Bağlarbaşı Mahallesinden de başlatılan 717 adet konut ve 19 adet dükkan kentsel dönüşüm projesinin uzaması ile alakalı, Türkiye Jeoloji Mühendisleri Odası Yalova İl Temsilcisi Ozan Burak Cangir projenin uzaması ile alakalı Yalova Gazetesi KISA KISA GÜNDEM programına bir dizi açıklamalarda bulundu. Gazetemize açıklamalarda bulunan Cangir’e öncelikli olarak, projesi tekrar çizim aşamasında olan ve aksayan nedenlerden dolayı bir süredir duraksayan Kentsel Dönüşüm Alanı Bağlarbaşını sorduk. Bağlarbaşı tasarruf tedbirleri kapsamına takılamayacağının vurgusunu yapan Cangir, projelerin bu kadar uzamasının normal olmadığını, kamuoyunun net bir şekilde bilgilendirilmesi taraftarı olduğunu aktardı. Cangir Konu ile alakalı olarak şu açıklamalarda bulundu: 

“Kentsel Dönüşüm ile bağlantılı net bir bilgiye sahip değiliz.”

“Kentsel dönüşümdeki duraklamayla başlayalım istiyorsanız, maalesef onunla ilgili çok bir bilgiye sahip değiliz. Sanırım artık Yalova Belediyesi de şu an bekleme pozisyonunda, o da aslında bazı konularda projenin ne aşamada olduğu ya da beklemekte olduğu dışına bilgiye sahip olduğunu düşünmüyorum. Bizim bildiğimiz şu, orada bir proje çalışması revize çalışması yapıldı. Bu projenin hangi aşamada olduğu Ankara'da kimin olayında beklediği ya da gidip gitmediği hakkında en ufak bir bilgiye sahip değiliz. Bu yönlü kamuoyuna da zaten açıklama yapılması gerekiyor, yetkililer tarafından sadece. Bazı yapıların artık temel kazık sistemiyle devam edileceği yönünde bir bilgi var elimizde. Tabii bu da projenin değişmesine sebep olur.”

Büyük Yatırım: 33 Milyon Lira Büyük Yatırım: 33 Milyon Lira

“Projeler uygulama safhasında aksilikler olabilir”

Projede beklenmeyen hadiselerden kaynaklı yaşanan aksamalar nedeniyle, proje üzerinde tekrar bir çalışma olduğu bu çalışmanın da TOKİ’nin onaylaması gerektiği açıklamasını aldığımız aktardığımız Cangir konu ile ilgili şunları söyledi: “Proje müdürünün açıklamasını dinleme fırsatım olmadı. Tabii ki bazen mühendislikte böyledir, bazı projeler yapılır, o projeler uygulama safhasında aksilikler olabilir. Bu o aksiliğe göre tekrardan projeler revize gidebilir. Bu doğal bir süreç. Buradaki anormal olan şey bu sürecin uzaması, yani neden bu kadar bekliyor bir proje aslında bu kadar uzun soluklu zaman kaybına sebep olacak bir proje değil de aslında. Onu merak ediyoruz. Aslında bunu açıklaması gerekiyor. yetkilerinin.”

"Jeolojik bir tehlikesi hala bundan yerlerde tasarruf tedbiri uygulamazsınız.”

“Tasarruf tedbirleri kapsamında o olması. Gerekiyor çünkü olan ve devam eden ve jeolojik bir tehlikesi hala bundan yerlerde tasarruf tedbiri uygulamazsınız. Hala eğer şey yaparsanız tasarruf tedbiri kapsamında bunu durduralım. Bekletelim, Kafasına giderseniz bu sefer de ilerleyen dönemlerde daha fazla maliyetli sonuçlar çıkacak. Çünkü orası hareketli bir bölge. Orada yapılan uygulama yanlış, yanlış olduğu için zaten bugüne kadar geldi. Bazı problemler oldu. O yüzden bunun tasarruf tedbirleri kapsamında değerlendirileceğini düşünmüyorum. Zaten tasarruf tedbirleri yeni bir şeyin olmayacağını sürdürülen projelerde ya da herhangi birçok olumsuz bir durumda müdahale edileceği yönünde bir açıklamaydı bu.”

“Anormal olarak gördüğümüz tek şey oda olarak bu sürecin çok uzaması”

Proje yapılmadan önce o zeminin, kayacağı öngörülebilir miydi sorusuna ise Cangir şu açıklamalarda bulundu: “Çoğu öngörülebilir şeyler ama öngörülemediğimiz şeylerde muhakkak olabilir. Yani sonuçta insan odaklı bir iş, mühendislik, proje işi gözden kaçan bir durum da olabilir. Hakikaten her şey planlı programlıdır ama gerçekten yerinde kimsenin tahmin edemeyeceği bir problem de gelişebilir. Bu da inşaat süreçlerinde normal kabul edebileceğimiz şeylerdir. Aslında burada anormal olarak gördüğümüz tek şey oda olarak bu sürecin çok uzaması. Burada jeolojik bir tehlike var. Hala kaymalar mevcut. Yapılan kazıklar yeterli olmadığı görüldü. Bazı binalarda temel altı kazığa dönülme fikri doğru bir fikirdir, biz de destekliyoruz ama yeterli değil. Bunun için kamuoyu ve bütün meslek odaları bilgilendirilmeli. Yetkililer tarafından ne aşamada olduğu bilgilendirilmeli. Proje hazırlanıyor ya da işte proje hazırlandı. Onay aşamasında ki açıklama yeterli bir açıklama değil. Kentsel dönüşümdeki çıkmazla ilgili bunları söyleyebilirim.”

“Bir projenin revizesi bu kadar sürmez”

TOKİ'nin işleri bu kadar uzatması normal süreç mi sorusuna ise Cangir şu cevap ile devam etti:

“ Uzatması normal değil anormal bir süre. Bu kadar bu kadar uzamasına gerek yok. Bunun oyalama süreci mi değil mi? O konu hakkında bir fikir yürütemem ama bu süreç bu uzayan süreç anormal bir süreç. Yani bir projenin revizesi bu kadar sürmez, bunu biliyoruz en azından. O yüzden yetkililerden kesinlikle kamuoyunu doyuracak ve bütün meslek odalarını doyuracak bir cevap bekliyoruz.”

Özel Haber: Duygu Saral

Editör: Arda Yavuz