Bağırsaklardaki besin emilimini sağlayan villus denilen yapıların bozulmasına sebep olan ve dolayısıyla da yiyeceklerdeki besinin emilmesini engelleyen ve ince bağırsakta hasarlar oluşturan bir sindirim sistemi hastalığı olan Çölyak’a ilişkin farkındalık oluşması adına 16 Mayıs tarihi, Uluslararası Çölyak Günü olarak kutlanıyor.
Uluslararası Çölyak Günü kapsamında Yalova Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde Uzman Diyetisyen olarak görev yapan Gamzenur Bolat, videolu bir açıklamada hastalığa dair önemli bilgiler verdi.
“Hastalıktan korunmak için ömür boyu glutensiz diyet uygulanmalı”
Çölyak Hastalığı ve hastalıktan korunmak adına uygun beslenme düzeni hakkında bilgilendirme yapacağını söyleyen Diyetisyen Bolat, “Çölyak Hastalığı; arpa, buğday, çavdar gibi tahıllarda bulunan gluten adlı proteine karşı vücudun bağışıklık sisteminin anormal tepki vermesiyle ortaya çıkan ve kişinin hayatını ömür boyu etkileyen kronik bir hastalıktır. Bu hastalıkta ömür boyu uygulanması gereken glutensiz bir diyet söz konusudur. Glutensiz diyette yalnızca arpa, buğday ve çavdar gibi tahıllardan uzak durmak yeterli değildir. Aynı zamanda bu tahıllarla kontamine olma riski taşıyan işlenmiş gıdalar ve paketli ürünlere karşı da dikkatli olunmalıdır. Bu nedenle, etiket okumak son derece önemlidir. Tüketilecek paketli gıdaların içeriği mutlaka kontrol edilmeli, gluten içerdiği belirtilen ürünler kesinlikle tüketilmemelidir. Doğal olarak gluten içermeyen sebze ve meyveler, et ve süt ürünleri, kuru baklagiller gibi besinler ise güvenle tüketilebilir. Ömür boyu glutensiz diyet uygulanması gerektiğinden, Çölyak hastalarının yaşam tarzlarını bu doğrultuda değiştirmeleri gerekmektedir Bu noktada, hep birlikte farkındalığı yüksek bir toplum oluşturarak, Çölyak hastalarının diyetlerini daha kolay ve sağlıklı şekilde sürdürebilmelerine destek olabiliriz” ifadelerini kullandı.