Obeziteye Karşı Yürümeye Devam! Obeziteye Karşı Yürümeye Devam!

Kırım Kongo kanamalı ateş hastalığı, özellikle hayvan temasıyla bulaşabilen ve ciddi sağlık riskleri oluşturan bir hastalık olarak biliniyor. Sağlık ekipleri, köylerdeki vatandaşları bu hastalık hakkında bilgilendirerek önlemler konusunda farkındalık oluşturmayı amaçlıyor. Toplum sağlığı merkezi ekipleri, köy ziyaretlerinde hastalığın belirtileri, bulaşma yolları ve korunma yöntemleri hakkında bilgilendirme sunarken, aynı zamanda hastalıkla mücadelede önemli olan erken teşhis ve tedaviye vurgu yapıyor. Vatandaşlar, sağlık ekiplerinin bilgilendirme çalışmalarından memnuniyetlerini dile getirirken, bu tür etkinliklerin sağlık açısından önemli olduğunu belirtti.

Kırım-Kongo Kanamalı Ateşi Nedir?

Kırım-Kongo Hemorajik Ateş (KKHA),keneler tarafından taşınan Nairovirüs isimli bir mikrobiyal etken  tarafından neden olunan ateş, cilt içi ve diğer alanlarda kanama gibi bulgular ile seyreden hayvan kaynaklı bir enfeksiyondur. Son yıllarda tedavide görülen gelişmelere rağmen, bu enfeksiyonlarda ölüm oranları hala yüksektir.

Kırım kongo kanamalı ateşi belirtileri nelerdir?

Kırım kongo kanamalı ateşi, aniden başlayan baş ağrısı, baş dönmesi, yüksek ateş, bel ağrısı, eklem ağrısı, karın ağrısı ve kusma gibi başlangıç ​​belirtileri gösterir. Gözlerde, yüzde, boğazda kızarıklık ve damakta kırmızı lekeler yaygın olarak görülen belirtilerdir. Sarılık ve şiddetli vakalarda bilinç bulanıklığı da bu belirtilere eşlik edebilir. Daha ileri evrelerde cilt altı kanamalara bağlı deride ciddi morarma, şiddetli burun kanaması ve enjeksiyon bölgelerinde kontrolsüz kanamalar görülür. Kanama deri ve mukoza dışında, iç organlarda da görülebilir. İç kanama kan dolaşımında çöküntü veya şok sendromu ile sonuçlanabilir. Hastalığın ikinci haftasında karaciğer, böbrek veya dolaşım bozukluğu ölümle sonuçlanabilir. Araştırmalara göre hastalığın neredeyse %50 oranında ölümcül seyrettiği tespit edilmiştir.

HABER/ RÜMEYSA ŞAHİN

Editör: Arda Yavuz