Havanın tam bir Londra havasında olmasıyla sonbaharı iyice hissetmiş olduk! Mevsim değişiklikleriyle beraber vücudumuzun mevsimlere alışmasında bazen sorunlarla karşılaşabiliriz. Hafif nezle, grip, soğuk algınlığı gibi durumlar bağışıklı sistemimizi zorlayabilir. Besin öğelerinin eksikliği böyle durumlarda daha çok etkisini gösterir. Özellikle nem artışı vücudumuzu yorgun hissetmemize sebep olur. Size en büyük önerim kan değerlerinize baktırmadan ekstra suplement(besin destek ürünleri), vitaminler kullanmamanız. Peki ne yapabiliriz? 

Bahar yorgunluklarına ve dirençli olmaya birebir ilaç c vitaminini yeterli ve düzenli tüketmemiz. Özellikle sigara içen kişilerin c vitamini ihtiyacı daha da artmaktadır. Maydonoz, kuşburnu, çayınıza atacağınız limon dilimleri, yeşilbiber bunlar c vitamini açısından zengindir. 4 saatten fazla uzun açlıklara maruz kalmayın en ideal olan öğün aralarındaki saat 2,5 saattir.

Su tüketiminize dikkat edin 2,5-3 litre su tüketmenizi öneririm. Bu da yaklaşık günde 12-15 su bardağına denk gelir. Vücudunuzdaki toksinleri atmaya birebirdir. Özellikle çok fazla kahve ve çay tüketenler kafein tüketimimize dikkat etmenizi öneririm. Kafeinin fazlası su ihtiyacımızı arttırır ayrıca kalp çarpıntılarına sebep olur. Sonbahar yorgunluklarının bir diğer sebebi de uyku düzenimizin olmasıdır. Sağlıklı bir şekilde 8 saat uyku yeterli olacaktır. Gece 23.00-.01.00 arasında uykuya hazırlanıp, sabah güneşin doğuşuyla uyanmak en ideal uyku düzenidir. Biyolojik saat dediğimiz vücudumuzun saati hormonlarımızın çalışma düzenine göre ayarlanarak bu şekilde hareket etmemizin doğru olduğunu gösterir. 

Sonbahar yorgunluklarından bahsetmeye devam edersek, bitkisel proteinlerle beslenerek immün sistemi (bağışıklık sistemini) güçlendirebiliriz. Mesela; nohut, merrcimek, kuru fasulye iyi birer lif kaynağıdır. Bağışıklık sistemimizi güçlendirmek için magnezyum, çinko,  B vitamini, C vitamini, E vitamini tüketmeliyiz. Maydanoz, turunçgiller, brokoli, kabak, yeşilbiber, karnabahar, roka gibi besinlerde bulunu . 

Hepimizin kısa zamanda çok fazla rağbet ettiği çay türü yeşil çaydan bahsetmek gerekirse, yeşil çayın alerjileri önleyip, grip ve soğuk algınlığına karşı direncimizi arttırmasından dolayı onu gün içerisinde 1 fincan tüketmemizin doğru olacağını gösteriyor. 

Havalar artık eski sıcaklığında değil, yani yürüyüş için artık bir bahanemiz yok. Sabahları yağmurlu bir hava da olsa yağmurluklarımızı giyerek mis gibi havayı içimize çekerek 30-45 dakika yaklaşık 7000-10000 adım yürümeniz, güne daha enerjik başlamanızı sağlayacak, fiziksel aktivite yaparak kalori yakımı sağlamış olacak ayrıca bağırsak hareketlerinizi düzene sokarak sağlıklı bir sindirim sisteminize sahip olmanızı destekleyecektir. 
Stres, en büyük düşmanımızdır. Bahar yorgunluğunu tetikleyerek motivemizi düşüren en kötü düşman! Hayata pozitif yaklaşmanızı öneriyorum, mutlu günler geçirmenizi temenni ediyorum…