Hastane Yolu Projesinin çıkmazı gün geçtikçe büyüyor ve projenin ne aşamada olunduğu konusunda net bir açıklama henüz gelmedi. 14. Karayolları bölgesi müdür yardımcısı il kordinasyon toplantısında açıklamalarda bulundu. İktidar partisi Yalova İl Başkanı da proje ile ilgili gazetemize açıklamalarda bulundu lakin proje konusunda meslek odaları ve kamuoyuna, proje durumu ile ilgili tam bir bilgilendirme yapılmadı.

Yalova Hastane Ozan Burak Cangir Haber Gazete Jeoloji Deprem (6)

Yalova Eğitim ve Araştırma hastanesinin yolu, ulusal basında da kendine yer buldu. Ulusal basına çıkan Yalova Eğitim ve Araştırma hastanesine, ulaşım tam bir eziyete dönüştü. Konunun başından beri takipçisi olan Türkiye Jeoloji Mühendisleri Odası Yalova İl Temsilcisi Ozan Burak Cangir, konuyla bağlantılı açıklamalarda bulundu.

Yalova’da devam eden projelerin akıbeti merak edilirken buna bir proje akıbeti daha eklendi: Hastane yolu. Konunun önemli olduğunu ve basit bir proje olduğunu aktaran Cangir konuyla bağlantılı olarak şu açıklamalarda bulundu.

Yalova Hastane Ozan Burak Cangir Haber Gazete Jeoloji Deprem (4)

“Jeoloji Mühendisleri Odasının Bugüne Kadar Dediği Her Şey Bir Bir Gerçekleşti”

Cangir uzayan Hastane Yolu Projesi ile ilgili olarak, projenin çoktan başlayıp bitmesi gerektiğini ifade ederken, her geçen gün halkın cebinden çıktığını ifade ederekk şu  şu ifadeleri kullandı: “Aslında bu biraz da bu kentsel dönüşümdeki bu proje çıkmazına benzer bir durum var. Güneyi sona bırakalım. Önce mevcut alanla ilgili konuşalım. Şimdi mevcut alanla ilgili zaten en başından beri görüşüyoruz. Bildiklerimizi aktarıyoruz. Biz de sürekli sahadaydık. Teknik ekibimizde sürekli incelemelerde bulundu. Jeoloji mühendisleri odasının bugüne kadar dediği her şey bir bir gerçekleşti. Maalesef keşke haksız çıksaydık ama gerçekleşti. Bu hareketin artacağını ilk gün söylemiştik, arttı. Eğer bu hareketi durdurmazsanız bir mühendislik hizmeti sağlayamazsanız bu daha büyük maliyetlere yol açacak dedik ve her geçen gün bu projenin uzaması yani faaliyete geçmemesi her geçen gün kamuya zarar. Her geçen gün maliyetlerimiz artıyor ve her geçen gün, halkın cebinden çıkacak para artmış oluyor. O yüzden bu tip acil durumlarda kesinlikle yetkililerin daha çabuk hareket etmesi gerekiyor. Bu çok komplike bir proje de değil aslında. Çok komplike ve proje uzun sürebilirdi. Birkaç aşamadan geçebilirdi. Bu kadar büyük komplike bir proje de değil. O yüzden bu zaman tıpkı kentsel dönüşümdeki olay gibi absürt bir zaman bu zamana kadar kesinlikle bir çözüme kavuşturulması gerekiyordu ve imalata geçirmesi gerekiyordu.”

Yalova Hastane Ozan Burak Cangir Haber Gazete Jeoloji Deprem (3)

Proje Konusunda Hala Net Bir Bilgi Yok!

Yalova Baro Başkanı Avukat Çavuş; Sınav, Mesleki Anlamda Kaliteyi Arttıracaktır Yalova Baro Başkanı Avukat Çavuş; Sınav, Mesleki Anlamda Kaliteyi Arttıracaktır

Cangir,  Jeoloji Mühendisleri odası olarakta hastane yolu projesinin akıbeti ile ilgili, net bir bilgi alamadıklarını ifade ederek, “Hala bu konuda da net bir bilgi yok. Proje aşamasında devam ediyor, kontroller sürüyor ve işte şu oluyor, bu oluyor gibi bir açıklama duyuyoruz sadece. Bizim de sizler gibi öğrenebildiğimiz tek şey oda olarak bu. Onun dışında bize de doyurucu bir cevap yok şimdiye kadar.” dedi.

Yalova Hastane Ozan Burak Cangir Haber Gazete Jeoloji Deprem (2)

 Hastane İle İlgili Bir Sıkıntı Yok Ama!

Cangir defalarca dile getirdiklerini ifade ederek hastanenin durumu ile bağlantılı olarakta bir sıkıntı görmediklerini aktarırken dört cephesinde de büyük sıkıntıları olduğunu aktardı. Cangir, “Defalarca dile getirdik ana yapıyla ilgili bir problem olduğunu düşünmüyoruz. Hastanenin kendi içerisindeki sisteminde binaya bir olumsuz etkisi olduğunu düşünmüyoruz. Hala böyle düşünmüyoruz. Yani herhangi bir problem görmüyoruz ama bütün cephelerinde problem var. Sadece mevcut alanda ve güney cephesinde değil diğer alanlarda da problemler var. Bu yüzden mümkün olduğunca sadece mevcut alanla ilgili değil bütün cepheler çalışılmalı. Gerekli şeb düzenlemeleri yapılmalı, bunların hiçbiri yapılmıyor. Biz bunları defalarca dile getirdik. Şimdi has binamız sağlıklı ama binaya girişte çıkışta binanın girişinde, çıkışında, otoparklarında, yani insanların yoğun olarak kullandığı bir bölgede bir problem varsa bu da aciliyet anlamı taşır. Sanki binada bir problem yok dediğimiz zaman tamam o zaman hiçbir şey yok. Bu uzatılabilir bir mantığa bürünmemeli yetkililer.” Dedi.

Yalova Hastane Ozan Burak Cangir Haber Gazete Jeoloji Deprem (1)

Yalova Belediyesinden Doyurucu Açıklama Bekleniyor!

Cangir hastane yolunu seçim zamanında kullanan Yalova Belediyesi Başkanı Mehmet Gürel’ee de çağrıda bulundu. Cangir, “Biz Yalova Belediyesinden de bir net doyurucu açıklama bekliyoruz. Malum biliyorsunuz yeni bir yönetim geldi. Bununla ilgili de bir şey yok. Daha önceden, mevcut belediye başkanımız aday adayıyken bu konuyla ilgili açıklamalarda bulunuyordu. Yani hastaneye sağlıklı bir girişimiz, çıkışımız yok. Tamam bina sağlam ama etrafında çok büyük problemler var. Yakında gidemeyeceğiz, gelemeyeceğiz gibi bir açıklaması vardı. Şu an bu açıklamayı yapan sayın Gürel yönetimde, artık yönetimin başında, bu konuyla ilgili sağlıklı net kamuoyunun doyuran, meslek odalarını doyuran, bir cevap bekliyoruz. En azından görmek istiyoruz. Çünkü bu para sadece birilerinin değil herkesin parası. O yüzden bunu bilmeye de herkesin hakkı var diye düşünüyorum. Bu mevcut alanla ilgili şu an güncel durum bu.”

Güney Cephesi Göz Ardı Ediliyor!

Hastanenin güney cephesinin kazıklarının görünmesi ve çamur akmasının oluşmaya başlamasını ifade eden  Cangir, Güney Cephesinin durumunun daha sıkıntılı olduğunu aktardı. Cangir hastanenin güney cephesi ile ilgili olarak, “Güney cephesi ile ilgili de biz ilerleyen dönemlerde buraya müdahale edilmezse burası çok göz ardı ediliyor. Burası mevcut durumdan daha sıkıntılı bir durumda şu an ama gözle görülür çok ciddi bir deformasyon olmadığı için biraz göz önünde olmadığı için sanki orada çok büyük bir problem yokmuş gibi düşünüyorlar, insanlar ya da yetkililer. Kesinlikle orda büyük bir problem var. Ordaki su akışı hiçbir şekilde kesilmedi. Yapılan x'a kazıkların* üzerindeki duvarlarda, perdelerde artık çok ciddi deformasyonlar mevcut. Oradaki yapıyı ordaki yükü tutmakla görevli kazıkların altıda boşalmaya başladı. Dolayısıyla altındaki. Mevcut malzemede hafriyat malzemesi artık hafriyat malzemesi suya da uygun hale geldi.” dedi.

Yalova’ya Çamur Akması mı Geliyor?

Kazıkların altının boşalmaya başladığı ve sonbaharda önlem alınmaz ise daha farklı konuların konuşulacağı Cangir tarafından şu ifadelerle aktarıldı, “Daha önce de açıklamasını yaptık. Bu belli bir süre sonra suya doygun hale gelince, bu çamur akmasına dönecek. Bu sefer heyelanı konuşacağız. Çamur akmaları, basit şeyler değildir. Çok büyük maliyetler doğurur. O yüzden bu mevcut alanla ilgili zaten bir yavaşlama var, buna itiraz ediyoruz ama güney cephesiyle de ilgili çok acil önlem alınması gerekiyor. Yoksa sonbahar kış aylarında çok farklı şeyler konuşacağız. Orası paldır küldür aşağı inecek, en abiyene tabirle. O yüzden şimdi biz üniversiteden de aldığımız görüşü zaten. Yalova Belediyesi zemin birimine de iletmiştik.” dedi.

Fen İşleri Basit Önlemler Alabilir!

Yalova Belediyesinin Zemin birimine basit önlemler alınarak yapılacak işlemlerini oda olarak ilettiklerini aktaran Cangir, “Orada Fen İşleri Müdürlüğünün kendi imkanlarla yapabileceği basit çalışmalar var. Onun da tarifini yaptık. Aslında bunları yapmaları gerekiyor. Fen İşleri Müdürlüğünün kendi imkanlarıyla orada bir palya çalışması, araziyi düzenleme çalışması yapması gerekiyor. Suyun çıkış yönünü bulup suya yol vermesi gerekiyor. Bu su, paldır küldür kontrolsüz bir şekilde hafriyatla birleştiği zaman çamura dönüşüyor. Çamurda akma eğiliminde bir eğim yönünde akma eğilimi gerçekleştiriyor ve bu çamur toplu bir şekilde akacağı için kazıkların önü boşalacak. Şu an artık gördüğümüz şey belli. Perşembenin gelişi çarşambadan belli, artık bunun için de doyurucu bir cevap ve şunları yapacağız. Şunları düşünüyorum, kendi imkanlarımız dahilinde şöyle bir çalışma yapmayı planlıyoruz, bir aylık bir süreç içerisinde şu şu şunları tamamlamayı düşünüyoruz gibi bir açıklama bekliyoruz. Gayet doğal olarak.

Doyurucu Açıklama Bekliyoruz!

Net açıklamaların gelmemesinden yakınan Türkiye Jeoloji Odası Yalova İl Temsilcisi Ozan Burak Cangir, “Biz jeoloji Mühendisleri Odası olarak yaptığımız işlerden birisi de kamu yararına açıklamalar yapmak zorundayız. Biz de bunun, bu açıklamanın kamunun yararına olduğunu düşündüğümüz için, ilerleyen dönemlerde kamu zararına uğratacağı için, şimdiden tekrardan daha önce de defalarca söyledik. Şimdi yine tekrardan sizin aracılığınızla söylemiş olalım, mutlaka ve mutlaka acil önlem alınmalı ve bu önlemler halkla meslek odalarıyla paylaşılmalı.” dedi.

Zararın Neresinden Dönülürse Kar! Olaya Acil Müdahale Etmesi Gerekiyor.

Proje yanlış düşünülmüş olabilir ama ücretsiz şekilde odalardan fikir alınabileceğini dile getiren Cangir, “En azından fikir alınmalı, bir proje yanlış düşünülebilir. Yanlış projelendirilebilir. Sonuçta herkes hata yapabilir. Birkaç göz bu projelerle ilgili detaylı bir şekilde incelemede bulunur ve katkı sağlarsa. Daha doğru bir proje ortaya çıkacaktır. O yüzden yetkililerin bence meslek odalarından da görüş alarak, tamamen ücretsiz bir şekilde görüş alarak, bu şekilde kendi teknik ekibiyle birlikte bir ilerleme kaydetmesi herkes açısından daha sağlıklı olacağını düşünüyorum. Ve malum ekonomi şartları belli bir ülkenin durumu belli. Her geçen gün pahalılık artmakta, her geçen gün maliyetler artmakta. Her geçen gün halkın cebinden çıkacak para akmakta bence yönetimlerin direkt, ilgililerin, yetkililerin direkt bu gözle bakıp olaya acil müdahale etmesi gerekiyor.” dedi.

*x’a kazık: Yeraltı suyu bulunmayan  kuru zeminlerde toprak kaymasını engellemek amacıyla uygulanan tüp kazık metoduna İksa denir. Geoteknik uzmanı tarafından hazırlanan proje ile; aralıklı yatay iksa, aralıklı düşey iksa, aralıksız yatay iksa veya aralıksız düşey iksa çözümlerinden birisi belirlenerek uygulanır. Eğer yapı inşaası akarsu, göl, deniz ya da su altında kalma riski olan bir yerde ise zemine su basmasını engellemek amacı ile geçici ya da kalıcı olarak hazırlanan beton, çelik ve/veya ahşap içerikli ayırıcılara verilen isimdir.

Özel Haber: Duygu Saral

Muhabir: Duygu Saral