parti’ye hizmet etmeye çalıştık. Genel seçim vardı ve Yalova turuncu kısımda kaldı. 3 Milletvekilinin 2’sini aldık. Arkasından yerel seçime girdik ve böyle bir sonuç ortaya çıktı. Görevimize devam et derslerse 4 sene boyunca iyi bir muhalefet yapıp Yalova’mıza bir şeyler katmaya çalışacağız. Eğer görev ile alakalı yeter derlerse de yine AK Parti İl Başkanı Umut olarak buradan kalkıp işimize bakacağız ve yine bütün gönlümüz, sevdamız, desteğimiz her zaman olduğu gibi AK Parti’ye olacaktır” ifadelerini kullandı. 

Muhabir: Göktuğ Doğukan Yüksel