8 Eylül 1922 günü, Mürettep Müfreze bölgesinde önemli bir olay olmadı.

Mürettep Müfreze, Fındıklı Tepe ve Orhangazi’ye yaptığı taarruzlarda % 10 nispetinde bir kayıp vermişti.

8 Eylül 1922 günü, birlikler çekildikleri Hamzalı Köy’de istirahat ettiler ve noksanlıklarını tamamladılar.

8 Eylül 1922 akşamı, Kocaeli Grup Komutanlığı, 3 ncü Kolordu emrine verildi.

3 ncü Kolordu Komutanı, taarruza devam edilmesini istiyordu.

8/9 Eylül 1922 gecesi İnegöl’e giden 3 ncü Kolordu Komutanı, Kocaeli Grubu’nun ve 18 nci Tümen’in gönderdiği raporları okuduktan sonra, şu emri verdi : “...Kocaeli Grubu, düşman yeni tahkimata yerleşmeden, gece baskınları ile şiddetli taarruzlar yapacaktır.”

9 Eylül 1922 :

Kocaeli Grup Komutanı, 9 Eylül 1922 sabahı, Mürettep Müfreze Komutanı’nı yanına alarak Fındıklı Tepe’ye gitti. Arazi ve düşmanı beraberce tetkik ettiler. Sonunda, Kocaeli Grup Komutanı, ertesi sabah ( 10 Eylül sabahı) Fındıklı Tepe’den bir yarma yapmaya karar verdi.

Kocaeli Grup Komutanı’nın taarruza karar verdiği saatlerde, Batı Cephesi Komutanlığı’ndan, Kocaeli Grup Komutanlığı’na özetle şu emir geldi :

“ Kocaeli Grup Komutanlığı’nın taarruzları genel duruma faydalıdır.

18 nci Tümen’in 3 ncü Kolordu  ile sıkı irtibat yapması ve Kolordu’nun raporlarının bu Tümen aracılığı ile gönderilmesi uygun olur.”   

Kocaeli Grup Komutanı, 9 Eylül 1922 günü, saat 11 45’te, Batı Cephe Komutanlığı’na özetle şu karşılığı verdi :

“ Yunanlılar, Batı Anadolu’yu  işgal ettikleri günden beri Gemlik – Orhangazi hattında çok sayıda savunma hatları tahkim etmişlerdi. Mürettep Müfreze şimdiye kadar düşman tahkimatının dört hattını işgal etmiştir. Henüz ele geçirilemeyen  Göldere (İznik Gölü’nden Gemlik Körfezi’ne akan dere) kuzey ve güneyinde tahkimatı olduğu, yapılan gözetleme ve elde edilen bilgilerden anlaşılmıştır. Bununla beraber Kocaeli Grubu uygun noktalardan taarruz edecektir.”

10 Eylül 1922 (Gemlik’in Alınması)  :

İnegöl’de bulunan 3 ncü Kolordu Komutanı, 10 Eylül 1922 sabaha karşı Batı Cephesi’nin “ 9 Eylül 1922’de İzmir’e girildiğini “ bildiren ve 3 ncü Kolordu’nun Kocaeli Grup Komutanlığı ile “ Bursa cephesindeki düşmanı takip etmesi” emrini aldı.

Süvari Tümeni’nden ve 18 nci Tümen’den aldığı akşam raporlarından da Yunanlıların çekilmekte olduklarını öğrenmişti. Bu duruma göre, 9 Eylül 1922 saat 24 00’te ; “...Kocaeli Grup Komutanlığı’nın karşısındaki düşmana taarruzla, başarı halinde takibe geçilmesini “ emretti.

10 Eylül 1922 sabahı, Kocaeli Grup Komutanlığı Mürettep Müfreze : Orhangazi batı sırtları- 950 rakımlı Fındıklı Tepe güneyi- 867 rakımlı Samanlı Dağ güneyi hattında,

Yunanlılar : Hamzalı Deresi’nin göle karıştığı nokta- Orhangazi güneybatı sırtları- Çeltikçi kuzeyi- Şahintepe- Soğucak Tepe, Küçükkumla iskelesi hattında bulunuyordu. Yunanlılar bu hattı üç Piyade Alayı ( 16, 47 ve 55 nci Alaylar) ve kuvvetli topçu ile savunmakta idiler.

Buna karşılık Kocaeli Grup Komutanlığı Mürettep Müfrezesi yedi Piyade Taburu ve altı dağ topundan ibaretti.

Kocaeli Grup Komutanı, 10 Eylül 1922 sabahı, Mürettep Müfreze’yi ikiye ayırdı.

SAĞ KOL adı verilen birlikler : Komutanı : 15 nci P. A. K.

Birlikler : 15 nci  A, 1 nci P. Tb,(Fındık T)

15 nci  A. 3 nci P. Tb, (Fındık T)

18 nci Hücum Taburu,

  Bağımsız İzmit Taburu, (Samanlı Dağ’da)

Bağımsız Yalova Bölüğü (Fındık T.)

Şinayder Bataryası.

               

Doğu’daki SOL KOL birlikler: Komutanı: Binbaşı Mustafa,

Birlikler :  24 nci A, 2 nci P. Tb.

15 nci A, 2 nci P. Tb.

19 ncu Hücum Taburu,

Kudretli Dağ Bataryası, (Hamzalı civarı)

Kocaeli Grup Komutanı, 10 Eylül 1922 günü, saat 08 30’da şu taarruz emrini verdi:

“ SAĞ KOL, 882 rakımlı Şahin Tepe’yi ele geçirerek elde bulunduracak, Soğucak Tepe ve Büyük Beyli (Şahinyurdu) güneyindeki  500 rakımlı  tepe güneyinde ilerleyerek Orhangazi – Gemlik şosesini kesecektir.

SOL KOL, Hamzalı – Fındıklı üzerinden taarruz ederek Gedelek – Çeltik hattına varacaktır. Orhangazi’ye bir Bölük gönderilmesi kâfidir.

Grup Süvari Bölüğü, Orhangazi – Karsak – Adliye doğusuna ilerleyecek ve keşif kollarını Müslümsölöz’e kadar sürerek düşman durumunu öğrenip bildirecektir.

Reşadiye (Güney Köy) ve Hamzalı Köy’deki cephane kolları ile Reşadiye, Gacık ve Çukurköy’deki erzak kolları  Orhangazi’ye gelecektir.

Ben, SOL Taarruz Kolu’nda bulunacağım”

Devamı Yarın