Bu hafta liderlik kavramını ve liderden bulunması gereken özellikler nelerdir konusunu ele almak ve düşüncelerimi  sizlerle paylaşmak istedim.

    Günümüzde akademik anlamda üzerinde çalışılan güncel bir konudur.Bu kavramın zihnimizde canlandırdığı algı Mustafa Kemal Atatürk’ün Türkiye Cumhuriyeti için yaptığı kazanımlar akla gelir. Nasıl bir çalışma ve tempoyla üzerinden yıllar geçsede ilkeleri hala geçerli olması nasıl bir liderlik anlayışı sergilediğini ortaya koyuyor.

  Benim ilk aklıma gelen müthiş bir kitap okuyucusu;düşünün yanınızda bombalar patlıyor siz savaş gerçeğiyle yüz yüze olmasına rağmen dünyayı okuyor ve gözlemliyor.Gerekirse yabancı kaynaklardan güncel toplum hareketlerini de takip ederek olaya gerçekçi yaklaşımlar elde ediyor.Savaştan elde ettiği kazanımları sosyal hayata uyguluyor.Takım arkadaşları cephede birlikte görev yaptıkları kişiler. Bunlar Atamızın inkılaplarının mimarı haline getirip güzel bir sinerji  yaratıyor.Hayran kalmamak elde değil.

   Yaşadığımız ilimize baktığımızda Millet ve Baltacı Çiftlikleri bize bıraktığı miraslar.Ne kadar sahiplendik derseniz kocaman bir soru işareti bizi bekiyor.Geleceği ve tarımı görmek ancak onun ileri görüşlülüğünün bir işaretidir.’’Köylü milletin efendisidir’’ sözü günümüzde karşılığını bulan bir kavram

  Günümüzde liderlik yaklaşımlarına baktığımız zaman bulunduğu kurum iklimine ve kültürüne katkı yapanların bir parmakların sayısını geçmediğini görürsünüz.Kişiler uygulamalarıyla bulundukları koltuklara değer kattıkları sürece işlevsel hale gelebilirler.Bir kurum çalışanı mesaiden sonra amirini gördüğü halde görmemezlik yapıyor ve onunla iletişim kurmak istemiyorsa sorgulanacak bir yapıdan bahsetmek mümkündür.

  Beklentiler ve yapılanlar farklılık göstersede bir örgüt lideri adaleti sağlamakla görevlidir.Adalet yaşamın her alanında bize lazım olan bir ölçü.Bir markette bile sıraya girerken kimsenin sizin sıranızı işgal etmesini istemez ve buna uyulmasını arzu ederseniz.Amirlerin adaleti günlük hayatlarıyla içselleş tirip uyguladıklarında aidiyette oluşmaya ve sahiplenme süreci de hızlanır.

  Sizlere bir anektot paylaşmak isterim.Bundan yıllar önce bir profesör öğrencilerini karşılarken işletme bölümünde neden bu bölümü tercih ettiniz diyerek başlar.Her öğrenci faklı bir yaklaşımla soruya cevap verir.Seçtiği bir öğrenciyi yanına çağırarak tekrar cevabı vermesini hatta masanın üstüne çıkmasını da belirterek süreci sınıfça gözlemeye çalışır.Öğrenciler yerinde sessizce oturan arkadaşının koltuğa ve masaya çıktığında davranışlarında bir değişme olduğunu gözlemler.Maalesef bizim ülkemiz de liderlik vasıflarına sahip olamayan kişilerin olaylara farklı yaklaştıklarını ve değiştiklerini anında gözlemleme ihtimaliniz mevcuttur.

  Liderlik eğitimle gelişsede insanların kültürü,kişilik özellikleri de bunu besler.Ortaya bir lider davranı-şı çıkar.Okuduğunuz kaynaklar sizleri ne kadar belli seviyeye getirsede olaya yaklaşım tarzınız ve çevreniz sizlere faklı anlamlarda yükleyecektir.Liderlerin konuşmaları,günlük hayat ilişkileri,aile hayatları bu oluşumu destekleyen kavramlardır.

    İlimizde büyük bir özveriyle çalışan amirlerimizin Yalova’ya daha fazla katkı yapacaklarına inancımla yazımı noktalarken ;iyi örnek sergileyen liderlerin anısıyla anıldıklarını belirtmek ister herkese sağlıklı ve huzurlu günler dilerim.Görüşmek ümidiyle esen kalın…