Azra Akın, Şenay Gürler, Ateşböceği Ercan ve Kerem Alışık’ın ‘Yalova’da termik santral kurulmasın’ dedikleri videoda, 1999 depreminde kimyasal sızıntı yaşanan Yalova’daki fabrika içinde bir de kömürlü termik santral yapılmasının engellenmesi gerektiği mesajı veriliyordu. İhtiyati tedbir kararıyla videonun yayınlanması durdurulmuştu. Davanın son bulmasıyla 2 yıldır yayınlanmayan video da, videoyu hazırlayan çevreciler de aklanmış oldu. Çevrecilere termikçi şirket tarafından açılan bir diğer dava olan 20 bin TL’lik tazminat davasının da bu yıl sonuçlanması bekleniyor.

 

3,5 dakikalık videonun mahkemesi 2 yıl sürdü

 

Yalova Çevre Platformu tarafından hazırlanan video ile ilgili olarak, YAÇEP sözcüsü Özlem Akyüz Bayrı, Tema eski temsilcisi Feride Uyar ve internet sitelerinde videoyu yayınlayan Alper ve Kıvanç Rodoplu’nun yargılandığı dava, 10'uncu celsede sonuçlandı. Mahkeme heyetine 18 sayfalık bilirkişi raporunda videonun ‘yasal sınırlar içinde şiddetli eleştiri’ olarak nitelendiğini hatırlatan çevrecilerin gönüllü avukatı Ayşe Aydemir, son celsede şu savunmayı yaptı;

 

“Davacıya ait fabrika 2 adet fay hattı üzerine kurulmuştur. Buna rağmen kaçak olarak termik santral inşaatı başlatılması üzerine, kamuoyunun dikkatini çekmek amacıyla Yalova’da deprem yaşamış kişiler olarak davalılar internet ortamında açıklamada bulunmuşlardır. Anayasaya uygun bir mücadele verilmiştir. Davacı tarafın kaçak inşaat nedeniyle ilgililer hakkında sorumluluk davası açılmıştır. Ceza davası da mevcuttur. Bölgenin deprem tehlikesini gösteren raporu da dosyaya sunduk. Bilirkişi raporu da şiddetli eleştiri sayılacak nitelikte suç içermeyen haklı tepki olduğunu göstermektedir. Bu nedenle davanın reddini talep ediyorum. İTÜ öğretim üyesinin Yalova hayat gazetesine vermiş olduğu yazısını dosyaya sunuyorum.”

 

 

Editör: TE Bilişim