Yalova eski Belediye Başkanı Yakup Bilgin Koçal’ın Kent Konseyleri üzerine getirdiği eleştirilerin ardından bu konu Yalova gündeminde düşmemeye devam ediyor. Koçal’ın Kent Konseyleri için “Makam tatminine yarayacaksa kapatın gitsin” sözü üzerine Yalova Kent Konseyi’nin Engelli Meclisi Başkanı Hüseyin Özdemir ve Kadın Meclisi Başkanı Fadime Yıldırım Karoğlu, Yalova Gazetesi aracılığıyla cevap vermişti. Yeni gelen açıklamaların ardından Yalova Kent Konseyi Başkanı Mustafa Kandemir ile görüşme gerçekleştirdik. Başkan Kandemir, Koçal’ın getirdiği eleştirileri yorumladı ve Yalova Kent Konseyi’nin çalışma alanlarından işlevine kadar birçok konuya açıklık getirdi.

“Üzerimize almadık”

Koçal’ın Kent Konseyleri hakkında yaptığı açıklamayı üzerine almadıklarını belirten Başkan Kandemir, “Biz “mış gibi” yapan bir Kent Konseyi değiliz. Başkanımız her türlü konuda görüş ve düşüncelerini yazan biri ve kendisi 2 dönem Yalova’mıza hizmet etmiş olan bir insan… Yalova’nın bir değeridir ve o yönde sıkıntı yok” dedi. Kendi başkanlığı döneminde Yakup Bilgin Koçal ile 2 dönem birlikte çalıştığını hatırlatan Başka Kandemir, “Kent Konseylerine, STK’lara pozitif anlamda bakan ve onlardan destek alan Belediyeleri konuşmamız lazım. Öyle iller ve şehirler var ki Kent Konseylerini kurmamışlar. Yani Belediye kanunun 76. Maddesi olmasına rağmen Kent Konseyi’ni kurmamışlar. Kimi Belediye Başkanları Kent Konseylerini, toplumun tüm kesimlerinden öneri ve görüşleri getiren grup olarak görüyor, kimi Belediyeler de rakip olarak görüyor. Sıkıntı burada… O yüzden biz “mış gibi” yapmadığımız için üzerimize almadık. Bizim Çalışma Gruplarımız, Engelli, Kadın ve Gençlik Meclislerimiz mükemmel çalışıyor. Engelli Meclisimizi ilk defa kurduk. Gençlik Meclisimiz bu sene 3. kez yapacağı Kent Kupası’na hazırlanıyor” şeklinde konuştu.

“Makam doldurmak gibi bir derdim ve hissiyatım yok”

İlk defa Kent Konseyi Başkanı olduğu zaman kendisine Milletvekilliğine oynuyor yorumları yapıldığını söyleyen Başkan Kandemir, “Ben Yalova’ya abi olmaya geldim. Ben hiçbir yere aday değilim. Amacımız Yalova insanının daha iyi, daha güzel yaşanabilir bir Yalova’da yaşaması için neler yapılabilire bakmak… Benim 25 yıllık tecrübemde özellikle gençler için neler yapabiliriz diye aday olmuştum. Daha önce bahsettiğim gibi buralar gönüllülük esasına göre var olan yerlerdir. Benim Allah’a şükürler olsun makam doldurmak gibi bir derdim ve hissiyatım yok. Rabbim 25 yıldır bana hizmet etme fırsatını veriyor ve devam ediyor. O yüzden benim makam ve mevki gibi şeylerde derdim yok. Ne iş yaparsam yapayım, ben ne verebilirim davasında faaliyet gösteren ve düşüncede olan bir insanım. O konuda mütevazi olamayacağım. Ben hayatta laf olsun diye bir yere girmedim ve her zaman aldığım görevi nasıl layıkıyla yaparım derdindeyim” ifadelerini kullandı.

“Genel Kurul hazırlığı yapıyoruz”

Engelli Bireylerin Sorunlarına Çözüm Şart Engelli Bireylerin Sorunlarına Çözüm Şart

Yalova Kent Konseyi’nin yapısından bahseden Başkan Kandemir, “Her yerel seçim sonrasında 2+3 yıl Kent Konseyi Başkanı ve Yürütme Kurulu Üyeleri seçilir. Yönetmelikte olan Kent Konseyi’nin yapısı bellidir. Vali, Belediye Başkanı, Rektörlük, Noterler, Muhtarlar, Vakıflar, Oda Başkanları ve üye olan Derneklerden 220’yi aşkın Genel Kurul Üyemiz var. Bu Genel Kurul Üyeleri’nin içerisinden hem Başkan hem de Yürütme Kurulu Üyeleri seçiliyor. Yerel seçimler bittiği için şuan Genel Kurul hazırlığını yapıyoruz” dedi. Yalova Kent Konseyi’nin herhangi bir siyasi görüşü temsil eden bir yapı olmadığını söyleyen Başkan Kandemir, bütün kesimleri kucaklayan bir çatı olduklarını yinelerken, “Benim de bir siyasi görüşüm yok mu? Var ama bulunduğumuz pozisyonda herkesi kucaklayan bir yapı içerisinde olman lazım. Bunu yapmadığın zaman başarılı olamazsın o zaman öbür insanlar sana gelmez. Beni birazcık tanıyorsanız dil, din, ırk ve mezhep ayrımı yapmadığımı bilirsiniz. Bu üç günlük dünyada insanların kalbini kırmak istemiyorum. Rahmetli babam Yalova’nın ilk esnaflarındandı. Onun oğlu olan ben 25-30 yıldır muhtarlık yaptım. Evlatlarımın, dedesiyle babasıyla gurur duyacağı bir şey bırakmak isterim” şeklinde konuştu.

“Raporlarımızın dikkate alınmaması bizim sorunumuz değil”

Kendi görüş ve önerilerini Kent Konseyi olarak yetkili yerlere ilettiklerini vurgulayan Başkan Kandemir, “Yönetmelik gereği Belediye Meclisi’ne hepsini ilettik. Onu takip etsinler. Ben Kent Konseyi olarak 60-70 madde öneriyi belediyeye gönderiyorum. Onlarda bunları kaale alması lazım, almıyorsa benim sorunum değil. Biz Kent Konseyi olarak gelen tüm öneri ve görüşleri toparlayıp bildiririz. Hatta ve hatta Yalova İl Genel Meclisi Başkanı Hasan Soygüzel de Türkiye Kent Konseyleri Birliği’nin Yönetim Kurulu’nda… Geçenlerde de Kent Konseyi Birliği Yönetim Kurulu’nu burada ağırladık. Biz yalnızca Belediye’ye değil ilgili tüm ilgili kuruluşlara görüş ve önerileri gönderiyoruz. Biz Yalova’da bir ilki gerçekleştirdik ve bu çalışmaları İl Özel İdare’ye de rapor olarak gönderdik.  Böyle bir talep ve istem var. Kent Konseyleri Birliği’ne yalnızca Belediye Meclislerine değil, ilgili hangi birimler varsa raporların gönderilmesi için yönetmeliğin değişmesini istiyoruz dedik” ifadelerini kullandı. Yalova Kent Konseyi’nin son yıllarda gerçekleştirdik farkındalık çalışmaları hakkında bilgi veren Başkan Kandemir, “MOPAK davasında kamuoyu yaratmak adına hep birlikte olduk. Taş ocaklarında olduk. 5-6 yıl önce bir susuzluk yaşamıştık, bununla ilgili uluslararası bir Su Çalıştayı yaptık. Bu gibi anormal durumlarda o kentin tüm erklerini bir araya getirmeye çalıştık. Belirli bir siyasi parti veya başka bir yapı bunları yapsa sorun olur ama Kent Konseyi bunu gerçekleştirdiği zaman altında bir şey aranmıyor. O yüzden güzel Yalova’mıza tüm arkadaşlarımızla birlikte katkı sağlamaya çalışacağımızı söylüyorum. Bu gün ben varım, yarın başkası vardır, hiç önemli değil. Amaç güzel Yalova’mızın, güzel insanlarının mutlu bir şekilde yaşamaları…” dedi.

Muhabir-Kameraman/Duygu Saral

Haber/Göktuğ Doğukan Yüksel

Editör: Arda Yavuz