Yalova Gazetesi’nin Haziran ayı itibariyle başlattığı ve büyük ilgi toplayan serisi, “Mahallenin Muhtarı” devam ediyor. Çiftlikköy’e bağlı olan Kabaklı Köyü’nün muhtarı Çetin Kaya, Yalova Gazetesi muhabiri Göktuğ Doğukan Yüksel ile makam odasında özel bir görüşme gerçekleştirdi.

“Hane sayımız 200’ü buluyor”

Köyü halkı hakkında bilgi veren Muhtar Çetin Kaya, “Köyümün vatandaşlarının %99’u sosyal güvenliği olan, evine en az 1 ya da 2 tane sabit maaş giren, bunun yanında 5-10 hanenin de çiftçilik yapığı, genelde üretken değil de emekli nüfusun olduğu bir profil... 80 hanenin üzerindeyiz ama bunun içerisine Akkim siteleri dediğimiz bölge veyahut köyün çevresindeki tarla alanlarını da katarsak hane sayımız 200’ü buluyor” dedi ve köyündeki göç durumundan bahsederken, “Köyümüz şu anda aşırı bir göç almıyor ama bu hiç almıyor anlamına gelmiyor. Kuruluş yıllarından bugüne bakıldığında, %300-400’ün üzerinde göç verdik.” ifadelerini kullandı.

“Taşköprü’ye bağlanan yol çok kötü durumda”

Köydeki mevcut durumdan söz eden Muhtar Kaya, “Köyümüzün ulaşımla ilgili sıkıntısı şu anda yok. Köyümüze, Taşköprü’den kooperatifler sefer yapıyorlar. Köyümüz Taşköprü merkeze yakın olduğu için aşağı yukarı her evde özel araç var. Onlarla ulaşım sağlıyorlar. Sadece kış aylarındaki kar yağışından kaynaklı olarak 1 ya 2 saat sıkıntı olabiliyor. Yalnız bunu tüm yetkililere söyledik; Şu anda Yalova’nın girişi olan Kılıç gişelerinden, Yalova Taşköprü’ye bağlanan yol çok kötü durumda. Oranın bir an önce düzeltilmesi lazım. Su ilgili problemimiz yok. Daha önce suyumuz dağdan geliyordu. Benim yaşım 70’i geçti. Belki de dağdan buraya en az 10 tane proje biliyorum, yapıldı ve randıman alınamadı. En son baraj suyu köyümüze verildi. Yalova’daki vatandaş ne parayı veriyorsa aynı parayı köylümüz vererek su işini hallediyor” şeklinde konuştu.

“Burasının yerleşim alanına dönüşmesi gerekiyor”

Köylerinin yakınına kurulan Organize Sanayi Bölgesi hakkında konuşan Kaya, “ Bu süreçte gelir ya da kazanç kapılarının değiştiğini gördük. Kabaklı köyünün olduğu bölge zemini oldukça sağlam. OSB’ler kuruldu ve kurulmaya devam ediyor. Yerleşim yeri potansiyeli olarak bana göre Kabaklı en büyük aday. OSB’lere yakın, ulaşım olarak merkezlere yakın. Burasının bir yerleşim alanına dönüşmesi gerekiyor. Zaten benim en büyük muhtar olma amaçlarımdan biri de buydu. Bu imar sorununu aşamadık. Düşük yoğunluklu konut talebimiz vardı, bu pek rağbet görmedi. Ama zaman içerisinde bunlar kendiliğinden olacak” dedi.

“Benim için ekseriyetin sözü geçerli”

Unutamadığı komik bir anasını anlatan Kaya, “ Dernek ile birlikte ceviz ekiyoruz. Dedik ki herkesin bir ceviz ağacı olsun. Bunlara da numara verelim. Her ağaca da ismini yapıştıralım. Toplandık, kura çekimi yapıyoruz. Gerçekten benim öyle bir şey yaptığım yok. Benim için ekseriyetin sözü geçerlidir. Kuralar çekiliyor. 1 Numara bana çıkıyor, 2 numara dernek başkanına çıkıyor.(Gülüyor) Benim oğlanda, “Ya baba olur da torpil bu kadar olur” diyor.” İfadelerini kullandı.

Muhabir/Göktuğ Doğukan Yüksel

Hayriye Köyü Muhtarı Ali Avcı, “Armutlu Ve Gemlik Arasında Oluşumuz Dezavantaj Oluyor” Hayriye Köyü Muhtarı Ali Avcı, “Armutlu Ve Gemlik Arasında Oluşumuz Dezavantaj Oluyor”

Kameraman/Göktuğ Doğukan Yüksel

Editör: Rümeysa Şahin