Yalova Gazetesi, Yalova’daki vatandaşlar ile bir araya devam ediyor. Gazete muhabirimiz her Pazartesi günü Bahçelievler Mahallesi’ne giderek pazarda tezgah açan esnaflar ile görüşme yaptı. Yalova’nın en tanınmış Pazar esnaflarından olan Mümin Kalyoncu, Yalova Gazetesi’ne pazardaki son durumu anlattı.
“Millet eskisi gibi bağda ve bahçede çalışmıyor”
Kendini tanıtan Kalyoncu, “Yalova esnafıyım ve 1980’den beri Yalova esnaflığı yapıyorum. Eskilerden bir ben kaldım” dedi ve tezgahta yaz meyvelerinden sadece üzümün kaldığını belirtirken, kış meyvelerin yavaş yavaş gelmeye başladığını 1 hafta sonra daha fazla yansımaya başlayacağını belirtti. Fiyatların pahalı oluğunu söyleyen Kalyoncu, “Niye pahalı? Üretim az. Millet eskisi gibi bağda bahçede çalışmıyor” ifadesini kullandı. Meyve fiyatlarından bahseden Kalyoncu, “Mandalina 25 lira, Portakal 40-50 lira, Ayva 30-35 lira, Elma 20-25 lira, Muz 35-40 lira, Ekşi Elma 30-35 lira ve Armut 20-25 lira şeklinde piyasa gidiyor. En yoğun olduğumuz saatler 3 ile 6 arası, orada ne yaptıysan yaptın” şeklinde konuştu.
“Marketler bizi baltalıyor”
Marketlerden sebze ve meyve satışı yapmasından dert yanan Kalyoncu, “Şikayet etmiyoruz ama bizi marketler baltalıyor.  Çünkü onlar çoğu yerde fiyatları indirimli yapıyor. Belediyenin onlarla ne derece hukuku var bilmiyorum ama bu marketlerin sattığı maldan biz pazarcı esnafı sıkıntı yaşıyoruz. Eski günlerimizi arıyoruz. Şimdi bu dediğim lüks marketler bu işlere çok rağbet gösteriyorlar ve adamlar demek ki kazanç sağlıyorlar ki hal için yeni arabalar, elemanlar alıyorlar. Bizim pazarın en iyi elamanlarını alıp kendi tezgahlarına koyuyorlar. Doğruyu söylemek gerekirse bizi baltalıyor ve üzüyorlar” ifadelerini kullandı.
“Belediye Başkanı’nın yüzünü afişlerde görüyorum”
Belediye başkanını hiç pazarlarda görmediğini söyleyen Kalyoncu, “Gelip bir sıkıntınız, bir şikayetiniz var mı diye sormuyor. Seçim zamanı 1-2 ay kala gelip dolaşıyorlar; “Hayırlı işler, kolay gelsin, var mı isteğiniz ve arzunuz” Sonra Abbas yolcu. Bir daha bekle ki 4-5 sene sonra… Ne zaman yüzünü göreceğiz? Ben Belediye Başkanı’nın yüzünü afişlerde görüyorum. Bu bir gerçek, yalan yok. Mesela ben Trabzonluyum ama Yalova’da doğdum büyüdüm. Ben buranın çocuğuyum desem yalan olmaz. Belki Vefa Salman’ı sevmeyen olabilir ama ben Vefa Salman’ı niye taktir ediyorum? Pazara gelir, dolaşır, gezer, oturur, konuşur ve sohbet eder. Oturur çay içer, muhabbet eder. Böyle halkla iç içe olacaksın. Seçime 1-2 ay kala gelip rüzgar yapmaya gerek yok” dedi.
“Pazarcı esnafına kime sahip çıkmıyor. 
Yalova’daki insanların kıt kanaat geçindiğini belirten Kalyoncu, “Millet ileriyi görmüyor. Çocukları için bir şey bırakamıyorlar. Eskiden evini, arabasını yapan oldu ve işini kuran oldu ama bu saatten sonra kimse pazardan bir şey beklemesin. Bu son demlerimiz desem yalan olmaz. Pazarcı esnafına kimse sahip çıkmıyor. Ben kurulduğu günden beri çok büyük bir AK Partiliyim.  Zamanında ayağım kırıldığında bastonla gidip oy kullandım. Biz bunlara sahip çıkıyoruz ama bunlar bize ne kadar sahip çıkacak? Bunlar bize sahip çıkmıyor ki ya... Bir gel, yüzünü göreyim. Yalandan da olsa “bir isteğiniz, arzunuz var mı” de. Senede 5 defa pazara gel, 1 defa gelme” şeklinde konuştu.
Muhabir/Göktuğ Doğukan Yüksel
Kameraman/Arda Kızıltan

Editör: Arda Yavuz