Doğal nedenlerin % 8-10 oranında kaldığını, diğer bütün yangınların çıkış sebebinin insan olduğunu belirten Yalova Belediyesi İtfaiye Müdürü Bekir Kaş; “Öncelikle kendi personelim başta olmak üzere tüm İtfaiye teşkilatlarının haftasını kutluyorum. Yangın sebeplerinin en önemli etkeni insan olduğunu söylemek yanlış olmaz. Bu nedenle yangınların çıkmasına engel olmak veya çıkacak yangınların sayılarını olabildiğince azaltmak için insanlarımızı bilgilendirmek ve eğitmek zorundayız. Bu sebeple eğitimin erken yaşlarda verilmesinden yanayız.

Yalnızca Yangından Korunma Haftası’nda değil, tüm yıl boyunca başta okullarımız olmak üzere çeşitli kurumlarda deneyimli personellerimizce eğitim programları düzenlenmektedir. Bu yılki İtfaiye Haftası’nda ise üç okulumuzda eğitim programı gerçekleştireceğiz” dedi.  Eğitim programına göre 25 Eylül Salı günü saat 14.00’te Safran İlköğretim Okulu’nda, 26 Eylül Çarşamba günü saat 10.00’da Gaziosmanpaşa İlköğretim Okulu’nda, 28 Eylül Cuma günü saat 15.00’te ise Atatürk İlköğretim Okulu’nda

YANGIN NEDENLERİYLE İLGİLİ VATANDAŞLARA UYARILAR!

Yalova Belediyesi İtfaiye Müdürü Bekir Kaş sıklıkla karşılaştıkları yangın nedenleri konularında vatandaşlara uyarılarda bulundu. Kaş, açıklamasında şu ifadelere yer verdi:

Mutfaktaki ocakların yanı başında bulunan perde ve dolaplar yüksek risk altındadır. Normalde kontrol altında gibi görülen ocak ateşleri ve üzerindeki pişen yemekler kontrol dışına çıktığında öncelikle bu nesneleri tutuşturacaktır.

Ütü yapılırken, yangın riskini minimize etmek için ütülenmekte olanın haricindeki elbiseler ve diğer yanıcılar uzakta tutulmalı, ütü yanmaz bir mermer veya demir ızgara üzerine konulmalı, ütü masası üzerinde yanmaz kumaştan örtü bulunmalıdır.

Sigara yanıcıların bulunduğu ortamda içilmemelidir. Hele uykulu bir şekilde ve yatar vaziyette sigara içilmesi faciaya davetiyedir. Sigaranın söndürülmeden atılmamalıdır.

Soba, soba borusu ve bacalar yanıcı eşyalardan yalıtılmalıdır. Soba borusu ve bacalardaki kurumlar yılda en az iki defa temizletilmelidir. Kurumlar yanıcıdır ve tutuşma sıcaklığına ulaştığında baca yangınını başlatır. Yanan soba kapağının açık bırakılmamalıdır.

Rüzgârlı, lodoslu havalarda soba yakılmamalı, yatak odasında soba bulundurmamalı, varsa yatmadan önce iyice söndürülmelidir.

Katalitik Soba ve Şofben zehirlenmeleri (!) diye bilinenler aslında boğulma olaylarıdır. LPG gazı da Doğalgaz gibi zehirsizdir. Yalnız yakıldıkları ortamda oksijen tükettikleri için kısa sürede oksijensizliğe sebep olurlar.

LPG tüpünden ocağa bağlantı sağlayan hortum sık sık kontrol edilmeli, eskiyen, çatlayan, yumuşayan veya sertleşen veya imal yılından en çok 3 yıl sonra kullanılan hortumlar değiştirilmelidir.

Çocuklar yanıcılardan ve kibrit gibi yakıcı malzemelerden uzak tutulmalıdır. Çocuklar hele soba, ocak vb. yanık durumdayken kesinlikle yalnız bırakılmamalıdır.

Orman ve korularda yakılan ateşin iyice söndürülmeden bırakılmamalıdır

BACALARINIZI TEMİZLETİN

Bacaların temizlenmesi için en uygun aylar Haziran ve Eylül aylarıdır. Kuşlar baca içlerine yuva yapmayı severler. Soba boru ve bacalarının tıkanıksız ve temiz olduğundan emin olun. Baca temizliği için apartman yöneticinizi uyarın. Soba boru veya bacalarının tıkanıklığı sadece karbon monoksit gazının odaya dolmasına sebep olmayıp yangın içinde büyük bir tehlike arz etmektedir.

DOĞALGAZ KAYNAKLI YANGINA NASIL MÜDAHALE EDİLMELİ;                                                   

Hemen söndürülmesi gereken diğer birçok yangın çeşidinden farklı olarak; gaz yangınlarının söndürülmesinde uygulanacak genel kural önce gaz akışını kesmek, sonra söndürmektir. Bu nedenle, gaz yangınını derhal söndürmeye kalkışmamalı, gaz akışı kesilene kadar yanmasına izin verilmelidir. Bu arada, gaz kesilerek yangın söndürülünceye kadar, yakındaki yanabilir maddelerin, Isı Transferi (İletim, Taşınım, Işınım) ile tutuşmasını önlemek için mümkünse uzaklaştırılması veya çevresi su ile soğutularak korunması gerekmektedir. Vanayı kapamak için, yangının söndürülmesi mutlaka gerekiyorsa, çok kısa bir sürede gaz alevleri söndürülerek vana kapatılmalıdır.

 

 
Editör: TE Bilişim