Merhaba saygıdeğer okurlarım;

Sonbahar ve kış döneminde sebze ve meyveyi fahiş fiyata tüketirken bu günlerde de yaz dönemi sebze, meyve fiyatları ile karşı karşıya kaldık.

Köylü esnafı bile kendi bahçesinden topladıkları sebze ve meyveleri uzak illerden gelen çeşitleri baz alarak satmaya başladılar.

Halbuki köylü esnafının taze ve ucuz mamulleri tüketicinin bir yerde kurtuluşu idi bu manada.

Ailem uzun yıllar sebze ve meyve müteahhitliği yaparken bende fırsat buldukça katkıda bulunurdum.

Daha doğrusu Mersin’den, Adana’dan, Tarsus’tan, Antalya’dan, Kumluca’dan kendi vasıtamızla yanıma bir arkadaşımı alıp Yalova halindeki yazıhanemize sebze ve meyve taşırdım.

Örnek vermek gerekirse yerinden tüketiciye kadar olan fiyatlama serüvenini bende bilirim ve yakından şahidim desem yalan olmaz.

Tüm sebze meyveleri teker teker kale alırsak sizin de takipte zorlanacağınızı bildiğimden salkım domatesi baz alalım.

Üretici kilosunu 6 liradan satışa çıkardığı domatesi müteahhide verince oda 8 liradan bir başka müteahhide satar. Müteahhit yüklediği domatesi (örnek) Yalova’daki yazıhanesine getirerek 16 liraya pazarcıya, AVM’lere ve manavlara satar.

Bu zincirleme alışverişten üretici 100 ton domatesten 500 bin TL ciro sonrası masraflar işçi, gübre, sulama vs. 250 bin TL para kazanır.

Kumluca’daki müteahhit 5 liraya aldığı domatesi 8 liraya satarak 100 tonda 200 bin TL kazanır. Yalova hali yazıhanesi 8 liraya aldığı domatesi 16 liraya pazarcıya, AVM’lere, manavlara vererek 12 lira masraf sonrası 400 bin TL para kazanır.

Pazarcı 20 liraya sattığı salkım domatesten masraf sonrası kilo başına 3 TL para kazanır. Ayda muhtelif pazarlarda 5 gün tezgah sonrası 20 ton domates satsa 60 bin TL kazanır. Çünkü masrafı en az olan esnaf pazarcı esnafıdır. Selamlar.