Yalova Gazetesi, Yalova’daki siyasiler ile önemi görüşmeler yapmaya devam ediyor. Son olarak İYİ Parti Yalova İl Başkanı Osman Kendir ile Yalova İyi Parti Binası’nda görüşme yaptık. Başkan Kendir, geçtiğimiz hafta Ankara’daki temaslarından, 2024 yerel seçimlerine ve geçtiğimiz Cumhurbaşkanlığı seçimlerine kadar gündeme bomba etkisi yaratacak açıklamalarda bulundu.

“İYİ Parti kuruluş ayarlarına geri dönüyor”

Geçtiğimiz hafta Ankara’daki İYİ Parti Genel Merkezi’nde İYİ Parti Yalova Yönetimi olarak yaptıkları görüşmelerden bahseden Başkan Kendir, “Bizler Genel Merkez politikalarını daha iyi anlatabilmek için İlçe Başkanlarımız ve İl Yönetimimizle birlikte Ankara’ya gittik. Oradaki bire bir görüşmelerimiz basın tarafından takip ediliyor. İYİ Parti kuruluş ayarlarına geri dönüyor. Biz tıkanmış siyaseti açmak, insanların sesine kulak vermek, onlara umut olmak amacıyla kurulmuş bir partiydik. Bu ülkenin ileri gidebilmesi için çok ciddi fedakarlıklar yaptık. Genel Merkezimiz ve Genel Başkanımızın söylemiyle artık bu sıkışmışlığı, 50+1’in yorgunluğu, insanların kutuplaşmasını bozabilmek için 3. Bir yol açmamız gerektiği kanaati oluştu. Bununla ilgili hem ilçe başkanlarımızın hem de ilgili başkan yardımcılarımızın bu konuya daha vakıf olabilmesi, oradaki ruhu daha iyi alıp insanlara aktarabilmesi için böyle bir ziyaret zinciri gerçekleştirdik. Önce meclisimizi ziyaret ettik. Orada Grup Başkanımız Koray Aydın’ı ziyaret ettik. Onun akabinde Genel Sekreterimizi, Siyasi İşler Başkanımızı, Teşkilat Başkanımızı ve aynı zamanda Şehircilik ve Afet Politikaları Başkanımızı da ziyaret ettik. Biz 3. Yol olarak mevcut düzenden sıkılmış, bunalmış insanları bu çatı altında toplamak istiyoruz. Güneşi olduğu yere, en yüksek noktaya taşımak, insanlara yol açmak istiyoruz” dedi.

“Zoru başardık ve kaybettik”

Halkı önemseyen bir siyaset yapmaya çalıştıklarını belirten Başkan Kendir, “Genel Başkanımız Genel Seçimler öncesi 30 ay boyunca 81 ili iki kere dolaştı. Her gittiği ilde en az 2 tane ilçe ziyareti yaptı. Bu ziyaretlerde esnaf ziyaretleri yaptı. Onlardan bir şeyler dinledi, duydu sonra 2 tane isim ortaya attı. Onlar, “Genel Başkanımızın emrindeyiz yerine milletimizin emrindeyiz” deseydi bugün başka bir tablo konuşuyorduk. Biz zoru başardık, kaybettik. Birileri o gün milletin emrinde olabilseydi biz şu anda bambaşka bir şey konuşuyorduk, başka bir Türkiye’ye bakıyorduk” ifadelerini kullandı.

“Yalova’yı bu sıkışmışlıktan kurtaracağız”

İYİ Parti’nin Yerel Seçimlerde 81 ilde aday çıkarma kararını değerlendiren Kendir, “Yeni başkanlık sistemi 50+1’e zorluyor, ikili bir sisteme götürüyor. İkili sistem olduğunda ona rağmen ötekini, ötekine rağmen birini seçiyorsunuz. Bir yol haritası ortaya çıkıyor. Partilerde kolaycılığa kaçıyor. Biz kesin bir tavır koyduk. Dedik ki biz ittifakı millet ile yapacağız. Yani milletin istediği, onların gönlüne girebilen adaylarla yola çıkacağız. Sadece Belediye Başkanı değil, oluşturduğunuz meclis ile bile ses çıkarabilirsiniz. Biz bu sıkışmışlıktan Yalova’yı kurtaracağız. Yalova’nın bütün ilçe ve beldelerinde kendimizi öyle bir hazırlayacağız ki orada alternatif olduğumuzu insanlara göstereceğiz. Kimse “Ben Genel Merkezden adayım, ben şuradan adayım” diyemeyecek. Milletin gönlündeki ittifakı kurarak doğru insanları bulup onlarla birlikte milletin karşısına çıkacağız. Yalova halkının ferasetine güveniyoruz. Bu yarıştaki en büyük destekçimiz Yalova halkı olacak” şeklinde konuştu.

“Vatandaşa soracağız”

İYİ Parti’nin 2024 Yalova Belediye Başkanı olacak mısınız sorusuna cevap veren Kendir, “Bu bana hep soruluyor. Biz il yönetimimizde düzenli olarak toplanıyoruz. Onun haricinde komisyonlarımız var ve bu komisyonlar kendi içerisinde toplanıyor, her şeyi kritik ediyoruz. Anketler yapacağız. Söyleyeceğimiz birkaç aday olacak, vatandaşa soracağız. Biz Ticaret ve Sanayi Odası’na gittik, Esnaf Odalar Birliği’ne gittik, Esnaf Odası’na gittik. Bir sürü STK dolaşıyoruz. Hepsinin gözler parlıyor. Geçen bir ziyaretimde “Sevgili Başkan, nasıl bir belediye başkanı görmek istiyorsunuz, esnafın belediyeden beklentisi ne?” dedim. Soruyor olmam çok normal ama onları şaşırtıyor. Şunu demek istiyorum; Osman Kendir, İl Yönetimi, belli bir zümre belirlemeyecek. Bütün Yalova, bizim adayımızda kendi aidiyetini ve kendi sözünü hissedecek. Osman Kendir tek başına “Bu benim adayım” derse de tepeden inme olur” dedi ve kendi adaylığı ile ilgili konuşurken, “Biz sürekli halkın içerisindeyiz. Çalışıyoruz, konulara sessiz kalmıyoruz. Yalova’nın problemleri olduğunda onlar hakkında görüşlerimizi beyan ediyoruz. Bu görüşlerimizi beyan ederken kim kızacak, kim sevinecek diye bakmıyoruz. Birine yaranma veya birine garezimiz de yok. Biz şehrin menfaatlerini ön planda tutuyoruz. Böyle olunca da biz biraz daha ön plana çıkıyoruz. İnsanların böyle teveccüh gösteriyor olması herkesin hoşuna gider. Benimde hoşuma gidiyor ama hep bahsettiğim bir şey var; İktidar alternatifi olan bir İYİ Parti’nin, sadece 2024 seçimleri değil 2028’in de temel taşlarını da döşeyeceğiz. Ankara’nın kurumsallaşmış sistemine Yalova’nın da kurumsal bir yapı olarak karşılık vermesi lazım. Osman Kendir bu koltuktan kalktığında yerine gelen kişiden bağımsız olarak çarkların dönüyor olması lazım. Bir İl Başkanı pozisyon itibariyle her yerin doğal adayıdır. Biz bu koltuğa oturduğumuz için belli bir liyakate sahibiz, bunların konuşuluyor olması da çok normal. Bir görev geldiğinde biz bu görevden kaçmayız” ifadelerini kullandı.

“Milletin emrindeyiz demediler”

2023 Cumhurbaşkanlığı seçimleri hakkında konuşan Başkan Kendir, “Genel Başkanımız 1.5 yıl önce ben aday değilim dedi. Neden? O gün 2 isim seslendiriliyordu ve dillendiriliyordu. Onların kazanacağına millet inanıyordu. Bununla ilgili bir fotoğraf koydu. O 2 insana da buyurun dedi. O fırsatı da açtı. Onlar, “Genel Başkanımızın emrindeyiz” dediler, “milletin emrindeyiz” demediler. Onları da kötülemiyorum. Yanlış anlamayın. Ekrem İmamoğlu Yalova’nın en büyük mitingini yaptı. Genel başkanın itirazının olmadığını düşünün, bir gözünüzü kapatın. Ekrem Bey ve Mansur Bey yarışta yoklar. Onların olmadığı bir yerde nasıl bir hava yakalanabilirdi? Yakalanamazdı. Onlar yardımcı pozisyondan çok, kendileri aday olabilseydi bir başarı gelirdi diye bakıyoruz” şeklinde konuştu.

Muhabir/Göktuğ Doğukan Yüksel

Kameraman/Göktuğ Doğukan Yüksel

Editör: Rümeysa Şahin