Yalova Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kardiyoloji Uzmanı Dr. İsmail Ünğan, çağımızın en sinsi hastalıklarından biri olan hipertansiyon hakkında önemli açıklamalarda bulundu. Hipertansiyonun sadece yetişkinleri değil, artık çocukları da tehdit ettiğini vurgulayan Dr. Ünğan, toplumda farkındalığın artırılması gerektiğini söyledi.

"Hipertansiyon sadece erişkinleri değil, çocukları da etkiliyor"
Hipertansiyonun yani yüksek tansiyonun, erişkinlerde 140/80 mmHg, çocuklarda ise 120/80 mmHg üzerindeki kan basıncı değerleriyle tanımlandığını belirten Dr. Ünğan, “Dengesiz beslenme ve artan obezite oranlarıyla birlikte çocuklarımız da hipertansiyon tehdidi altına girdi” dedi.

Diyetisyen Piroğlu: İyotlu Tuzu Tercih Edin Diyetisyen Piroğlu: İyotlu Tuzu Tercih Edin

Nedeni çoğu zaman bilinmiyor
Hastalığın çoğunlukla belirgin bir nedeni olmamakla birlikte, genetik yatkınlık, stres, aşırı tuz tüketimi, sigara ve alkol kullanımı ile obezitenin başlıca risk faktörleri arasında yer aldığını ifade eden Ünğan, sadece %10’luk bir hasta grubunda böbrek hastalıkları, damar bozuklukları, hormonal rahatsızlıklar ve uyku apnesi gibi altta yatan başka nedenlerin bulunduğunu aktardı.

"Doğru tansiyon ölçümü hayati önem taşıyor"
Hipertansiyon tanısında doğru tansiyon ölçümünün önemine dikkat çeken Dr. Ünğan, “Ölçüm öncesinde kişinin en az 5-10 dakika bedensel ve ruhsal olarak dinlenmiş olması gerekiyor. Tansiyon, tercihen kol seviyesinde, manşonlu bir cihazla ölçülmeli. Ölçümden önce sigara, alkol, çay, kahve ve çikolata gibi uyarıcıların tüketilmemiş olması da önemli” dedi.
İlk ölçümlerin her iki koldan yapılması gerektiğini belirten Dr. Ünğan, daha sonra yüksek çıkan koldan devam edilmesi gerektiğini söyledi. “Şüpheli durumlarda ölçümler 3-5 kez tekrarlanmalı ve ortalaması alınmalı” diye ekledi.

“Sinsi seyredebilir, baş ağrısına dikkat”
Hipertansiyonun çoğu zaman belirti vermeden ilerlediğini ve bu yüzden “sinsi bir hastalık” olarak tanımlandığını belirten Ünğan, “Enseden zonklayıcı tarzda baş ağrılarıyla kendini gösterebilir. Şüphelenildiğinde en az 3 ardışık ölçümle sağlık kuruluşuna başvurmak gerekir” dedi.

Tedavi sadece ilaçla sınırlı değil: Yaşam tarzı değişikliği şart
Dr. İsmail Ünğan, hipertansiyon tedavisinde ilaçların yanı sıra yaşam tarzı değişikliklerinin büyük önem taşıdığını vurguladı. “İdeal kiloda kalmak, meyve ve sebze ağırlıklı beslenmek, günlük tuz tüketimini 6 gramın altında tutmak çok önemli” dedi.

Tuz tüketimini ölçmenin zor olduğunu belirten Ünğan, hastalara “Yemeklere ekstra tuz eklemeyin, turşu, peynir ve zeytin gibi tuzlu gıdalara dikkat edin” uyarısında bulundu.
Sigara ve alkol tüketiminin bırakılması gerektiğini vurgulayan Dr. Ünğan, egzersiz olarak da düz zeminde hafif tempolu yürüyüşleri önerdi. Ağırlık kaldırma gibi izometrik egzersizlerin tansiyonu artırabileceğini söyleyerek bu tür aktivitelerden kaçınılması gerektiğini dile getirdi.

"Tansiyonunuzu ölçün, sağlığınızı ihmal etmeyin"
Dr. Ünğan son olarak, toplumda hipertansiyona karşı farkındalığın artırılması gerektiğini vurgulayarak, “Tansiyonumuzu ölçelim, farkında olalım, sağlıklı kalalım” çağrısında bulundu.
 

Kaynak: Haber Merkezi