Aynı bilirkişinin, şoför ve Karayolları'na açılan ilk davada yüzde 50 olarak kusur oranı belirtirken, bu davada karayollarını yüzde 0 kusurlu bulan bir raporu mahkemeye sunması, işçi yakınlarını isyan ettirdi.

Aynı Bilirkişi, aynı olay, farklı rapor

2010 yılının Nisan ayında 5 kadın işçinin ölümüyle sonuçlanan trafik kazası sonrasında Karayolları 1. Bölge Müdürlüğü aleyhine açılan davada, 3 karayolları çalışanı beraat etti. Bir kişi 1 yıl 8 ay hapis cezasına çarptırıldı ancak hükmün açıklanması geri bırakıldı.

Yalova Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen duruşmayı kazada hayatını kaybeden işçi yakınları ve kazadan yaralı olarak kurtulan işçiler de izledi. Taksirle yaralama ve ölüme neden olma' suçlamasıyla yargılanan Karayolları çalışanlarından Halil Alparslan Savaş ve Ali Ural davaya katıldı. Bilirkişi raporu, sanık Ali Ural'ın tali kusurlu olduğuna, Halil Alparslan Savaş, Ahmet Hayal, Zekeriye Vedat Öztürk'ün ise kusursuz olduğuna yer verdi.

Avukat İnci çelişkiye dikkat çekti

Davacıların avukatı Cemal İnci ise kaza ile ilgili açılan diğer davada bilirkişi raporunda karayolları ile şoförün yarı yarıya suçlu bulunduğunu ve bu rapor doğrultusunda karayolları hakkında idari dava açıldığını kaydederek, iki rapor arasındaki çelişkinin adli makamları yanıltan bir durum ortaya çıkardığını söyledi. Mahkeme sanıklardan Halil Alparslan Savaş, Ahmet Hayal, Zekeriye Vedat Öztürk'e beraat kararı verdi. Sanık Ali Ural'ın ise 1 yıl 8 ay hapis cezasına çaptırılmasına, hükmün açıklamasının ise geri bırakılmasına karar verdi.

Kazada eşini kaybeden Fethi Yavuzdeğer ve Bahri Deniz ise bilirkişi raporlarının çelişki olduğunu sadece şoförün suçlu olmadığını söyledi.

Davanın konusu neydi?

2010 Nisan ayında bir teksil fabrikasının işçilerini vardiya çıkışı evlerine götüren servis minibüsünün Yalova- İzmit karayoluna çıkan yan yolda önce refüje, daha sonra da bariyerlere çarparak takla atmasıyla 5 kadın işçi hayatını kaybetmiş, 18 işçi yaralanmıştı. Kazanın olduğu yerde uyarıcı levha koymayan karayolları ağır şekilde eleştirilmişti. Yalova Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen davada "taksirle yaralama ve ölüme neden olma" suçlamasıyla şoför Nazif Türk'e 8 yıl 6 ay hapis cezası verilmiş, şoför Nazif Türk kadar karayollarının da kusurlu bulunması nedeniyle kazada hayatını kaybeden işçilerin yakınları karayollarından davacı olmuştu.

 

Editör: TE Bilişim