Hastaların istediği doktoru ve eczaneyi seçebilme şanslarının olduğunu söyleyen Işık, serbestçe diş hekimini seçme hakkının korunması gerektiğine de dikkat çekti. Işık, “Ağız ve diş sağlığı merkezindeki bir hekimin hasta başına ayırdığı dakika çok az. Özel muayeneler ile hastayla daha fazla ilgilenme şansı elde ediliyor. Ayrıca Türkiye’deki birçok üniversitede fakülteler açılıyor. Sınırsız büyümeler var. Her yıl yeni mezunlar var. Pasta küçülüyor. Hekimlere yönelik yapılan saldırıları ve hastaların pervasız olmasını da şiddetle kınıyoruz.”dedi.

İmplanta Yalova’da ilgi var

İmplant’ın eksik olan dişlerin işlev ve estetiğini tekrar sağlamak için çene kemiğine yerleştirilen ve uygun malzemeden yapılan yapay diş kökü olduğunu belirten Işık, geleneksel kaplama, köprü ve damak protezlerine göre çok daha güvenli, işlevsel alternatif tedavi şekli olduğunu söyledi. Işık, “İmplant, uygulaması rahat, sağlam ve güvenilir bir tedavidir. İpmlat üzerine yapılan protezler, gerçek protezlere oranla dişlerin yerini alırken doğal bir yapı oluşturmaktadır.

Eksik dişlerin sırasında, tamamlanması sağlıklı dişlere dokunulmamakta ve tüm çok daha uzun ömürlü olur. Hissettirdiği güven sayesinde diş eksikliğinin olumsuz psikolojik etkilerini de ortadan kaldırmaktadır. İmplantı kişi mecburiyetten de yaptırabilir isteğe bağlı da yaptırabilir. Hastanın ağzında diş yoktur çaresizlikten dolayı yaptırır. Zahmetli bir olmasının yanı sıra kullanımı da bir o kadar rahattır. Gidişat şu an implanta doğru. Ağız ve diş sağlığında gelişmeler oldu.

Özelliği olan vidalar operasyonlar ile yerleştiriliyor. Hastaya eğer yapılmaya müsait ise implantlar yerleştirildikten sonra kaplama veya protez yapılıyor. İmplanlat çene kemiğine takıldığı için uzu ömürlüdür. Yalova’da implanta oldukça ilgi var. Kimileri zahmetli bir iş olduğu için kimileri de maliyeti yüksek olduğu için implantı yaptırmaktan vazgeçiyor. Ama ağız ve diş sağlığı sektörü gelişiyor. İmplanta talep arttıkça maliyetinde de düşüş gözleneceğini düşünüyoruz. “dedi.

Diş fırçalamanın incelikleri

İstanbul Diş Hekimleri Odası Yalova İl Temsilcisi Erkal Işık, “Diş fırçalama işlemini usulüne göre yapılmalı. Dişler her 6 ayda bir mutlaka kontrol edilmesi gerekir. Fırçalama işlemi tamamlandıktan sonra kati suretle yemek yenmemeli ve su haricindeki gıdalar içilmemeli. Diş fırçaları altı ayda bir, düzenli olarak olmak şartı ile değiştirilmeli” dedi.

Işık, “Koruyucu hekimlik ön planda olmalı böylece dişlerde çürük oluşumu engellenecek. Ücretsiz ağız ve diş sağlığı günleri düzenliyoruz. Bizler hem eğitim hem de muayenede vereceğimiz koruyucular ile düşük oranda ağız diş sağlığı oranının yükseleceğini düşünüyoruz.

Ebeveynler çocuklarını belli aralıklar ile diş hekimine götürdükleri vakit çocukta dişçi korkusu ortadan kalkarak kendisinde bir güven oluşuyor. Böylece çocuğun dişinde bir rahatsızlık meydana geldiği zaman dişçiye ve dişçi koltuğuna karşı korkuları ortadan kalkıyor. Düzenli diş fırçalamayı veli çocuğuna kazandırabilir. Yalova’da birçok diş hekimi kendisine muayene olmaya giden hastasından işlem yapmadığı sürece sadece kontrol amaçlı gittiği takdirde hastadan ücret talep etmiyor.”dedi.

Editör: TE Bilişim