6 Haziran 2018 tarihinde  Yürüyen Köşk Bahçesi’nde  Yalova Belediyesi ile Tema Vakfı Yalova İl Temsilciliği olarak ortaklaşa bir tören düzenlemiştik. Dünya Çevre Günü dolayısıyla düzenlediğimiz törende davetli konuşmacı Hidrobiyolog Prof Dr. Levent Altüz Marmara Denizi  ile ilgili ayrıntılı bir konuşma yapmıştı. Törene katılanlar çok iyi hatırlar  adeta bugünlere geleceğimizi anlatmıştı. Ergene  Havzasındaki sanayi kuruluşlarının Marmara’ya akıttığı zehirli atıklara, Marmara Denizi kıyısındaki tüm sanayi kuruluşlarının denize arıtmadan yada yeterli arıtma yapmadan denize boca ettikleri  kirli sulara dikkat çekti.

Belediye Başkanı Vefa Salman, Tema Yalova İl Temsilcisi olarak ben ve yılların balıkçısı Erdinç Erkorkmaz  çeşitli konuşmalar yaparak deniz kirliliği ve sonuçları hakkında çeşitli bilgiler paylaştık. Tören sonunda Yalova Belediye Başkanı Vefa Salman, Kaytazdere Belediye Başkanı Ali Kangal, Hirobiyolog Prof Dr. Levent Altüz,Yalova balıkçılarını temsilen tecrübeli balıkçı Erdinç Erkorkmaz ve Tema Yalova İl Temsilciliği olarak Yürüyen Köşk İskelesi’nin başından denize SİYAH ÇELENK bırakarak yaklaşan tehlikeye dikkat çekmiştik.

Çok geçmedi 2021 yılında Marmara Denizi’nden iflas çığlıkları yükseldi. Geldiğimiz noktaya bile bile, göz göre göre geldik. Marmara Denizi kıyısında balığa hasret günlerimiz başladı. Deniz turizmi çok büyük darbe aldı. Arkasından birde denizin kokması olasılığı var.  Geçmiş yıllarda bunu da yaşadık.

Ders almadık, hızlı bir şekilde sanayileşiyoruz. Yeni OSB’lerimizin yapılaşma çalışmaları devam ediyor. Yalova’nın yakın gelecekte 650 bin nüfusa ulaşacağı 50 binlik planlarda yazıyor. Sanayinin yaratacağı kirliliğin hesabı yapıldı mı acaba.  Artan nüfusla birlikte doğacak su ihtiyacı nasıl karşılanacak. Tarım toprakları giderek elden çıkarılıp sanayiye veriliyor. Üretim azalıyor. Bu ve benzer konuları çeşitli paylaşımlarla defalarca dile getirdim.

Marmara Denizi ile ilgili söylediklerimiz bir bir gerçekleşti. Yani “Ben dedim bak oldu” olayı. Yalova’yı çevre konusunda bekleyen tehlikelerin gerçekleşmeye başlaması uzak değil. Deniz sahilinde olması artık Yalova için bir avantaj oluşturmuyor. Yalova sürdürülemez bir kent olma yolunda hızla ilerliyor.

Geleceğimizi görmek için İstanbul’a, Bursa’ya, Kocaeli’’ne bakmak yetiyor. Hani Yalova bu üç büyük sanayi kentinin ortasında gül bahçesi olacaktı.

Çözüm belli. Marmara’yı kirletmeye son. Nasıl olacak bu…  Aklımız yeni başımıza geldi. Ancak çok geç geldi. Zorda olsa, küçük bir ihtimal de olsa. Marmara’yı geri döndürebiliriz belki. Çok zaman, çok masraf gerekli….