Karakuş, “Mevcut durumda ilimizde aile hekimi başına düşen kayıtlı nüfus ortalaması 3026'dır. Hizmet kalitesini artırmak, daha ulaşılabilir ve yaygın bir sağlık hizmetli sunmak ve bakanlık hedeflerimize ulaşmak için ilimizde 8 yeni Aile Sağlığı Merkezi (28 yeni birim) açma hedefimiz bulunmaktadır” dedi. Yalova İl Sağlık Müdürü Uzm. Dr. Osman Karakuş, yeni aile hekimliği sistemi birinci basamak hizmetlerinin önemi ve aile hekimleri ile ilgili açıklamada bulunmak üzere ilimizde görev yapan yerel ve ulusal medya mensuplarıyla bir araya geldi.

Aile Hekimliği yönetmeliğinde yapılan ve 1 Kasım 2024 itibariyle yürürlüğe giren Aile Hekimliği yönetmeliğine ilişkin bilgilendirmede bulunan Müdür Karakuş, “Sağlık Bakanlığı tarafından Aile Hekimliği yönetmeliğinde yapılan değişiklikler 1 Kasım 2024 itibarıyla yürürlüğe girmiş ve birinci basamak sağlık hizmetlerinde önemli düzenlemeler içermektedir. Yeni düzenleme ile birlikte Aile Hekimlerimizin vatandaşlarımıza sunduğu hizmetlerde Hekime kayıtlı nüfusların düşürülmesi, kronik hastalık takip ve taramalarının daha ön plana çıkarılması ile 2. ve 3. Basamak Hastaneler ile Aile Hekimliklerinin entegre hale getirilmesi sağlanmıştır. Böylece daha erişilebilir, kaliteli ve etkin bir sağlık hizmeti hedeflenmektedir.

Yeni düzenlemeyle kronik hastalıklar ve kanser taramaları gibi önemli sağlık hizmetlerinin daha etkin bir şekilde sunulması planlanmıştır. Bu kapsamda, aile hekimlerinin kayıtlı vatandaşlarla en az altı ayda bir düzenli temas kurarak izleme ve tarama yapması sağlanacaktır. Özellikle yaşlı ve kronik hasta gruplarının düzenli takibi, hastalıkların erken teşhisi ve tedavisinde kritik bir rol oynayacaktır. Sağlık Bakanlığı, bu değişikliklerin halk sağlığı üzerindeki olumlu etkilerini kısa sürede görmeyi hedeflemektedir. Yine son düzenleme ile toplumun hastalık yüküne göre hizmet planlamasını yapılmış, Özellikle kronik hastalarımızın, 65 yaş ve üstü hastalarımızın etkin takibi ile hastalığın azaltılmasını ve akılcı ilaç kullanımının özendirilmesini amaçlanmıştır.

Sağlık Bakanlığı olarak en temelde vatandaşımızın sağlık hizmetine temas ettiği ilk noktanın aile hekimi olmasını istiyoruz. Önceliğimiz hastalanmadan vatandaşlarımızın sağlığını koruyabilmektir. Mevcut durumda ilimizde aile hekimi başına düşen kayıtlı nüfus ortalaması 3026'dır. Hizmet kalitesini artırmak, daha ulaşılabilir ve yaygın bir sağlık hizmetli sunmak ve bakanlık hedeflerimize ulaşmak için ilimizde 8 yeni Aile Sağlığı Merkezi (28 yeni birim) açma hedefimiz bulunmaktadır. Yalova İl Sağlık Müdürlüğü olarak vatandaşlarımızdan beklentimiz, Sağlıkla alakalı herhangi bir endişeleri olduğunda akıllarına ilk olarak aile hekimlerimiz gelsin ve aile hekimlerimize güvensinler. Bu yeni yönetmelik kapsamında hem vatandaşlarımızın hem de sağlık çalışanlarımızın uyum süreçlerini desteklemek için çalışmaya devam ediyoruz. Sağlığınız için aile hekimlerinize güvenerek, düzenli takiplerinizi aksatmamanızı önemle tavsiye ediyoruz” dedi.

‘Aile hekimlerimiz her konuda çok donanımlı’

Bu yönetmeliğin neden yapıldığını halkımızın anlaması gerektiğinin altını çizen Yalova İl Sağlık Müdürü Uzm. Dr. Osman Karakuş, “Vatandaşlarımızın sağlıkla ilgili endişelerini normal görüyoruz. Endişelenecek çünkü değişim dönüşüm var bu noktada da doğru mercilere nasıl ulaşılır nasıl gidilir, halkımızın endişelerini gidermek noktasında bunu anlatmalıyız. Bugüne kadar tanımlanmayan bir merkez vardı. Adına Aile Sağlığı Merkezi dediğimiz aile hekiminin çalıştığı aileyi neredeyse çocuk doğumundan ölümüne kadar bir hekime emanet edilmesi, bunun için planlanmıştı. Biraz geç kaldık ama artık aileler şunu bilmeli bir şeye endişelendi bana bir şey mi olacak çocuğuma, yaşlıma sağlık noktasında bir şey mi olacak ilk nereye gideyim bu çok önemli. Toplumumuz böyle bir sorunla karşılaştı, kafasına bir şey takıldı gideceği ilk yer aile hekimi olmalı. Çünkü aile hekimlerimiz bu noktada o kadar yetişkin ve o kadar donanımlı ki aile hekimlerimize güvenmemiz lazım. Halkımız şunu çok net bilmeli ilk müracaat edeceği yer aile hekimi olmalı. Aile hekimiz olsun ki sistem bizi fark etsin ve bizim için neler yapması gerektiğini bize sunsun. İlk önce aile hekimlerimize gitmediğimiz zaman ilgili hekimlerimizin önünde ilgisiz bir sürü insan birikiyor. Bu sefer hekimlerimiz ne tam muayene edecek ne tam tanı koyacak doğru teşhis koyamadığı için doğru tedavide olmayacak. Ancak hasta olan vatandaş ilk olarak aile hekimine gittiğinde orada konulan tanıyla hastaneye gittiğinde oradaki hekim hastanın durumunu bilecek tanıyı ve tedaviyi daha erken koyarak yoğunluğunu azaltmış olacak, insanlardan dakikalarca sıra beklemeyecek. Toplum olarak da tedirgin ve panik toplumuz hemen muayene olmak istiyoruz, sabırlı da değiliz dolayısıyla kaosun sebepleri bu” şeklinde konuştu.

“Fermuar Sistemi ile Yaşama Yol Ver” “Fermuar Sistemi ile Yaşama Yol Ver”

‘Aile hekimleri sadece reçete yazmıyor’

Hasta olan vatandaşların ilk olarak aile hekiminden randevu alması gerektiğini söyleyen Yalova İl Sağlık Müdürü Uzm. Dr. Osman Karakuş, “1 Kasım 2024 tarihinde yürürlüğe giren bu yönetmelik uzun çalışmalar neticesinde hayata geçirildi ve adım adım gidildi. Hasta olan vatandaşlarımızın ilk müracaat edeceği yer aile hekimi olmalı ve vatandaşlarımız aile hekimlerini reçete yazan yer olarak görmemeli ve aile hekimlerimize güvenmeli. İlimizde 100 civarında aile hekimimiz var ve aile hekimlerimiz ortalama 100’e yakın hastaya bakıyor. Doktor doktor kimse gezmesin önce aile hekimine müracaat etsin ki hastanelerimizdeki gereksiz yoğunluk azalsın. Biz Yalova İl Sağlık Müdürlüğü olarak yönetmelikten önce aile hekimlerimizle bir araya geldik, toplantılar yaptık, kendilerini ziyaret ettik ve sistemi anlattık. Ekipler kurarak gerekirse ev ev gezerek bu sistemi vatandaşlarımıza anlatacağız. Dolayısıyla bizde artık bunu halkımıza doğru kanallarla, doğru mecralarla, doğru metotlarla işi bilen, işin ehemmiyetine vakıf olmuş medyamızla bir araya gelerek bunu paylaşmak istedik ve halkımıza da doğru mesajları doğru bilgilendirmeleri de yapmalıyız. Yakın zamanda muhtarlarımızla bir araya geleceğiz onlara bu sistemi anlatacağız. Muhtarlarımız vatandaşlarımızla bir araya gelecek bizler bir araya geleceğiz ve yönetmeliği anlatarak bu sistemin oturmasını ve sağlıklı bir şekilde işlemesini sağlayacağız. İnşallah bu sistemin 2025 yılının ilk çeyreğinde oturacağını düşünüyoruz” diye konuştu.

Sağlıkta Başlangıç Noktası Aile Hekimliği

Vatandaşlarımızın sağlıkla ilgili her türlü endişelerinde ilk başvuracakları yer Aile Sağlımı Merkezleri olmalı. Aile Sağlığı Merkezlerinde güven ve uyum içerisinde etkin sağlık hizmeti sunumu önceliğimizdir. Aile hekimi başına kayıtlı kişi sayısı düşürülerek daha etkin ve nitelikli sağlık hizmeti verilmesi sağlanacaktır. Yalova İlimizde ortalama Aile Hekimi başına kayıtlı kişi sayısı 3028’dir. Kronik hastalıkların, gebe ve bebek izlemlerinin etkin takibi için ortalama nüfusun 2000’lere indirilmesi kaçınılmazdır. Aile hekimlerimizin kayıtlı vatandaşlarla en az altı ayda bir düzenli temas kurarak izleme ve tarama yapması sağlanacaktır. Özellikle yaşlı ve kronik hasta gruplarının düzenli takibi, hastalıkların erken teşhisi ve tedavisinde kritik bir rol oynayacaktır. Aile Hekimliği sisteminde riskli görünen ve yakın takip gerektiren yaş gruplarının kat sayıları artırıldı. Gebe, bebek takipleri olduğu gibi lohusa takipleri de performansa dahil hale getirildi. Etkin koruyucu sağlık hizmeti sunumu ile kısa sürede hastanelerin yükünün azalacağı öngörülmektedir. Sadece Aile Hekimlerine tanımlanacak öncelikli randevu (%10 MHRS) ile gerçek anlamda bir basamak sistemi işler hale gelecek. Akılcı ilaç uygulamaları, Kronik Hastalık takip ve taramaları gibi birçok konuda ek teşvikler getirildi. Yeni yönetmelik ile gereksiz sağlık harcamalarından yapılacak tasarrufun bütçesi %200 (üç kat) artırılan teşvikler ile Aile Hekimlerimize dağıtılacak.

Kaynak: Haber Merkezi