14 Kasım Dünya Diyabet Günü etkinlikleri, tüm dünyada artan diyabetli kişi sayıları nedeniyle Uluslararası Diyabet Federasyonu ve Dünya Sağlık Örgütü tarafından ilk kez 1991 yılında gerçekleştirildi.  2006 yılında ise Birleşmiş Millet Genel Kurulu, 61/225 numaralı kararında diyabetin yaşam boyu süren, ve major organ hasarları nedeniyle diyabetli kişinin yanı sıra ailesini, ülkesini ve dünyayı çeşitli risklere maruz bırakabilen bir hastalık olması nedeniyle 2007 yılından itibaren 14 Kasım’ın resmi olarak Birleşmiş Milletler Diyabet Günü de olmasını tanıdı.

“Erken teşhis ile kontrol altına alınabilir”

2007 yılından itibaren tüm dünyada resmi olarak farkındalık yaratmak için kutlanan Diyabet Günü için Yalova Eğitim Araştırma Hastanesi açıklama yayınladı. Hastane açıklamasında, “Diyabet; böbrek yetmezliği, görme kaybı ve sinir hasarı gibi sağlık sorunlarına neden olabilen ve erken teşhis ile kontrol altına alınabilen bir hastalıktır. Çok su içme, sık idrara çıkma, halsizlik ve görme bulanıklığı gibi şikâyetleriniz varsa mutlaka bir hekime görünmelisiniz” ifadelerine yer verdi.

Kontrol altına alınmadığında çeşitli rahatsızlıklara yol açıyor

TİP 2 diyabet ve komplikasyonları, sağlıklı alışkanlıkların benimsenmesi ve sürdürülmesiyle geciktirebilir veya önlenebilir. Riskini ve ne yapmanız gerektiğini bilmek, önlemeyi, erken tanıyı ve zamanında tedaviyi desteklemek açısından önemlidir.

Diyabet kontrol altına alınmadığında;

Kardiyovasküler hastalıklar

Böbrek hasarı

İl Sağlık Müdürü Karakuş’dan ASM Çıkarması İl Sağlık Müdürü Karakuş’dan ASM Çıkarması

Sinir Hasarı

Göz hasarı

Diyabetik Ayak Ülseri

Cilt rahatsızlıkları

Diş sorunları

Bilişsel sorunlar

Sık hastalanma

Hamilelik komplikasyonları gibi sorunlara yol açabilir.

Haber/Göktuğ Doğukan Yüksel

Editör: Arda Yavuz