Organize sanayi bölgesi olmayan tek il olarak geçiyoruz Türkiye genelinde.
Oysa 4 büyük OSB hayali var Yalova’nın.
Bilişim OSB’den evrilen Yalova Kalıp İmalatı İhtisas OSB’de süreç hızla ilerliyor. Zira yatırımcılar çok hevesli. 2012’nin sonlarında başlayan süreçte Kazımiye sınırları içindeki 34 hektarlık Karakaş tepesindeki alanda büyük paydaş Ulusal Kalıp Üreticileri Birliği olmak üzere, YTSO, İl Özel İdaresi ve Yalova Belediyesi’nin de payı var. Özel teşebbüs olduğu için bakanlıktan herhangi bir ek kaynağa gereksinim duyulmuyor. Bu tamamlandığında ise 3 bine yakın istihdam elde edilmesi bekleniyor. ÇED sürecinin gerekli görülmediği bu OSB’de kamulaştırma çalışmalarının hızla geçilmesi hedefleniyor ki yatırıma başlanabilsin.
Taşıt Araçları Yan Sanayi İhtisas OSB de bir diğeri.
2011’in Ocak ayında başlayan süreçte Çiftlikköy’ün Gacık, Laledere ve Kılıç köyleri sınırları içinde yaklaşık1 milyon 600 bin m2 büyüklüğündeki alan bu OSB için öngörülüyor. 300 milyon dolarlık yatırım maliyetini girişimci sanayiciler karşılayacak. 7 bin kişilik istihdamın öngörüldüğü bu OSB’nin yatırım alanını Sanayi Bakanlığı onayladığında kamulaştırma, altyapı, imar planları çalışmaları başlayacak. ÇED sürecinin de henüz belirsiz olduğu bu OSB için 2015’in ikinci yarısında % 75 dolulukla firmaların üretime başlaması planlanıyor.
Bir diğeri Çiçekçilik ve Tarıma Dayalı İhtisas OSB’si. Yer seçimi 2003 yılında tamamlandıktan bu yana 10 koca yıl geçmiş. Çiftlikköy’de belirlenen bu yerde kamulaştırma çalışmaları 10 yıldır tamamlanamadı. YTSO, İl Özel İdaresi, Çiftlikköy Belediyesi ve SASBÜD, müteşebbis heyeti oluşturuyor. 1050 dönümlük alanın ancak %62’si kamulaştırılabilmiş. Son durumu, arazi toplulaştırma işlemleri tamamlanana kadar bakanlık kamulaştırma bedeli yatırmamaya karar verdi. Yani top Yalovalılarda. Anlaşın, arazilerinizi uygun fiyata verin, OSB’ye kavuşun, durumundayız.
Yine Çiftlikköy sınırları içinde kurulma çalışmaları suren Yalova Gemi İhtisas OSB’sinde ise süreç 2011’in Şubat ayında başladı. Kurucu ortaklar % 87 katılma payı ile İMEAK Gemi Sanayicileri Derneği ve % 13 katılma payı oranı ile YTSO oldu. Yer bedelleriyle ilgili mahkeme süreçleri sürüyor. Burada da büyük engel kamulaştırma bedellerinin yüksek fiyatlarda tespit edilmesi olarak ifade ediliyor.
OSB projelerinde ortak paydalar var. Birisi 4 OSB’den 3’ünün CHP’li Çiflikköy Belediyesi’nin sınırları içinde olması. Birisi de kamulaştırma bedellerinin yüksekliği. Bir diğeri de hepsinde de aşılması gereken prosedürlerin olması.
Sıkça dile getirilen kamulaştırma bedellerinin yüksekliği konusunda farklı yaklaşımlar öne sürülebilir. Evet, arazi sahipleri belki biraz daha fiyat konusunda düşünmeli, kendi menfaatleri kadar ilin menfaatlerini de masanın üzerine koymalı. Ancak yatırımcılar açısından da tabiidir ki hepsi fizibilite çalışmalarını detaylıca yapmışlardır, herkes kabul eder ki Marmara’nın Hinterlandı en uygun yerlerinden birisi Yalova’dır. Gerek deniz, gerek kara ulaşımında büyük avantaj sağlıyor bu topraklara. Sonuçta arazi bedellerini mahkemeler eninde sonunda çözer ama olan Yalova’nın kaybedilen zamanına olur.
Prosedürlerin aşılması noktasında ise siyasetçilerimize düşen görevler olduğu kesin. Bakanlıklarla ve Ankara ile nerdeyse içiçe olunduğuna dair pek cok haber çıkıyor yerel basında. Madem durum öyle, mesela Taşıt Araçları Yan Sanayi İhtisas OSB’nin bakanlık onayları ve ÇED süreciyle ilgili olarak Ankara ile temaslar sıklaştırılabilir. Arazi kamulaştırmasıyla ilgili sorunlar giriftleşmeden arazi toplulaştırmaya girişilebilir belki.
Sonuçlanmaya en yakın OSB’nin sürecin en son başladığı Yalova Kalıp İmalatı İhtisas OSB olması dikkat çekici. CHP’li Çiftlikköy Belediyesi’nin sınırları içindeki 3 OSB’nin de ilerlemelerinin son derece yavaş olması ise soru işareti. CHP’li olmadan once de ANAP, DP ve bağımsızlık şapkalarını sırayla takan Metin Dağ’ın Çiftlikköy’ü acaba AKP’li olduğunda mı bu OSB’ler hareketlenecek, insan sormadan edemiyor.
- - - - -