Sevgili okurlarım bugünkü yazımda Yüce Mevla’mız biz kullarına (Neml,35) meâlen hediyeleşmeyi şöyle buyurmaktadır, “Ben bunlara bir hediye göndereceğim, sonra bakacağım elçiler ne ile dönecekler. (Elçiler) Süleyman’a geldiklerinde o şöyle dedi, ‘Siz bana mal yardımı mı yapıyorsunuz? Allah’ın bana verdiği size verdiğinden daha değerlidir. Hayır, Hayır! Hediyenizle ancak siz sevinirsiniz.”

Allah’ın sevgili peygamberi meâlen biz kulların kadınlarına şöyle buyrulmuştur, “Ey Müslüman kadınlar! Komşu hanımlar birbirleriyle hediyeleşmeyi küçümsemesin! Alıp verdikleri şey bir koyun paçası bile olsa!” (Kaynak Buhâri, Hibe 1, Edeb, 30; Müslim, zekât, 90.)

Yardımlaşmanın duası (Şu’arâ, 83) meâlen Rabbim! Bana hikmet ver ve beni iyiler arasına kat.

Sevgili okurlarım resmi kişilere hediye vermek ve kabul etmeleri caiz midir?

Karşılıklı olarak hediyeleşmek insanlar arasında sevgi ve saygının oluşmasına katkı sağlar. Bu konuda yetkili makamlarda bulunan kişilerin, bu göreve gelmekten önce aralarında hediyeleşme âdeti olmayan kişilerden her ne ad altında olursa olsun; hediye ve bağış kabul etmeleri caiz değildir. Zira bu durum, rüşvet olarak değerlendirilebilir. (Kaynak Merginâni, el-Hidaye, v,365; Mevsili, el-İhtiyar, 11, 210-211) Yüce Mevlâm herkesi güzel kalpli olmamızı nasip eylersin. Amin.