Subaşı Sözlü Tarih Çalışma Grubu göçün 82. yıldönümünü andılar. Subaşı Sözlü Tarih Çalışma grubu kurucusu ve yöneticisi Zeki Gürsu, "O günleri unutmamak, unutturmamak ve geleneklerimizle birlikte bir sonraki nesillere aktarmak hedefindeyiz" dedi.
Subaşı Sözlü Tarih Çalışma Grubu ile Subaşı Kent konseyinin birlikte düzenlediği Göçün 82. yılı Anma Programı Subaşı Okulu göç müzesi salonunda yapıldı. Beldede göçü yaşayan ve 2. kuşaktan büyükler ile belde halkının katılımı ile yapıldı. Sözlü tarih grubu kurucusu ve yöneticisi Zeki Gürsu Yaptığı açılış konuşmasında “Atalarımızın gerçekleştirdiği 9 Kasım 1935 göçünün 82.yılını anmak ve siz değerli büyüklerim ile birlikte olmanın heyecanı içerisindeyim.” dedi
Toplantı öncesinde Göç müzesinde bir araya gelen Subaşılılar, “Cumhuriyetimizin kurucusu Ulu önder Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşları olmak üzere Subaşı köyümüzün kurucu büyükleri ile sosyal, kültürel, eğitim alanlarında önderlik yapan tüm değerli büyüklerimi rahmet ve minnet ile anıyoruz” diye konuştular.
Subaşı Sözlü Tarih Çalışma grubu kurucusu ve yöneticisi Zeki Gürsu  burada yaptığı açıklamada “Tarihimize, geleneklerimize, göreneklerimize sahip çıkma, kayıt altına alıp gelecek nesillere sağlıklı bir şekilde aktarabilmek, unutulmaya yüz tutmuş türkülerimizi, oyunlarımızı, nefeslerimizi sizlerinde desteği ile tekrarlayarak kazandırmak ve kurallarına göre yaşatmak amacındayız. Yaşanmış hikâyeleri kayıt altında tutmak, yerel tarihimiz adı altında çalışmalar düzenlemek, fotoğraf arşiv çalışmaları ile büyüklerimizi yaşatmayı planlıyor ve üzerinde çalışıyoruz” dedi
Hazırlanan programda Cumhuriyet ve Osmanlı arşivlerindeki çalışmalar ile Beldenin 1540'lı yıllardan itibaren tarihini çıkarmak dönemin Büyükelçisinin tuttuğu notlar dan yapılan çalışmaları ile köyün kuruluş aşamasındaki belgeleri sunarak konuklar ile sohbetinden sonra Beldenin yöredeki sanatçılardan bağlamada Ahmet Tunalı ile balkan türküleri söylendi. Programın final bölümünde ise beldede yaşayan büyüklerden oluşan grup eski türkü ve oyunları hep birlikte söyleyerek anılarını tazeleyip tekrar bir arada olmak ümidi ile 82. anma gününü etkinliği sona erdi.

Editör: TE Bilişim