Yalova’daki kültür ve sanat faaliyetleri konusunda, Yalova’daki vatandaşlardan çeşitli eleştiriler geliyor ve vatandaşlar yetkililere bu konu üzerinde çalışmalar yapılması gerektiği düşüncelerini aktarıyordu. Bu alanda eksiklik hisseden Yalovalı sanatseverleri mutlu edecek bir gelişme yaşandı. Yalova’da yaşayan Ressam Ecem Nurşen Kaplan, 2014 yılından itibaren yaptığı eserlerini Yalova Kent Müzesi’nde sergilemeye başladı. 5 Şubat Pazartesi Günü saat 15:00’te başlayan sergiyi Yalova Vali Yardımcısı Mehmet Bahattin Atçı ve Yalova İl Kültür Turizm Müdürü Ziya Karatekin ziyaret etti. Ressam Kaplan, “Düş Yolculuğu” adını verdiği sergisindeki soyut çalışmalarını, Vali Yardımcısı Atçı ve İl Kültür Turizm Müdürü Karatekin ile birlikte gezdi ve keyifli bir sanat sanatsal sohbet gerçekleştirdi. Ressam Kaplan, sergisini ziyarete gelen Vali Yardımcısı Atçı ve İl Kültür Turizm Müdürü Karatekin’e nazik ziyaretleri için teşekkür ederken, eserlerini inceleyen Yalovalı sanatseverlerle teker teker görüştü ve sohbet etti.

“Bu benim yedinci kişisel sergim”

Ressam Kaplan, 10 Şubat Cumartesi günü saat 17:30’a kadar ziyarete açık olacak sergisi ile ilgili Yalova Gazetesi ile görüşme gerçekleştirdi. Sergisinin açılışı hakkında duygu ve düşüncelerini aktaran Ressam Kaplan, “Heyecan dolu bakışlar ve böyle güzel insanları görünce benim heyecanım daha da arttı. İnsanların bakışları ve bu ilgi beni çok memnun etti. Bu benim yedinci kişisel sergim. İnsanın içerisinde her daim beğenilme arzusu vardır ama benimkisi bundan da apayrı. Ben her insandan bilgi alıyor ve onu heybeme ekliyorum. Ben kendimi ressam diye nitelendirmekten de hoşlanmıyorum, daha yolun başındayım. İnsan kalbi, çocuk kalbi, savaş, barış gibi hayatın içinden konuları resmetmeyi, hayatın içinde insanlarla olmayı seven birisiyim” dedi. 2000’li yılların başından itibaren resim yapmaya başladığını söyleyen Ressam Kaplan, “Tabi o eserleri çoğunu toplamak ve bir araya getirmek zor. Ama o ilkokul ve ortaokul döneminde yaptığım resimler Eskişehir’deki ailemin evinde hala varlar. Şu an buradaki resimler lise, üniversite ve günümüzden olmak üzere toplam 55 eser diyebilirim” şeklinde konuştu.

“Başka hayatlara dokunmak istiyorum”

Gelecekteki hedeflerinden bahseden Ressam Kaplan, “Tarzımın oturması hoşuma gidiyor ve el becerim biraz daha gelişti. Bundan sonra da çizmek, çizmek, çizmek ve resmetmek istiyorum. Çünkü bu benim dünyam. İnsanlarla konuşmaktan ziyade tablolarla, kalemlerle ve renklerle insanları buluşturmaya sahip yapıda bir insanım. Çizmeye, araştırmaya, öğrenmeye ve bilgi kazanmaya devam edeceğim. Çünkü sanatın her odağında varım. Gerek müzik, gerek mimarlık olsun, ilgi odağımda bu olduğu için bunun içerisinde var olacağım” ifadelerini kullandı. Soyut ve modern tarza eserler yarattığını belirten Ressam Kaplan, “Biraz da retro ve vintage bir kadınım. Eski tarzı da seviyorum. Mimarlıkta da bunlardan esinlenerek ya da projeme ekleyerek keyif alıyorum. Eskiyi andıran ve eskiyi bize hatırlatan sıcak şeyleri seviyorum” dedi. Favori bir ressamının olmadığını, alanında efsaneleşmiş ressamların hepsinin değerli olduğunu, farklı alanlarda eserler verdiğini ve hiçbirisini ayırt etmediğini vurgulayan Ressam Kaplan, “Bana emeği geçen hocalarım Ayhan Taşkıran, Hilal Taşkıran ve Nevin Çamlıbel bendeki bu ışığın ortaya çıkmasını sağladı. Nevi Çamlıbel ilkokuldaki öğretmenimdi. Bana, “Kızım ben sendeki bu yeteneği görüyorum ve sende ki bu ışığın devam etmesini istiyorum” dedi ve bana bu yolu açtı. Daha sonra da Meslek Yüksekokulu’ndayken Ayhan Hocam ve Hilal Hocam benim yolumu açtılar. Hayatıma dokunan insanları seviyorum. Ben de başka hayatlara dokunmak istiyorum” ifadelerini kullandı.

Aktiffelsefe, Küçük Prens’i İnceleyecek Aktiffelsefe, Küçük Prens’i İnceleyecek

“Yalova’da kalacağım”

Başka bir şehre gitmeyi planlamadığını açıklayan Ressam Kaplan, “Daha büyük bir şehre değil bu küçücük şehri büyütmeye, sanatla coşturmaya, sanatçıları ve sanatseverleri bir araya getirmek gibi bir hedefim var. Ben kendimi bu yola adadım. Bu yolun dediğim gibi başındayım. Hiçbir zaman kendime profesyonel olarak bakmıyorum. Ben insanlar ile buluşmayı seviyorum ve insanları da Yalova’da buluşturacağıma inanıyorum. Bu benim için Yalova’da ilk adım oldu. Bu adımı attığım için de gerçekten çok mutluyum. Yalova’da kalacağım ve burada bütünleşip büyüyeceğime inanıyorum” şeklinde konuştu.

Haber/Göktuğ Doğukan Yüksel

Eserleri Yalovalılar ile Buluştu Foto Galeri: Eserleri Yalovalılar ile Buluştu

Editör: Arda Yavuz