Tam İçimiz Rahatlamıştı ki, Sorun Hala Devam Ediyor!

Jeoloji Odası Yalova İl Temsilcisi Ozan Burak Cangir “O sadece şebeke suyuydu kapandı, tamam sorun bitti anlamına gelmiyor. Böyle anlaşılmasın.” ifadelerine yer verirken, Yalova İl Sağlık Müdürü eksik bilgi mi verdi sorusu vatandaşın kafasını kurcalamaya devam ediyor.

Ozan Burak Cangir Yalova Jeoloji Muhendis Baskan Deprem Kentsel Donusum Hastane Gazete Haber MansetCangir, konuya ilişkin önemli açıklamalarını devam ettirirken, artık taşın altına herkesin elini sokması gerektiğini, açıklamaların artık net yapılması gerektiğini, projelerin bir an önce hayata geçirilmesi gerektiği vurgusunu yaparak, “Bir tane hastanemiz var ve şu an çözüme kavuşturulabilir durumda. O zaman çözüme kavuşturalım. Sadece yapı yapmakla olmuyor maalesef. Sadece yapı yakmakla olsaydı bugün dünyanın en gelişmiş ülkelerinden birisi olurduk. Neden olamıyoruz? Çünkü sadece yapıyla bu iş olmuyor. Şebeke suyu ile ilgili çok fazla soru vardı. Sayenizde açıklamış olduk. Bu önemli bir konu. Tekrardan altını çizelim. Şebeke suyu kesildi. Problem bitti diye bir şey yok. Problem devam ediyor, Oranın bir projeye ihtiyacı var. Proje olmadan orası tehlike arz etmeye devam ediyor. Bunu en baştan söyleyelim. Diğer cephenin zaten malum durumu ortada. Onun da çok acil artık çözüme kavuşturulması gerekiyor. Bu geçen zaman kaybının da hesabı verilmesi gerekiyor. Bir projenin bu kadar uzun sürmeyeceğini biliyorsak eğer biz mühendis olarak, bunun bir açıklaması olmalı, bunun açıklamasını kim yapacak bilmiyorum. Gerek meslek odaları gerek Yalova’da yaşayan her vatandaş bu sorunun cevabını bekliyor. Biz de sizin aracınıza tekrardan seslenmiş olalım. Bu sorunun cevabı kimde ise, biz bu geçen zaman neden bu kadar fazla zaman geçtiğini, bu maliyetten her geçen gün artmasına rağmen neden hala bir çözüme kavuşturulamadığını doyurucu bir açıklamasını artık kimse ilgilenen onlardan bekliyoruz.” dedi.

Mudur Karakus 4 Scaled (1)

Yetkililerden net açıklamalar yapılmamışken, verilen bilgiler vatandaşın zihnini kurcalamaya devam ediyor. Yalova’da haber ajansına özel demeç veren Yalova İl Sağlık Müdürü Osman Karakuş, çökmenin nedenini, şebeke suyundan kaynaklandığını ifade etti.  Yer altı suyu ifadesi o açıklamada yer almadı. Hastane yolunda yaşanan kayma ile ilgili içme suyu hattında yaşanan kaçak suyun sebep olduğunu belirten Karakuş, “Hastanenin ön tarafında bulunan yolda bir kayma yaşandı. Orada bir yeraltı su akıntısı olduğu düşünüldü. Çeşitli analizler-tahliller yapıldı. Şebeke kaçak su olduğu tespit edildi. Bu kaçak su az da değil. O kaçak su, yolun kaymasına sebep oldu. Karayolları tarafından ihalesi yapılarak yol ile ilgili çalışma kısa sürede başlayacak.  Yapılacak olan çalışma ile ilgili orada kalıcı ve güzel değişiklikler yapılacak. Proje aşaması da bitmek üzere. Proje aşaması tamamlandığı gibi Karayolları burada çalışmalara başlayacak. Burada çok sağlam ve ileriye dönük bölgeyi rahatlatacak bir çalışma ortaya konacak. Bu çalışma içerisinde yolu da genişleteceğiz. Süreç içerisinde oradaki çalışma da bittiği zaman afiliasyon süreci de tamamlandığında belki de ek binalara bile ihtiyaç olacak” dedi.

Konuyu başından beri takip eden Jeoloji Odası Yalova İl Temsilcisi Ozan Burak Cangir, gazetemize özel açıklamalarda bulundu. Bu süre zarfında karayolları müdürlüğünde yolun proje durumu ile ilgili bilgi almaya çalışan muhabirlerimiz, baş mühendislere yönlendirilmiş, projenin hala devam ettiği bilgisine ulaşılmıştı. Aradan geçen bir aylık süre zarfında ihaleye çıkan bir proje olmadığı görüldü.

Hastane Yolu Guney Kismi Minibus Hatti Hastane Ici Becan Aciklama

Yalova Milletvekili Tahsin Becan ise konuyu Meclise taşımış, doktorların hastanede çalışmak istemediğini gündeme taşıdı. CHP Yalova Milletvekili Tahsin Becan, Yalova Eğitim ve Araştırma Hastanesi önündeki cadde üzerinde yaşanan yol kaymasına tepki göstermişti. Müteahhit hakkında suç duyurusunda bulunduğunu belirten Becan, zemin etütlerinin yapılmadığını ve yanlış imalatın sorumlusunun bulunması gerektiğini söyledi. Müteahhit hakkında suç duyurunda bulunduğunu belirten Becan, "Zemin etütleri nasıl yapılmış kimsenin bildiği yok. Burası hafriyatı yapıldığı zaman kolay olsun diye hastanenin hafriyatı buraya yığıldı. Daha sonrada yola ne demir kullanıldı ne kazık sistemi ne fore kazık çakıldı. Burası zaten kayma bölgesi" demişti.

Neredeyse Yıl Olacak!

Aradan aylar geçti, ortaya henüz bir proje çıkmadı. Jeoloji mühendisi Cangir, net bilgi alamadıklarını, bir projenin, aciliyet gerektiren bir projenin, bu denli uzun sürmesini anlam veremediklerini defalarca ifade etti.

Yol Bozuktu Yaptılar Ama!

Yolun bozuk durumu minibüs esnafı ve yolu kullanmak durumunda kalan vatandaşlar tarafından çok dile getirildi. Hastanenin güney kısmında kalan yolda, çökmeler ve akmalar olmuştu, güney kısımdaki yola, Yalova belediyesi tarafından asfaltlama çalışması yapıldı, ulaşım bir nebze olsun rahatlatıldı.

Eksik Bilgi Neden Verildi?

Gazetemize önemli açıklamalarda bulunan Yalova Jeoloji Odası İl Temsilcisi Ozan Burak Cangir’den gelen açıklama dudak uçuklattı. Yapılan açıklamalarda, yer altı suyunun adı geçmediği, heyelan bölgesinin riskinin anılmadığı ifadelere yer verildi. İl sağlık müdürü Osman Karakuş, Hastanenin ön kısmında çöken yolla ilgili açıklamada bulundu ve durumun düzeltileceğini aktardı. Olumsuz durumun, şebeke içme suyundan kaynaklandığını ifade etmiş, yüreklere su serpilmişti. Lakin Ozan Burak Cangir konu ile alakalı olarak durumun pekte öyle olmadığını ifade etti:

Hastane Yolu Isninat Duvari“Tabii ki şimdi Sağlık Müdürlüğü ile birlikte biz de araziye çıktık. Zaten Sayın Müdür Osman Bey, Osman Bey davetine icabet ettik. Osman Bey bir de durumu sizden öğrenmek istiyoruz dediler. Biz durumu anlattık. Sonra üniversitedeki akademik anlamda bir görüş olsun diye üniversitedeki hocamız Özkan hocamızı da çağırdık. Beraber hastanede bir incelemede bulunduk tekrardan kalabalık bir ekiple. Biz oradaki daha önce anlattığımız görüşleri yineledik aslında. Hocamız ve bizim de görüşlerimiz doğrultusunda.

“Şebeke suyu olduğunu ve tamiratının yapıldığı”

Yeraltı suyu dan ziyade evet yeraltı suyu da var orada ama, sanki yeraltı suyu dönem dönem azalır, dönem dönem artar, ama bu sürekli akan bir su. Burada şebeke suyu olabilir mi? Bir hafta bir problem olabilir mi? Boşa akan bir su olabilir mi diye bir laboratuvardan su numunesi alalım. Sağlık müdürlüğü olarak bakın sonucuna göre tekrardan konuşalım şeklinde bir arazi incelemelerimiz oldu birlikte Osman Müdürümüz ile. Daha sonra tarafımıza hastane tarafından hastane müdürü tarafından orada bir şebeke suyun patlak verdiğini, o suyun şebeke suyu olduğunu ve tamiratının yapıldığını sorunun giderildiğine dair bir mesaj aldık. En son görüşmemiz  bu oldu.”

Atlanılan Nokta: Yer Altı Suyu!

 “Burada atlanılan nokta şu. Evet, orada şebeke suyu varmış, o da netleşti ama orada sürekli bir yeraltı sızıntı suyunun varlığı yok değil. Çünkü şebeke suyu denildikten sonra, o su kesildikten sonra, suyun şiddeti azaldı. Ama orada hala sızan su birikintileri biz hala görüyoruz. Çünkü bu olaydan sonra da tekrardan bir incelemede bulunduk. Hala oraya akan bir yeraltı suyumuz mevcut. O yüzden o cephenin mutlaka dediğimiz şartlarda düzenlenmesi şart. Yoksa hala sorun devam ediyor. O sadece şebeke suyuydu kapandı. tamam sorun bitti anlamına gelmiyor. böyle anlaşılmaz. Hangi sa,

 Şebeke suyundan kaynaklandığı ifade eden İl Sağlık Müdürünün açıklamasından sonra, şebeke suyunu bulmak bu kadar zor muydu, neden bu kadar uzun sürdü, bu konudan hangi kurum ve kuruluş sorumlu sorularına, Yalova Jeoloji Odası İl Temsilcisi Ozan Burak Cangir, şöyle cevapladı:

“Aslında bu kadar uzun sürmemesi gerekiyor.”

“Neden bu kadar uzun sürdüğünün cevabı maalesef bizde yok. Biz ilk günden beri sizlerle sizlerin aracılığıyla kamuoyunu anlatmaya çalışıyoruz. Yetkililere seslendik, birkaç temasımız da oldu bilgilerle. Biz dilimiz döndüğünce anlattık. Gerek vatandaşa gerek yöneticilere herkese anlattık. Neden bu kadar uzun sürdüğünün net bir cevabı yok. Biz de bunu anlamlandıramıyoruz. Aslında bu kadar uzun sürmemesi gerekiyor. Burada sanırım bir görev dağılımı ile ilgili bir problem yaşanıyor olabilir. Yani bu iş tamamiyle Yalova Belediyesinin sorumluluğunda mı, artık karayolları devraldı bu işi, karayollarının sorumluluğuna mı döndü? Artık karayolları ilgilenecek ya da hastane ya da sağlık il müdürlüğünün bu konuda ne kadar bir yetkisi var şu an? O yüzden burada bir karmaşa var, tamamen ondan kaynaklanıyor. Çünkü bize her sorulduğunda Jeoloji Mühendisleri Odası olarak dilimiz döndüğünce bu vakayı anlatmaya çalıştık. Çözüm önerilerini de sunduk. Her yerde bunları söyledik. hala söylemeye devam ediyoruz.”


I M G 9155-1

Sizi Ne İlgilendirir Diyenlere Cevap: “6235 sayılı Türk Mühendis Mimar Odaları Birliği kanunu”

Jeoloji Mühendisleri odası olarak konuyu baştan sona takip eden, net bilgi alamadıklarını defalarca dile getiren, konunun çözülmesinde, kamuoyu yararı güderek açıklamalar da ve çözüm önerilerinde bulunmaya devam eden İl Temsilcisi Cangir, yerelden tepki alıyor musunuz sorusuna,

“Bize bu konunun bizimle alakası olmadığına dair söylentiler var evet. Yani odanın ne alakası var, neden bu kadar çok üzerine gidiliyor tarzında birkaç eleştiri aldık. Buradan da sizin nezdinde cevap verelim. 6235 sayılı Türk Mühendis Mimar Odaları Birliği kanunuyla, yani bir kanunla oluşmuş bir mühendis topluluğuyuz, birliğiyiz. Bu birliğe bağlı jeoloji mühendisleri odasıyız, bir meslek odasıyız. Nasıl bu memlekette, mesela Yalova ilinde sağlıkla problemi olduğunda, halkın sağlığını tehdit eden bir problem olduğunda, Türk Tabipler Birliği ile ilgili bir haber yapıyorsanız ve Türk Tabipleri bununla ilgili bir yorum üretiyorsa, ‘nasıl bunlara sizinle ne ilgisi var?’ denmiyorsa ya da işte hukuksal bir problemde barolar tepki gösteriyorsa, aynı şekilde Türk Mühendis Mimar Odaları Birliği de vatandaşın yararlı olabilecek şeylerde mühendislik ile ilgili, kendi branşları ile ilgili konularda, tabii ki kamu tüzel kişiliği taşıyan bir odayız. Dolayısıyla bunları söylemek zaten bizim hakkımız.  Vatandaşı uyarmak, yöneticileri uyarmak zaten bizim birinci görevimiz. O yüzden buradan da onun açıklamasını yapmış olalım. Siz ne alaka diyen kesime.” ifadelerine yer verdi.

Hastane Yolu Guney Kismi Minibus Hatti Hastane Cangir Aciklama

Güney Cephedeki Görülen Kazıkların Nedenleri!

Hastanenin güney kısmında kalan cephediki temelin görülme nedeninin su akıntısı mı neden oldu sorusuna Cangir şu şekilde ifade etti

Yalova BAL-GÖÇ Başkanı Özgür; Delyan Peevski, Dr. Ahmet Doğan’a Yakın İsimler Parti’den İhraç Etti Yalova BAL-GÖÇ Başkanı Özgür; Delyan Peevski, Dr. Ahmet Doğan’a Yakın İsimler Parti’den İhraç Etti

“Şimdi daha önce konuştuğumuz gibi temel problem su. Bu şebeke suyuyla hızlanmış olabilir ama temel problem su. Sudan öncedeki temel problem orada yabancı malzeme, yani hafriyat malzemesinin düzensiz yığıntı halinde bırakılması ana problem bunlar.

Maaliyet Artmasını Neden Bekliyorlar?  

Biz ısrarla o cepheye dikkat çekmemizin nedeni o cephede ilerleyen zamanlarda diğer taraf gibi maliyeti arttıracak şekilde yavaş yavaş o problem büyüyor. O problem büyümeden şu an daha düşük maliyetlerle çözüm varken, bas bas bu yüzden bağırıyoruz zaten, sizin aracınıza seslenmeye çalışıyoruz. Güney Cephe, şu an itibariyle bir şevlendirme projesi ve bir drenaj projesi ile çözüme kavuşturulabilecek durumda. Ama ilerleyen dönemlerde, hala kulak asılmaz, yetkililer buna el uzatmazsa, bu sorumluluğu almazsa maliyetler her geçen gün artar. Bu halkın cebinden daha fazla para çıkacak.

Hastane Yolu Guney Kismi 

Yol Daha Uzun Ömürlü Olabilirdi Ama Vatandaş İsteği Ağır Bastı!

Güney kısımda kalan yolda asfaltlama  yapan Belediyenin, yapmış olduğu çalışmanın durumuna ise kamuoyunun istekleri bazen ağır basar, ama uzun ömürlü bir yol için, izlenilmesi gerek yolun bu şekilde olmaması gerektiğini aktaran Cangir, “ Güney cephesi önce kontrol altına alınacaktı. Direnaj projeleri ve şevlendirme projeleriyle burası tamam diyecektik. Ondan sonra yol daha hakkıyla yapılacaktı ve yolunda direnajı buna göre verilecekti, yol uzun ömürlü olacaktı. Ama şimdi hem minibüs güzergahı da olduğu için, artık vatandaşlar tarafından da bura çok kötü toz toprak içerisinde gidiyoruz gibi, farklı bir zerzeniş vardı. Belki belediye şöyle düşünmüştür. Şimdilik geçici bir asfaltla halkımızın isteklerine karşılık verelim. Daha sonra diğer konuyla ilgili bakılır gibi düşünmüş de olabilirler bilemem. Direkt ucuz eleştiri yapmak istemiyorum. Ama en doğrusu her zaman önce o yolun üstünde bir tehdit oluşturan, bir geliyorum. Yavaş yavaş akıyorum diyen o tehdidi ortadan kaldırdıktan sonra en sağlıklısı yolu yapmaktır. Her zaman böyledir. “ dedi.

 “Tek Sorun Şebeke Suyuydu O Da Bitti Artık Problem Ortadan Kalktı Diye Bir Şey Yok”

Her geçen gün çözüm bulunmadığı sürece, sonbaharın ve kış mevsimin gelmesi ile birlikte, hareketlerin artacağını ve masrafların artacağını ifade eden Cangir, yapılan açıklamalar nihayetinde iyi niyetli düşünmek istediğini aktardı. Sağlık İl Müdürünün yaptığı açıklama için, kamuoyunu yanıltıcı bir açıklamamı olmuş sorusuna ise Cangir Konu ile alakalı olumlu düşünmek istediğini ifade ederek, “ Ben o kadar kötü düşünmek istemiyorum. Ben yine iyimser bir bakış açısıyla yaklaşmak istiyorum. Zaten bu yönümden de çok eleştiriyorum, çok iyimser kaldığımı düşünenler de var. Ama ben yine de o iyimser tarafı korumak istiyorum. Herkes her konuda net bilgi sahibi olmayabilir ya da kurum müdürlerini ilgili müdürlüklere farklı bilgiler de verilmiş olabilir. Ben o açıdan bakmak istiyorum ama yine de tekrarlayalım herkes bilsin, tek sorun şebeke suyuydu, o da bitti artık problem ortadan kalktı diye bir şey yok. Altını çizerek söylüyoruz. Evet şebeke suyu vardı. O şebeke suyu bir şekilde kontrol altına alınmış olabilir. Yeraltı suyundaki sızıntı hala devam ediyor ve bu yeraltı suyu her zaman aynı hızda aynı potansiyelde akmaz, mevsimlere göre artar ve azalır. Dolayısıyla önümüz sonbahar ve kış. Malumunuz yağışların arttığı bir dönem, yağışların arttığı dönemlerde bu tip yabancı maddelerin, hafriyat yığıntılarının düzensiz olduğu alanlarda akmalar gözlenir. Bu çok bilimsel bir bilgi değil. O yüzden sonbahar kış ayları gelmeden bunun sadece şebeke suyu ve bitti olayıyla yaklaşmak yerine, bu olay tamamen artık projelendirilmeli projesine uygun bir şekilde orada şevlendirme projesi yapılıp direnaj projesiyle yeraltı suyu kontrollü bir şekilde ortamdan uzaklaştırılmalı. Artık bu net, çözüm de bu. Bunun dışında herhangi bir çözüm yok.”

Yalova Eski Devlet Hastanesi Son Durum

B PLANI YOK, İKİNCİ BİR DONANIMLI HASTANE YOK!

İl Koordinasyon Toplantısından sonra konuyu takip eden muhabirimiz, karayollarına projenin durumunu sordu ve projenin henüz tasarım aşamasında olduğu tarafımıza aktarıldı.  Karayollarının proje yapım aşamasında açıklamasından sonra uzun zaman geçti, konuya dair henüz bir proje açıklaması gelmedi. Eski devlet hastanesine ilişkin, sağlamlaştırma yapılıp diş hastanesi mi olacak, yoksa yıkılıp yeniden bir devlet hastanesi mi yapılacak akıbeti belli değilken, herhangi bir olumsuz durum karşısında donanımı yüksek ikinci bir devlet hastanesinin olmayışı, B planı eksikliğini gösterir konumda. Projenin neden bu denli uzun sürdüğü, Mühendis kimliği taşıyan  Cangir’e sorulduğunda:

“Şimdi mühendisten önce bu kentte yaşayan bir ben bu kentin en büyük ilçesi olan Çiftlikköy ilçesinde yaşıyorum ve benim ilçemde bir devlet hastanesi yok. Yani herkesin altında arabası da yok. İlçede yaşayan ve Yalova’nın en büyük ilçesinde yaşayan, gelişme potansiyeli olan gözde ilçe dediğimiz çiftlik köyde bir vatandaş devlet hastanesine çift vasıta ile gidebiliyorsa bin bir türlü dertle, orada bir sorun var demektir. Hani her şeyden önce bir vatandaş olarak zaten bu sorgulanması lazım. Bunun kesinlikle bir çözüme kavuşturulması lazım. Kim ya da kimler tarafından çözüme kavuşturulacak bilmiyorum.” dedi.

“NEDEN?”

Cangir, tehlike arz etmeye devam ettiğini belirtek, “Mühendis gözüyle baktığımız zaman olaya kendi branşımızla ilgili, zaten çok zor ulaşılan bir hastane var bin bir türlü dertle. Bir de etrafında inanılmaz zemin olarak çok ciddi problemler var. Baktığınız zaman insanı ürküten bir durum var ve aylarca böyle kaldı. Yılını doldurduk galiba. Yani bir yıldır neredeyse söylüyoruz, akıyor bak geliyor. Önlem alınmazsa maliyetler artıyor. Ama insanlar hep şuna odaklandı. Ana yapımızda sorun var mı? Yani bizim binamızda bir problem var mı? Ana yapıda bir problem yok denilince herkes o zaman önemli değil, mantığına büründü. Maalesef basın da böyle baktı olaya. Ama şu an için artık şu an için demek zorundayım. Şu an için belki ana yapıda bir problem görmüyoruz, ama ana yapıya ulaşmak için çok ciddi problemler var. Şu an ve artık tehlike arz etmeye başladı çevresi, dört bir yanı.  Beş yıl sonra bunlarla uğraşmak zorunda neden kalsın vatandaş ya da yetkililer. Neden daha fazla para harcayarak uğraşmak zorunda kalsın görünüyor işte.” dedi.

Hastane Yolu Guney Kismi Minibus Hatti Hastane Ici Maddi

“Perşembenin Gelişi Çarşambadan Belli”

“Yani perşembenin gelişi çarşambadan belli. Birileri bir yıldır, herkes bir şekilde, biz de dahil olmak üzere geliyor, bakın artıyor, dikkat edelim, yapalım yapmaya çalışalım diyoruz ama hiçbir hareket yok. Siz en azından karayollarına ulaşabilmişsiniz biz bilmiyoruz bile ne olduğunu. Biz en son şurada kaldık. Yalova Belediyesi zemin birimindeki meslektaşlarım olaya el attılar. İnsan üstü bir çabayla hızlı bir şekilde meslektaşlarımla birlikte bir kontrol etüdü, dolgu kalınlığı denilen bir zemin etüdü yaptılar.  Büyük bir özveriyle, o bilgileri karayollarına aktarıp, proje kısmında karayollarının yardım etmesini istediler. Yani en son olay böyleydi. Daha sonra bu bilgilere göre bir proje çizilecekti.” dedi.

“Karayolları Zeminle İlgili Bir Çalışma Yapmış, Hiçbirimizin Haberi Yok”

 Bu çalışmanın ardından ne kadar zaman geçti sorusuna ise Cangir, “Sanırım altı aydan fazla bir zaman geçti. Bir de şimdi şöyle bir durum var. Daha sonra karayolları bir çalışma yapmış, zeminle ilgili bir çalışma yapmış, hiçbirimizin haberi yok. Sonra dediler ki, o zemin sonuçlarına göre karayolları proje üretecek. Bu işi yapıyoruz, zeminle uğraşıyoruz. Zemin etüdü, zaten bizim yaptığımız iş. Zemin etüdü bittikten sonra bunun raporlanması ve proje aşamasına geçilmesi için gereken süreler, on kat daha fazla bir süre geçti.

Açıklama Yok!

Bu süre zarfında ne yapıldı, zemin sonuçları neler zeminde nasıl bir problemle karşılaşıldı bunun açıklaması yok. Karayollarında zeminle ilgili nasıl bir problem gitti, bunun bir açıklaması yok. Bu probleme karşı nasıl bir proje geliştirilecek, bunun bir açıklaması yok. Ne zaman yapılacak bunun bir açıklaması yok. Ne bekleniyor bunun bir açıklaması yok. Yalova Belediyesi bu işin ne tarafında, bunun bir açıklaması yok. Karayolların bu işi üstlendiyse ve karayolları yapacaksa, bu işe ne zaman müdahale olacak, bunun bir açıklaması yok. Bir sürü soru işareti. Bunu anlamak mümkün değil.

Hastane Yolu Guney Kismi Minibus Hatti Hastane Ici Ulasimmmm

“Projeler Çizim Aşamasında Deyip Cevap Veremezsiniz”

Zaten defalarca söyledik dedik ki bir projenin bu kadar uzun sürmesine imkan yok. Ortada başka bir problem var. O zaman problemi açıklayın. Kaynak yok denilebilir. Şimdilik ödeme ile ilgili işte kaynak bütçe oluşturulmaya çalışıyor denilebilir. Bir şey denilmesi lazım. Yani bu halka sadece altı aydır bir yıldır projeler çizim aşamasında deyip cevap veremezsiniz. Böyle bir mantık yok o zaman işte. ilgili meslek odaları da bununla ilgili vatandaşları aydınlatır.” dedi.

Her Şey Birbirini Etkiliyor

Her şeyin dolaylı olarak birbirini etkiliyor. Afiliasyondan, minibüs meslek odalarına kadar bu süreçten herkes etkileniyor. Diğer meslek odalarının hastanenin şu anda ki durumuyla Jeoloji Odası’nın ilgilendiği kadar ilgileniyor mu sorusuna, Cangir

“Yani şöyle benim bildiğim kadarıyla bu afiliasyon süreci devam ettiği için hala şu an eğitim araştırma hastanesi olarak geçmiyor resmiyette. O yüzden öğretim görevlileri de, hak ettiği maaşları alamadıkları için bir problem var, sayın Becan meclise taşımış. Biz de vatandaş olarak ondan öğrenmiş olduk. Bu sancılı süreçte zaten vatandaşın binbir türlü sorunla bir hastaneye ulaşmaya çalışıyor. Çok korkunç bir ortam var, görüntü var, fiziki bir ortam var. Bir de üstüne doktor sayısıyla yani sağlıklı bir sağlık hizmeti alamama ile ilgili bir problem yaşıyor. Tabi bunların hepsi birbirini etkileyen tetikleyen şeyler. Sonuçta ben de o hastanede çalışan bir doktor olsam, ben de çok sağlıklı bir otoparka arabamı bırakmak, sağlıklı, mutlu bir şekilde güvendiğim  bir binada hastalarıma bakmak ve onlara tedavi için umut olmak isterim. Böyle bir ortamda ortak hiçbir sağlık personelinin, sağlıklı ve mutlu bir şekilde çalıştığını düşünmüyorum açıkçası.” dedi.

Vatandaş Tedirgin!

Vatandaşların, doktorların ve hastane çalışanlar tarafından çok fazla arandıklarını, oda olarak  bilgilendirmeye çalıştıklarını ifade eden Cangir,  “Araştıran, merak eden sağlık çalışanları da var. Bize ulaşan ve kesinlikle isminin geçmesini istemediği ama merak ediyor vatandaş olarak, ben bu binada çalışıyorum. Benim günümün çok büyük bir çoğunluğu evimden daha çok bu binadayım, bu bina ile ilgili benim korkularım ve endişelerim var. Sizlerden rahatlatıcı cevap istiyorum. Sayısız şey elimizden geldiğince onların için rahatlayacak cevaplar vermeye çalışıyoruz.” dedi.

Hastane Yolu Guney Kismi Minibus Hatti Hastane Cangir Aciklama

Maaliyet Daha Da Artacak!

Vatandaşların içlerini rahatlatmaya çalışmasının doğru mu olur, sorusuna ise Cangir  “ Umarım öyle olmaz. Çünkü biz bizim vicdanımız rahat. Biz gördüğümüzü söyledik. Her zaman anlatmaya çalıştık. Bizim herhangi bir siyasi bağlantımız yok. Biz sadece bildiğimizi kamuoyuna paylaşmakla mükellef bir odayız meslek odasıyız herhangi bir yerden bir çıkarımız da yok çok şükür. İyimserlikten kastım şu; bir şeyleri paldır küldür yıkarak yapmak, var uyararak olmasını sağlamak var. Ben işin biraz bu kısmındayım. Benim amacım şu yine eğer bir problem olursa zaten söylüyoruz. Yani bunda hiçbir şeyimiz yok. Çekindiğimiz bir nokta yok ama konu oraya gelmişken, biz hastanenin her cephesinde ufak ufak da olsa problemler var dediğimiz zaman, insanlar şunu anlamasın, hemen problem başlayacak. Zaten bizim mesleğimizin de biraz anlaşılmaz, zor tarafı bu. Süreç yavaş ilerliyor bizim mesleğimizde. O yüzden biz otopark kısmında da sorun var dediğimiz zaman, hemen yarın bir problem olacak anlamına gelmez bu. Ama kontrol edilmez, o hızlı gördüğümüz akmalar tedavi edilmezse diğer cephelerdeki kaymalar da hızlanacak. Bunu söylemeye çalışıyoruz. Belki bu yarın olmayacak, bir ay sonra olmayacak ama beş yıl sonra olacak. Biz neden beş yıl sonra olacak bir şeyi şimdiden çözüme kavuşturmuyoruz, daha az maliyetle. Bizim söylemeye çalıştığımız şey bu. İyimserlik kısmı da biraz bu tarafında aslında.” dedi.  

Bütün Kurum ve Kuruluşlar İlgilenmeli, Taşın Altına El Sokulmalı!

Cangir, “Yani artık bu problem, bu taş, bu taşı kim kaldıracaksa ya da birlikte kaldırılacaksa. Artık bu taş kaldırılmalı, insanlar, yöneticiler, kimse sorumlu. Bu taşın altına elini koymalı, taşın altına koyduktan sonra bu taş ağır geliyor olabilir. Bu taşı kaldırmak için destek de gerekiyor olabilir. Destek istemeli ve bu taşı kaldıramadığını açıkça söylemeli.” dedi. Durumun ehemmiyetini ve halkı ilgilendiren kısmına örnek vererek devam eden Cangir, “Yani bu iş misal veriyorum, Yalova Belediyesinin sorumluluğunda ise Yalova Belediyesinin bununla ilgili yeterli bütçesi yoksa, bunu açık bir şekilde söylemeli. Halk bunu bilmeli, bunda bir abes görmüyorum. ‘Evet arkadaşlar biliyorsunuz belediyelerde çok ciddi problemler var ekonomik olarak. Şu an Yalova Belediyesinin buna bütçesi yok, ama bu nihayetinde halkı ilgilendiren bir sorun. Sadece Yalova Belediyesinin değil, bütün kurumların, bütün ilgili bakanlıklarının problemi.’ Aslında buna bu gözle bakılması gerekiyor. Yani birilerinin bu sadece evet yani birilerinin sadece bu Yalova belediyesinin sorumluluğunda bir alan deyip kenara çekilmesini çok doğru bulmuyorum açıkçası.” dedi.

Muhabir: Duygu Saral