Şube Müdürü, gönderdiği raporda ;

“...Saat 15 15’te, 18 nci Hücum Taburu’nun savunduğu Şahin Tepe’yi düşmanın aldığını, birliklerimizin ormandan yararlanarak geriye çekilmekte ve topçu ateşiyle takip edilmekte olduklarını,  Fındıklı Tepe ( Karaincir)’deki tek topumuzun ateşe devam ettiğini, 15 nci Piyade Alayı 3 ncü Taburu’nun  10 dakika önce Beşpınar’a geldiğini, Şinayder Bataryası’nın  Şahin Tepe’ye karşı mevzie girmekte olduğunu “ bildirdi.

Bu raporu alan Kocaeli Grup Komutanı, tasarladığı taarruzdan bugün için vazgeçti. Gece saat 24 00’ten itibaren, Orhangazi doğrultusunda tasarladığı taarruz için birliklerine şu düzeni aldırttı :

Bağımsız  İzmit Taburu’nu, müfrezenin sağ yanını korumak için, 867 rakımlı Samanlı Dağ’da savunma  mevziinde bıraktı.

18 nci Hücum Taburu’nu 867 rakımlı tepeden  Beşpınar Tepe’ye çekerek, Müfreze İhtiyatı olarak görevlendirdi.  

Yalova Bağımsız Bölüğü ile Grup Muhafız Takımı’nı Fındıklı Tepeleri’nde savunma mevziinde ;

15 nci Piyade Alayı’nın 2 nci Piyade Taburu’nu da, Fındıklı Köyü civarındaki mevziilerinde bıraktı.

Fındıklı Köyü civarında, 2 nci Tabur ile bulunan 1 nci Piyade Taburu’nu geriye, Beşpınar tepe civarında  topladığı 18 nci Hücum Taburu’nun yanına  ihtiyata çekti.

Beşpınar’da bulunan 15 nci Piyade Alayı 3 ncü Taburu’nu Hamzalı’ya gönderdi.

5/6 Eylül gecesi, Üreğil’den Duman Tepe kuzey doğusuna giden 24 ncü Alay’ın 2 nci Taburu ile, o kesimde toplanmış olan 19 ncu Hücum Taburu, Yeniköy yoluyla 6 Eylül sabahı, Hamzalı Köy’e geldiler.

Grup Süvari Bölüğü, Hamzalı Köy doğusundaki Oluklu Dere’den  İznik Gölü’ne kadar olan bölgeyi örtmekle görevlendirildi.

Şınayder Bataryası, Fındık Tepe kuzeyindeki Kudretli Batarya mevziine getirildi ve Kudretli Batarya, Hamzalı Köy bölgesinde grup ihtiyatına alındı.

Kocaeli Grup Komutanı, bu suretle Hamzalı Köy bölgesinde üç Tabur ( 2/24 ncü Alay, 3/15 nci Alay, 19 ncu Hücum Tb), 18 nci Hücum Taburu’nun bir bölüğü ve bir Bataryalık bir kuvvet toplamış oldu.

3 ncü Yunan Kolordusu Komutanı, geri çekilen birliklerini bindirme için Gemlik ve Mudanya iskelelerinden faydalanmak istiyordu. Gemlik bölgesinden aldığı raporlardan, 55 nci Alay’la takviye edildikleri halde yine durumun iyi olmadığını anladığından, 5/6 Eylül gecesi Albay Jiras komutasında ; 16 nci Alay’dan iki Tabur, Bağımsız Muhafız Taburu, bir Dağ Top Takımı, bir 105 mm.lik Skoda Top Takımı ve Kolordu Sahra Topçu Alayı’ndan 3 ncü Sahra Topçu Taburu’nu 100 kadar kamyonla Gemlik’e gönderdi.  Bu müfrezenin komutanı olan Albay Jiras’a o bölgenin de emir ve komutasını verdi.

Kamyonlarla giden Piyade birlikleri, 6 Eylül sabaha karşı Gemlik kesimine vardılar.

6 Eylül 1922 :

Kocaeli Grup Komutanlığı birlikleri karşısında bulunan Yunan savunma düzeni şu şekildeydi:

Soldan sağa doğru 55 nci Yunan Alayı, 47 nci Yunan Alayı birici hatta, Bursa’dan kamyonlarla gelen 16 ncı Alay  Gemlik bölgesinde ihtiyatta , kuvvet çoğunluğu doğuda 47 nci Yunan Alayı bölgesindeydi.

Kocaeli Grup Komutanlığı birlikleri ise, batıdan doğuya doğru, 867 rakımlı tepede Bağımsız İzmit Taburu, Fındık Tepe güneyinde Bağımsız Yalova Bölüğü, Fındıklı Köy güneyindeki sırtlarda 15 nci Piyade Alayı’nın 2 nci Piyade Taburu birinci hatta savunmada, Beşpınar Tepe doğusunda 18 nci Hücum Taburu ile 15 nci Piyade Alayı 1 nci Piyade Taburu ihtiyatta, Grup Süvari Bölüğü de Hamzalı Köy doğusundaki Oluklu Dere’den  İznik Gölü’ne kadar olan bölgede örtme görevindeydi.

19 ncu Hücum Taburu, 15 nci Alay 3 ncü Piyade Taburu, 24 ncü Alay 2 nci Piyade Taburu ve Kudretli Topçu Bataryası ise, Hamzalı Köy’de toplanmaktaydı..

 6 Eylül 1922 günü, cephede karşılıklı ateşlerden başka önemli bir olay olmadı. Birlikler yeni yerlerine yerleşmek, taarruz hazırlığı  ve cephane ikmâli işleriyle uğraştılar.

 7 Eylül 1922 :

Kocaeli Grup Komutanı, 6 Eylül akşamı, 24 ncü Alay’ın 2 nci Taburu, 15 nci Alay’ın 3 ncü Taburu, 19 ncu Hücum Taburu, 18 nci Hücum Taburu’ndan bir Bölük, üç toplu Kudret Dağ Bataryası’ndan ibaret bir kuvveti  Hamzalı Köy’de toplamıştı.

Hamzalı Köy’de toplanan Mürettep Müfreze’nin komutanı, İstihkâm Binbaşı Mustafa Bey idi.

Kocaeli Grup Komutanı, Mürettep Müfreze’yi, 7 Eylül 1922 sabahı saat 02 00’de, Hamzalı Köy’den hareket ettirerek, ortalık ağarmadan Fındıklı Köyü güneyinde taarruz mevziine yerleştirdi.

Devamı Yarın