AKP Yalova İl Binasında bir basın toplantısı düzenleyen Yalova Milletvekili Temel Coşkun 2013 yılı yatırımlarını madde madde kamuoyu ile paylaştı. Siyaseti her zaman insana hizmet aracı olarak gördüklerini ve bu anlayışla 11 yıldır ile hizmet getirdiklerini vurgulayan Coşkun, "Yalova’mıza yapılan kamu hizmet ve yatırımlarını değerlendirmek üzere 2011 ve 2012 yılsonunda bir araya gelmiştik. 2011 yılında 211 Milyon TL, 2012 yılında 160 Milyon tutarındaki yatırımları sizlerle ve kamuoyu ile paylaşmıştık. Yalova halkının emanetini taşımaya başladığım ilk günden itibaren, hizmetlerimizi ve çalışmalarımızı basın mensuplarıyla, teşkilatımızla ve Yalovalı hemşehrilerimizle belirli yılın belirli aralıklarında bu toplantılar vesilesi ile paylaşmaktayım. Milletimizin desteği ve duasıyla hizmetlerimize her geçen yıl yenilerini eklemeye devam ediyoruz. AK Parti’nin siyaset sahnesinde yerini almasının üzerinden 12,5 yıl geçmiştir. Her seçimdeki teveccühü ve desteği ile iktidara gelişinin 12. seneyi devriyesinde AK Parti, AK Kadroları ile birlikte artan heyecanı ve azmi ile ülkemize ve milletimize hizmet etmeye devam ediyor" dedi.

Gebze – Yalova – Orhangazi - Bursa - İzmir Otoyolu Devam Ediyor

Türkiye'nin mega projelerinden birisi olan Gebze – Yalova – Orhangazi - Bursa - İzmir Otoyolu ve Körfez Geçişi projesinin Yalova'ya çok önemli katkıları olduğuna değinen Coşkun, "Yalova sınırları içerisinde 961 parselde yaklaşık 3 Milyon m² kamulaştırma için vatandaşlarımıza (hak sahiplerine) 430 Milyon TL ödeme yapılmıştır. 2013 yılı içerisinde 361 parsel için 140 Milyon TL kamulaştırma bedeli ödenmiştir.  Dünyanın gıpta ile izlediği toplamda yaklaşık 35 Milyar TL maliyetindeki bu projende Körfez Geçiş Köprüsü ve Samanlı Tüneli dâhil Yalova sınırları içindeki yatırım bedeli yaklaşık 2 Milyar TL’dir. Asma köprüde yaklaşık %30, otoyol güzergâhında ise yaklaşık %52 fiziki gerçekleşme yapılmıştır. Yalova sınırları içinde Körfez Geçişi Asma Köprüsünde, Hersek – Altınova bölgesi olan Güney Yaklaşım Viyadüğünde, Laledere Mevkiinde Samanlı Tünelinde, Havuzdere, Handere, Kabaklı, Kılıç ve Laledere Mevkilerindeki 5 adet viyadükte ve muhtelif kilometrelerde köprü, sanat yapısı, toprak işleri çalışmaları hızla devam etmektedir.  Otoyol Projesi kapsamında toplam 3700 çalışan vardır ve bunun 3000’i şu anda Yalova ili sınırlarında çalışmaktadır" dedi. 

Ulaştırma ve haberleşme yatırımları kapsamında Armutlu-Çınarcık-Termal-Yalova arasında 30 km asfalt yol yapıldığını da belirten Coşkun, "2013 yılı içerisinde Artmutlu–Çınarcık-Termal-Yalova arasında toplam 30 km asfaltlama yol çalışması yapılmıştır. Altyapı yatırımları ve karayolları yapımı, PTT ve haberleşme yatırımları, Uydu hizmetleri için 2013 yılında toplam 22 Milyon 615 Bin TL ödenek aktarımı yapılmıştır. UEDAŞ, elektrik iletişim yatırımları için 2013 yılında toplam 2 Milyon 900 Bin TL kaynak harcama yapmıştır. Liman Başkanlığı yeni hizmet binası, Araştırma Enstitü Müdürlüğü karşısında inşa edilmektedir. İnşaat işleri tamamlanmıştır, iç teşrifatı yapılmaktadır. 2013 yılı ödeneği 370 Bin TL’dir. 2013 yılı ulaşım, denizcilik ve haberleşme yatırımları toplamı 165 Milyon 885 Bin TL’dir" diye konuştu. 

"Yalova Bir Eğiti Kentidir"

Yalova'nın bir eğitim kenti olduğuna dikkat çeken Coşkun bu kentin eğitim alanında daha ilerilere taşınması amacıyla da ellerinden gelen her şeyi yaptıklarının altını çizdi. Bu kapsamda önemli yatırımların ile getirildiğine dikkat çeken Coşkun, "Yalova’mızda, 2013 yılsonu itibariyle toplam 39 bin 042 öğrencimiz okula gitmekte, 149 okulda 2 bin 644 öğretmen öğrencilerimize hizmet vermektedir. Milli Eğitim camiasında görev yapan 129 Memur ve 122 hizmetli personeli bulunmaktadır. İŞ-KUR Toplum Yararına Çalışma Programı (TYÇP) ile 168 ilave hizmetli personel istihdam edilmesi ile okullarımızın önemli bir talebini yerine getirmiş olduk. 2012-2013 eğitim yılında okul sütü programı kapsamında bulunan 64 okulda 12 bin 616 öğrenciye 568 bin 307 kutu süt dağıtımı yapılmıştır. 2013-2014 eğitim yılında ücretsiz süt dağıtımı devam etmektedir. Ücretsiz kitap dağıtım projesi kapsamında toplam 411 bin 181 adet kitap dağıtımı gerçekleştirilmiştir. 2013 – 2014 eğitim yılında 349 engelli öğrencimize olmak üzere toplam  bin 241 öğrenci taşımalı eğitim kapsamında okullarına ve okuldan sonra evlerine taşınmaktadır. 3 bin 348 öğrenci ulusal ve uluslar arası sosyal, kültürel ve sportif faaliyetlere katılmıştır. 2013 yılsonu itibariyle 2 lisemizde 659 adet tablet bilgisayar dağıtımı yapılmış, okullarımıza toplamda 292 akıllı tahtakurulumu gerçekleştirilmiştir.Toplamda 16 okulda; 239 derslik, 3 Spor Salonu ve 1 Pansiyon yapımı için 2013 yılında ödenek aktarımları gerçekleşmiştir, çalışmaların son durumları yukarıda belirtildiği gibidir. 2013 yılında yeni hizmet inşaatları yapımı, yapımı devam eden inşaatların 2013 ödenekleri ve okullarımızın bakım onarımları için toplam 13 Milyon 32 Bin 63 TL ödenek aktarılmıştır. Yalova Üniversitesi altyapı, idari ve hizmet birimleri yapımı için 2013 yılında toplam 21 Milyon 53 Bin TL ödenek aktarımı sağlanmıştır. Yalova Üniversitesi Merkez Araştırma laboratuarı için 1 Milyon TL ayrıca ödenek aktarılmıştır" dedi. 

"Yalova, Sağlıklı Yaşam Merkezi Haline Geldi"

Yalova'da sağlık alanında önemli çalışmalara imza atıldığını belirten Coşkun, "Yalova’mızda sağlık hizmetleri kesintisiz ve tam donanımlı bir şekilde verilmektedir. Yalova Devlet Hastanesinde yapılan fiziki yenilenmelerle hasta odalarından laboratuarlara, hasta refakatçilerinin kullanım alanlarından teknolojik yenilenmelere, modern tıbbi cihazlardan hizmet kapasitesinin arttırılmasına kadar birçok yenilik vatandaşlarımızın hizmetindedir. 7/24 hizmet veren Ağız ve Diş Hastanesinden vatandaşlarımızın memnuniyeti bizi ayrıca mutlu etmektedir. Diyaliz hastalarımız sağlık ve ijyenik şartlarda tedavilerini Sağlık Kompleksinde sürdürmektedirler. Armutlu ilçe hastanemizdeki sağlık hizmetleri Kamu Hastaneler Birliği Yalova Genel Sekreterliğince takip edilmektedir ve ihtiyaçlar büyük ölçüde tamamlanmıştır. Çınarcık ilçemizde Devlet Hastanesi hizmet vermektedir, Çınarcık halkımızın sağlık hizmetlerinden duydukları memnuniyetlerini yerinde görüyoruz, hizmetleri yerinde inceliyoruz. Altınova Tersane Girişimcileri tarafından hibe olarak yapımı devam eden Altınova İlçe Entegre Hastanesinin inşaat çalışmaları bitmek üzeredir. Yalova Devlet Hastanesinde ve Çınarcık Devlet hastanesinde Fizik tedavi ve Rehabilitasyon hizmet merkezleri açılmıştır.112 Acil Çağrı Merkezi kaba inşaatı bitmiştir. Hizmet binasının iç teşrifatı yapılmaktadır. Bu projenin maliyeti 3 Milyon 500 Bin TL’dir. 2013 yılı ödeneği 2 Milyon 500 Bin TL’dir. İlimizde 6 Toplum Sağlığı Merkezi, 1 halk Sağlığı Laboratuarı, 26 Aile Sağlığı Merkezinde toplam 55 Aile Hekimi, 11 Sağlık Evinde halk sağlığı hizmetleri verilmektedir. Yeni doğan tarama ve izleme, verem savaş, kanser tarama ve kayıtçılık, sigara bırakma yardımı, toplum ruh sağlığı hizmetleri, obezite ve beslenme bilinçlendirmeleri gibi sağlıklı yaşam için çalışan ayrı ayrı birimlerimiz vatandaşlarımıza hizmet vermektedir. Kaplıca sağlık hizmetlerimize uluslararası ve ulusal bazda ilgi ve eğilim her geçen yıl daha da artmaktadır. Termal Sağlık Bakanlığına bağlı sadece kaplıcalarda yaklaşık 32.500 konaklama gerçekleştirilmiştir. Bunun %25’i yabancı müşteridir, geri kalanı yerli müşteri olmuştur. Kaplıcalara bağlı banyo ve hamamlardan 245 Bin kişi faydalanmıştır. Vatandaşlarımıza daha iyi hizmeti vermek için açık havuz, Sultan Banyo ve Çınar Kafenin yenilenmesi projeleri 2014 yılında yapılacaktır" dedi. 
Yalova'ya bir Yılda 500 Bin Turist

Yalova'ya gelen  yerli ve yabancı turist sayılarını da değerlendiren Coşkun, turizm yatırımları hakkında da bilgiler verdi. Coşkun, "Yalova’ya gelen yerli ve yabancı turist sayısı 500 bindir. 5 adet Kaplıca Tesisleri ve 320 yat kapasiteli yat limanı da turistlerimize hizmet vermektedir. Turizm işletme ve yatırım belgeli tesislere 2013 yılında toplam 262 Bin 170 TL elektrik enerjisi desteği sağlanmıştır.  Kültür ve Turizm bakanlığı termal turizm merkezi altyapı çalışmalarının tamamlanması için Termal Belediyesine 100 Bin TL, Armutlu Belediyesine 50 Bin TL ödenek göndermiştir. 

Sosyal Yardımlara Ağırlık Verildi

2013 yılında sosyal yardımlara yönelik rakamları da kamuoyu ile paylaşan Coşkun, "Ülkemizde bir ilk olma özelliği taşıyan Çınarcık Huzurevi kaba inşaatı bitmiştir, %80 fiziki gerçekleşme gerçekleşmiştir. Eski Huzurevi yıkılmış, yeni projenin ihalesi yapılmıştır. İnşaat ihalesi ilan aşamasındadır. Sadece bu iki yatırımın toplam büyüklüğü yaklaşık 17 Milyon TL’dir. Haklarında koruma kararı bulunan çocukların toplum içinde yetiştirilmelerinin sağlanabilmesi için 8-11 yaş arası çocuklarımıza hizmet verecek Çocuk Evleri Koordinasyon Merkezi Evleri kurulmuştur. 513 dul kadınımıza ve 23 asker yakını aileye maddi destek verilmiştir. 1069 hane ve 2173 vatandaşımıza Şartlı Eğitim ve Sağlık Yardımı yapılmıştır. 3217 hane ve 8432 vatandaşımıza Genel Sağlık Sigortası kapsamında sosyal destek yapılmıştır. 899 engelli vatandaşımıza ve 124 engelli yakınına, 1018 yaşlı vatandaşımıza maddi destek sağlanmıştır. Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı aracılığıyla vatandaşlarımıza 10 bin 123 kez ayni ve nakdi yardım yapılmıştır. Kadın Konukevi Müdürlüğü, Aile Danışma Merkezine, Çocuk ve Gençlik Merkezi, Anadolu Kalkınma Vakfı Çocuk Yuvası, Huzurevi Müdürlüğü, Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü ve Milli Piyango ve Rehabilitasyon Merkezine cari ödenek olarak 2013 için 19 Milyon 675 Bin TL aktarılmıştır. Yatırım ödenek tutarı için 6 Milyon 315 Bin TL aktarılmıştır. Periyodik pay aktarımları, eğitim, gıda ve sağlık yardımları, sosyal yardımlar, yatırımlar ve proje desteklemeleri için Aile ve Sosyal Politikalar bakanlığımızca toplam 26 Milyon TL ödenek aktarılmıştır" diye konuştu.

"Yalova'da Tarım Ve Çiçekçiliğe Büyük Destek"

Yalova'nın Çiçekçilik üssü olması ve tarımın güçlendirilmesi için de yatırımlar yapıldığına dikkat çeken Coşkun, "Yalova’yı meyvecilik, sebzecilik ve süs bitkileri üretim merkezi haline getirecek birçok proje ilimizde gerçekleşmektedir. Kivisi, çileği ve çiçekçiliği ile bütünleşen Yalova’mızda tarım, planlı bir vizyonla her geçen gün gelişmekte ve ilerlemektedir. Tigem arazisinin çiçekçilerimizin bir araya gelerek kurdukları Garden A.Ş.’ye kiralanmasıyla Yalova’da süs bitkisi ticaret hacmi artacak, çiçekçilikten gelir elde eden vatandaşlarımız için büyük bir sektör oluşacaktır. Arazi toplulaştırma çalışmaları devam eden Yalova Çiçekçilik OSB’nin kurulması ile uluslar arası pazarlama, üretim ve satış merkezine dönüşmesi gerçekleşecektir. Araştırma Enstitüsünde toplam maliyeti 5 Milyon 500 Bin TL değerinde olan Türkiye Geofit Bahçesi yapılacaktır. Dünyanın ılıman iklim kuşağı en çok türüne sahip olan ve dünyanın en çok endemik geofit türüne sahip koleksiyon Yalova’da olacaktır. Böylece bu sektöre ilgi duyan bütün büyük firmaların ilgi odağı Yalova olacaktır. Araştırma Enstitüsünün laboratuar alt yapısı yenilenmiştir ve son sitem cihazlar alınmıştır. Bakım onarım, sera yapımı ve yatırımlar için 2013 yılı ödeneği olarak Araştırma Enstitüsüne 3 Milyon 900 Bin TL aktarılmıştır" diye konuştu. 

Deprem Faaliyetleri Yakından Takip Ediliyor

Yalova'nın deprem kuşağında olduğuna dikkat çeken AKP Yalova Milletvekili Temel Coşkun buna bağlı olarak Yalova'da 2 adet sismoloji istasyonu kurulduğunu bildirdi. İlin depremselliğinin de yakından takip edildiğini vurgulayan Coşkun, "Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı tarafından 1999 Marmara Depreminde meydana gelen kırık ve deprem olması muhtemel sismolojik boşlukları sismolojik olarak yakından izlemek üzere ilimizin ve bölgemizin istifade edeceği Kurtköy ve Teşvikiye’de belirlenen iki noktada 300 metre derinliğe kuyu içi sismometreler yerleştirilmiştir. Bu projenin maliyeti 760 Bin TL’dir. Arama kurtarma malzemeleri ve endüstriyel kazalara müdahale aracı için toplam 310 Bin TL ödenek aktarılmıştır. Çınarcık ilçemizin Çalıca Köy merkezi ve Çalıca Kalıcı Konutları bölgesi arasında ulaşımı sağlayan yolda meydana gelen 50 metrelik bölümdeki heyelan – yer kaymasının önlem ve tedbirlerinin alınması için 40 Bin TL ödenek aktarılmıştır. Çalışmalar bitmek üzere, hızla devam etmektedir. Kirazlı Köyü mevkiinde meydana gelebilecek toprak kayması için gerekli proje hazırlıkları başlamıştır. Mahalli İdareler genel Müdürlüğümüzün de onayı ile yaklaşık 400 Bin TL 2013 ödeneği aktarımı sağlanacaktır.  Deprem kuşağında yer alan ülkemizde afet ve depremler sonrasında yaraların hızla sarılabilmesi için çalışmalar sürdürülmektedir. Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı tarafından 2014 yılsonuna kadar 15 bölgede 27 lojistik depo kurulması planlanmaktadır. Bu depoların biri de Yalova’da 112 Acil Çağrı Merkezi hizmet binasının yanına kurulacaktır. İnşaat çalışmaları başlamıştır. 48 konteynerlik lojistik deponun ödeneği olarak 5 Milyon 400 Bin TL aktarılmıştır" dedi.

İstihdam Amaçlı Yatırımlar Yapıldı

Yalova'da istihdama yönelik çok önemli yatırımların yapıldığını da dile getiren Coşkun, "Yalova’mızda 01/01/2004 – 31/10/2013 yılları arasında sabit yatırım tutarı 2 Milyar 795 Milyon TL olan 181 adet Yatırım Teşvik Belgesi düzenlenmiş, toplamda 10.255 kişilik istihdam desteği sağlanmıştır. 12 Yatırım Teşvik Belgesi yabancı sermaye olup 38 Milyon TL sabit yatırım için 259 istihdam desteği, 169 Yatırım Teşvik Belgesi yerli sermaye olup 2 Milyar 757 Milyon TL sabit yatırım için 9,996 istihdam desteği sağlanmıştır. 2013 senesi Ekim ayı sonuna kadar Yalova’mızda, sabit yatırım tutarı 651 Milyon TL olan 31 adet Yatırım Teşvik Belgesi düzenlenmiş, toplamda 2,319 kişilik istihdam desteği sağlanmıştır. KOSGEB tarafından, 85 KOBİ ve girişimciye 792 Bin 750 TL mali kaynak desteği sağlanmıştır. Doğu Marmara Kalkınma Ajansı (MARKA) ilimizdeki işletme ve girişimciler için 1 MİLYON 780 BİN TL değerindeki toplam proje tutarı için 1 Milyon 400 Bin TL hibe ve destek vermiştir.  Kalıp İmalatı İhtisas OSB için 5 Bin TL, Gemi İhtisas OSB için 600 Bin TL 2013 yılında ödenek aktarılmıştır. Taşıt Araçları Yan Sanayi İhtisas OSB, ÇED askı sürecini tamamlamıştır. ÇED değerlendirmesi sonucunda kurulum çalışmaları başlayacaktır. Kocaeli, Sakarya, Düzce, Bolu ve Yalova illerini kapsayan bölge için Marmara Kalkınma Ajansı (MARKA’) kurulmuştur.  Yalova ilinden mali ve teknik destek programlarına toplamda 183 proje başvurusu yapılmış ve bu projelerden 72 tanesi yapılan değerlendirmeler neticesinde başarılı bulunarak desteklenmeye hak kazanmıştır. Başvuru sayısı ve başarılı proje sayısı kıyaslamasında Yalova ili sahip olduğu %39’luk başarı oranı ile Doğu Marmara Bölgesini oluşturan iller arasında ilk sırada yer almaktadır (Kocaeli - %27, Sakarya - %29, Düzce - %35, Bolu - %33).  Yalova ilinden başvuruda bulunarak destek alan projelerin bütçe toplamları 4 Milyon 915 Bin TL’dir. Bu projelere Ajans tarafından sağlanan karşılıksız mali destek tutarı ise 3 Milyon 250 Bin TL olup karşılıksız mali destek oranı proje bütçeleri toplamının %66’sına tekabül etmektedir ki Yalova ili bu oranla da bölge illerinin önünde yer almaktadır. (Kocaeli - %48, Sakarya - %52, Düzce - %57, Bolu - %58) İŞ-KUR aracılığı ile 75 engelli vatandaşımız toplam 1965 vatandaşımız kamu ve özel sektörde işe yerleştirilmiştir. 107 vatandaşımız kamuda, 1858 vatandaşımız özel sektörde işe yerleştirilmiştir. 1130 vatandaşımızın işsizlik ödeneği fonundan faydalanması sağlanmıştır. Mesleki Eğitim Kursları, Toplum Yararına Çalışma Projesi(TYÇP) Kursları ve İş Başı Eğitim Programları Kursları kapsamında 136 Kursta 359 kursiyer eğitim görmüştür. 2013 yılında İŞ-KUR iş gücü eğitimleri için 2 Milyon 30 Bin TL kaynak aktarılmıştır" şeklinde konuştu. 

Editör: TE Bilişim