Yalova Gazetesi, “Mahallenin Muhtarı” serisinin konuğu olan Çiftlikköy Sahil Mahallesi Muhtarı Ebru Filiz, muhabirimiz Duygu Saral’ın sorularını yanıtladı. Muhtar Filiz, özgeçmişi ve muhtarlık sürecinde ki gelişmeleri anlattı.

3 çocuk annesi olan Çiftlikköy Sahil Mahallesi Muhtarı Ebru Filiz, “Batman doğumluyum. Üniversite mezunuyum. Farklı şirketlerde üst düzey yöneticilikler yaptım. 2019 yılından bu yana sahil mahallesi muhtarı olarak görev yapmaktayım” dedi.

“Yalova’nın 4. büyük mahallesiyiz”

Mahallesinin mozaik bir yapıya dönüştüğünü söyleyen Muhtar Filiz, “Yaklaşık 7-8 sene önce burada genellikle göçmen, Karadeniz ve Ortadoğu Anadolu’dan gelen vatandaşlar oluşturuyordu. Şimdilerde ise Güneydoğu Anadolu ve Doğu Anadolu Bölgesinden gelen vatandaşlarımızın 6 senedir çok fazla tercih ettiği bir yer haline geldi. Özellikle sanayi bölgesi ve tersanenin olmasıyla birlikte mozaik bir yapı oluşturmaya başladık. 52 mahalle, 1 bulvar, 11 cadde ve 41 tane sokağımızdan oluşmaktadır. Çiftlikköy’ün en büyük mahallesi nüfus yoğunluğu ve yüz ölçümü bakımından Yalova’nın da 4. Büyük mahallesiyiz. Mahallemiz göç alan bir yer. Dışardan göç almamıza rağmen en güvenilir mahalleyiz” ifadelerini kullandı.

“Denizimiz temiz değil”

Turizm yönünden henüz gelişemediklerini aktaran Filiz, “Mahallemiz, turizm yönünden henüz bir yol katetemedi. Çünkü yaz aylarında denizimizin ve kumlarımızın tam anlamıyla temizlenememesi denizimizde ağır bir koku sebep oluyor. Bununla beraber sadece yazlıkçı ve iş turizminin olduğu bir mahalleyiz. Dış turizme açılmış bir yapıya da sahip değiliz” dedi.

Armutlu Bayır Mahalle Muhtarı Musa Göç, “Bitmeyen Tünelimiz Var” Armutlu Bayır Mahalle Muhtarı Musa Göç, “Bitmeyen Tünelimiz Var”

“Biz büyük bir aileyiz, çünkü biz sahil mahallesiyiz”

Kadın olmanın muhtarlık döneminde getirdiği zorluklardan da bahseden Filiz, “İlk zamanlarda vatandaşların muhtar olduğumu kabul etmeleri zor oldu. Türkiye’de ilk muhtar olduğum dönemde 400’e yakın kadın muhtar vardı. Şu anda bini aştık. İnsanlarda bir alışkanlık söz konusu oldu.  Daha aktif oluyoruz. Yerel basını da iyi kullanıyoruz. Anne şefkati gösteriyoruz ve kadınların böyle bir ayrımcılığı var bu zeminde. Her eve rahatlıkla girebiliyorsunuz. Mahalle olarak sloganımız ‘Biz büyük bir aileyiz, çünkü biz sahil mahallesiyiz.’ Mahallemizi aile kavramı içerisinde tutuyoruz” şeklinde konuştu.

“Toplanma alanımız yeterli değil”

Mahallesinde ki eksikleri dile getiren Filiz, “Bölgemde ki sağlık ocağı ve okullar yetersiz. Sağlık ocağı hem mekân olarak yetersiz hem de devlet tarafından verilen ödenekler yeterli gelmiyor. Çünkü sağlık ocağı kiraları o ödenek sayesinde karşılanıyor ve bu konuyla ilgili acil bir çalışma başlatılmalı. Devlet hastanesi bize yakınken bu durum pek sorun teşkil etmiyordu fakat şimdi daha önemli bir hal aldı. En önemlisi depremde toplanma alanımızda yeterli değil. Yetkililere gerekli bilgilendirmeleri yaptık” diyerek sözlerini noktaladı.

MUHABİR: DUYGU SARAL

KAMERAMAN: RÜMEYSA ŞAHİN

Editör: Rümeysa Şahin