“Projeksiyon nüfusunun arttırılmasına izin vermeyiz”

Toplantıya katılan Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Mekansal Planlama Genel Müdürlüğü, Çevre Düzeni Planları Daire Başkanı Sedat Yılmaz, Yalova’nın Çevre Düzeni Planı’nın değişmez bir anayasa olmadığını, anayasanın bile değiştirildiği bu dönemde, mevcut ve gelecek ihtiyaçlara göre Yalova 1/25 Bin Ölçekli Planı’nda gerekli görüldüğü durumda değişikliklerin yapılabileceğini söyledi. Yılmaz, ancak tüm değişiklik taleplerinde ilgili kamu kurumlarının uygunluk görüşünün var olmasının şart olduğunu, sözlerine ekledi. Yetki tartışmalarına da değinen Yılmaz, “ÇDP’lerde bize göre yetki bizde. Bunu hukukçularımıza danıştık ancak hassas bir konu” dedi. Yılmaz, genellikle bütün belediyelerden gelen yoğunluk artışı taleplerinin ise, projeksiyon nüfusunu artırmak demek olduğunu, buna izin vermeyeceklerini ve planlanan nüfusun artırılmayarak, plan içinde yoğunluk taşınması suretiyle dengeleme yoluna gidilmesi gerektiğini ifade etti.

“ÇDP talepleri Yalova’nın bir şakasıymış”

Çevre Şehircilik İl Müdürü Dr. Osman Ulukaya ise yaptığı açılış konuşmasında ilgi çekici ifadeler kullandı. Ulukaya,  “15 aydır bu görevde bulunan birisi olarak göreve ilk başladığımda masamda bulduğum konulardan birisi de bu Çevre Düzeni Planı ile ilgili revizyon çalışmalarıydı. Ve çok sayıda talep vardı, gerek sayın valimize, gerekse müdürlüğümüze. Ne yapabiliriz’i masaya yatırdığımızda hızlı bir çalışma sürecine girdik. Daha sonra anladık ki bu her yeni gelen bürokrata yapılan genel bir Yalova’nın bir şakasıymış. Öyle bir kültür oluşmuş. Şurada olan katılımdan da görüyoruz ki aslında bizim Çevre Düzeni Planı ile ilgili aslında çok fazla da bir sorunumuz yok demek ki.  Bu bağlamda sayın Valimizin himayelerinde bu süreç 2012’nin başında marka değeri olarak Yalova’nın geleceği çalıştaylarıyla başladı. Orada konu enine boyuna masaya yatırıldıktan sonra yine sayın Valimizin himayelerinde kamu kurumlarımız bizim başkanlığımızda, belediyelerimiz de bizim başkanlığımızda 2 ayrı grup olarak yaklaşık 4 ay boyunca çalıştılar. Ortaya her 2 grupta mutabakat metinlerini koydu. Sonuçlandırma çalışmasında maalesef hepimizin bildiği üzere İçişleri Bakanlığımızla bizim bakanlığımız arasında yetki tartışması yaşandığından süreç maalesef askıda kaldı. Şu an bizim bakanlığımızdan belediyelere ve bize ulaşan son talimatla,  yetkinin bizde olduğunu düşünerek ve çözüm odaklı olarak, yetki bizde değilse de bakanlıkların bunu bir an önce çözeceğinin farkına vararak, konunun ilgilileri olarak bir an önce başlamak istedik çalışmalara. Ve şu kalan kısmı da yetkili bakanlık olarak, yetkili genel müdürlük olarak mekansal planlama genel müdürlüğünden daire başkanı müdürümüz geldiler. Konuyu enine boyuna dökelim, taleplerimizi tartışalım ve inşallah hayırlı bir sonuca ulaşalım” diye konuştu.

Talepler yoğunluk ve sanayi artışı yönünde

 Ardından söz alan belediye başkanlarının talepleri ise çoğunlukla kendi bölgelerinde yoğunluk artışı yapılması ve tarım arazilerinin bir kısmının sanayiye çevrilmesi yönündeki taleplerini iletti. Toplantı sonunda konuşan  Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Mekansal Planlama Genel Müdürlüğü, Çevre Düzeni Planları Daire Başkanı Sedat Yılmaz, tüm belediyelerin son taleplerini önümüzdeki Cuma gününe kadar il müdürlüğü vasıtasıyla kendilerine iletmeleri gerektiğini kaydederek, bu taleplerin son kez dikkate alınacağını ve planın kesinleştirileceğini söyledi. 

Editör: TE Bilişim