Bu hafta sizlere Türkçemizin önemini anlatmak geçmişten günümüze yapılan çalışmalar ele almak için sizlerle bir şeyler paylaşmak istedim.
Konuştuğumuz dilimiz Türkçemiz aslında bizim herşeyimiz.Dil kültürümüzün bir parçasıdır.Bu konuda geçmişi sorguladığımızda karşımıza hemen Kaşgarlı Mahmud’un ‘’Divanu Lugati’t adlı eseriyle Araplara Türkçeyi öğretmek ve Türkçenin Arapça kadar zengin bir dil olduğunu göstermek amacıyla yapılan ,Türk dilinin ilk sözlüğüdür.Kaşgarlı Mahmud’un Türk illerini gezerek doğrudan derlediği çalış-ma ,yalnızca bir sözlük olmayıp Türkçenin 11.yüzyıldaki dil özelliklerini belirten .ses ve yapı bilgisine ışık tutan bir gramer kitabıdır.Kişi,boy ve yer adları kaynağı;Türk tarihine,coğrafyasına,mitolojisine, folklor ve halk edebiyatına ilişkin zengin bilgiler içeren,aynı zamanda dönemin tibbi ve tedavi usulleri hakkında bilgi veren bir ansiklopedi özelliği taşımaktadır.
Bundan 10 asır önce böyle bir eserin kaleme alınıp bugünlere ışık tutması ne kadar etkileyici bir eser olduğunu gösteriyor.Derdimizi dinletebilmek ve gönüller kazanabilmek için dilimize sahip çıkmak gerekiyor.Atalarımız boşuna söylememiş;’’tatlı dil yılanı deliğinden çıkarır ‘’diye.
Düşünüyorumda Kurtuluş Savaşı’nın en heyecanlı anlarında elinden düşmeyen kitabı ve Türk Dili Kurumu için yaptığı öncü çalışmalarla Atatürk’ümüzü bir daha anmak istedim.Kazandığı savaşları siyasi inkılaplarıyla birleştirmek için dilimize çok vermiştir.Hem tarih ve dil kurumunu bizzat talimat vererek kurdurmuş.Gerekli kaynağın bir kısmını kendi bizzat karşılamıştır.Ömrünü ulusu için adayan bir lider .
İlimize baktığımızda ne kadar dilimize sahip çıkıyoruz diye sorarsanız cevabın pek olumlu olmayacak. Bakıyorum tabela isimlerine çoğu yabancı kelimelerden oluşuyor.Bizim ait olduğumuz kültürümüzden uzakta olan kavramlar.Bir takıntı haline gelen bu isimler farklı gözükmek için bir arayış haline gelince insan üzülmeden edemiyor.Biz dilimizin zenginliğine sahip çıktığımız ölçüde anlaşılır olacağımızı düşü nüyorum.
Eğitim boyutuna baktığımızdaTürkçemizin temel bir ders olduğunu görüyoruz.Okuma becerisi,okudu ğunu anlama ve yorumlama ancak ve ancak o dile sahip çıkmakla oluyor.Son zamanlarda öğrencileri mize sorulan yeni nesil sorular bilgiden ziyade anlam ve yorumlama isteyen sorulardır.
Türkçeye sahip çıkmak adına bazı belediyelerimiz yabancı tabelalara izin vermeyerek güzel bir örnek teşkil ediyorlar.Bizlerde toplum olarak bol bol kitap okuyarak dilimize sahip çıkacağımıza inanarak yazımı burada nokta koyarken herkese sağlık ve huzur dolu günler diliyorum…