Bağlarbaşı Mahallesi’ndeki Romanların yaşadığı bölgede Kentsel Dönüşüm çalışmaları devam ederken beraberindeki tartışmalar da zaman zaman Yalova gündemine oturuyor. Süreç sırasında bölgede oturan Roman vatandaşların yaşadığı sıkıntılar yazılı ve görsel medyaya düşüyor, yetkililer de çözüm bulabilmek için Romanların temsilcileriyle görüşmeler gerçekleştiriyordu. Geçtiğimiz hafta içinde Bağlarbaşı Mahallesi Eski Bursa Yolu Caddesi üzerindeki yolda ve bölgede sorunlar çıktığı iddiası ortaya atılmıştı. Yapılan incelemeler sonucu Kentsel Dönüşüm çalışmalarının etkileri nedeniyle bölgedeki yolda yarıkların oluştuğu ve bölgenin aşağıya doğru kaydığı ortaya çıktı.

Yalova Baglarbasi Mahalle Roman Kentsel Donusum Kayma Calisma Yol Cadde (15)Geçtiğimiz Cuma günü bölgeye gelen İYİ Parti Yalova İl Başkanı Osman Kendir, İYİ Parti Yalova Belediye Başkan Adayı Halil İbrahim Tokay, İYİ Parti Merkez İlçe Başkanı Zeynep Salman ve beraberindeki partililer vatandaşlarla görüşmüş ve problemin ortaya çıkığı yerlerde incelemelerde bulunmuştu. Bölgeyi inceleyen ve aynı zamanda Jeoloji Mühendisi olan İYİ Parti Yalova l Başkanı Osman Kendir, yetkililere Kentsel Dönüşüm çalışmalarının acilen durdurulması çağrısında bulunmuş ve konuyu yeniden Yalova gündemine sokmuştu.

Yalova Baglarbasi Mahalle Roman Kentsel Donusum Kayma Calisma Yol Cadde (10)Geçtiğimiz haftadan sonra bölgeye tekrar giden Yalova Gazetesi, çalışmaların devam ettiğini ve Eski Bursa Yolu Caddesi üzerindeki yoldaki yarıkların daha da büyüdüğünü ve bölgenin aşağıya doğru kaymaya devam ettiğini gözledi. Mahalle temsilcilerinden edinilen bilgilere göre, Kentsel Dönüşüm faaliyetlerini yürüten yetkililer, çalışmaların durdurulması halinde mahallenin daha büyük bir tehlike altına gireceğini ve kaymanın devam edeceğini belirtti.

Yalova Baglarbasi Mahalle Roman Kentsel Donusum Kayma Calisma Yol Cadde (14)

Gazetemiz, mahalledeki son durumu öğrenebilmek amacıyla Yalova Roman Kültür Sanat Derneği Başkanı Levent Pusta ve Yardımcısı İrfan Demirci ile görüşme gerçekleştirdi.

Yalova Baglarbasi Mahalle Roman Kentsel Donusum Kayma Calisma Yol Cadde (5)“Müteahhit arkadaş yağmur yağmadan bir an önce kazıkları çakalım ve önlemimizi alalım diyor”

Mahallenin göründüğü gibi kaymaya devam ettiğini açıklayan Yalova Roman Kültür Sanat Derneği Başkanı Levent Pusta, “Müteahhit arkadaş “Eğer ki kazık çakmazsak, bu şekilde durdurursak ve yağmur yağarsa mahalle daha da kayar” diyor. Bizde müdahale etmiyoruz ve müteahhit arkadaş en güzel şekilde yapacağını söylüyor. Bize burada daha iyi kim davranırsa, kim daha iyi yardımcı olursa mahalle halkı olarak açık çek vereceğiz. Biz burada mağdur durumdayız. 50 yıldan beri ben bu mahallede doğup, büyüdüm ve yaşadım. Şu mahalleyi böyle görmek istemiyorum, içim kararıyor. Siyasilerle ve belediye çalışanlarını ara sıra görüyorum ve toplantı yapıyoruz. Başkan, “Bizi iş konusunda tehdit ediyorlar” diyorlar. Bizi kimse yanlış anlamasın. Biz her zaman mahallemizin yanındayız. Belediye çalışanlarını tehdit ediyorlar diyorlar… Ben öyle bir şey olacağını zannetmiyorum. Bize kim iyi davranırsa ve mahallemizi kim iyi bir yere getirirse, biz onlarla beraberiz ve onlarla yola çıkacağız” ifadelerini kullandı. Mahalle halkının sakinleştirdiklerini, herkese müdahale ettiklerini, kimseye bir şey olmasının istemediklerini dile getiren Başkan Pusta, “Müteahhit arkadaş yağmur yağmadan bir an önce kazıkları çakalım ve önlemimizi alalım diyor. Bizde kendisine güveniyoruz ve inanıyoruz” dedi. Mahalledeki kayma sonucu evlerinde çatlaklar olan vatandaşların sorunlarını giderebilmek amacıyla Yalova Belediye Başkanı Mustafa Tutuk’un tarafından makamında ağırlandığını açıklayan Başkan Pusta, “Anlaşmışlar herhalde… Arkadaşlarımıza kiralık ev tutulmuş ve yardımcı olmuş. Kendisine de teşekkür ediyoruz” şeklinde konuştu.

Yalova Baglarbasi Mahalle Roman Kentsel Donusum Kayma Calisma Yol Cadde (9)“Payımıza düşen neyse, ödemelere başlayalım”

Romanların kabullenilemediğini söyleyerek tepki gösteren Yalova Roman Kültür Sanat Derneği Başkan Yardımcısı İrfan Demirci, “A partisi, B partisi ya da C Partisi… Herhangi birisi gelsin ve bize sahip çıksın. Bizim kimseden para istediğimiz yok, gelsinler ve ne gerekiyorsa onu yapsınlar. Depremzedeler için dünya yer yapıldı ve 8 ayda teslim edildi. Burası kaç hane? Kaç haneye sahip çıkamıyorsunuz ve beceremiyorsunuz. Güç sizde… Bir an evvel yapın da bu rezilliği ve bu insanların mağduriyetini giderin” ifadelerini kullandı. Var olan Kentsel Dönüşüm çalışmaları için Yalova Valisi Dr. Hülya Kaya ile görüşme gerçekleştirdiklerini açıklayan Başkan Pusta, “Biz Belediye Başkanımızdan şunu istiyoruz;  Biz resmi bir evrak verin, bankadan hakkımıza ve payımıza ne düşüyorsa ücretleri de ödemeye başlayalım. Her gün bir şeylere zam geliyor. Bir sözleşme yaptık. Onun üzerinden payımıza düşen neyse gidelim ve aylık ödemelere başlayalım. Mahalle halkımız da böyle istiyor” dedi. Vatan Caddesi üzerindeki Kentsel Dönüşüm çalışmaları nedeniyle Erdal Pala isimli bir vatandaş dışında bölgede kimsenin kalmadığını belirten Başkan Pusta, “O da Mustafa Başkandan düğün yapacağım diye 4 ay izin istemiş. Mustafa Başkan da izin vermiş” şeklinde konuştu ve Eski Bursa Yolu Caddesi üzerindeki bölgede yapılacak çalışmaların başlangıcının belirsiz olduğunu ve konuyla ilgili Belediye Başkanı Tutuk ile Yardımcısı Fatih Şahin ve Bahattin Erbay’dan açıklama beklediklerini ifade etti. Kentsel Dönüşüm için Kazmiye’deki Konteyner Kentte var olan kötü şartlar nedeniyle toplam 7 hanenin kaldığının söylendiğini belirten Başkan Pusta, “Çoğu bizim mahallemize geri döndü. Annesinin ve babasının evine geri geldi. Birçoğu da kiralık ev buldu. Ara sıra biz de gidiyoruz. Mağduruz diyor başka bir şey demiyorlar” dedi.

Özel Haber- Muhabir/Göktuğ Doğukan Yüksel

Kameraman/Arda Kızıltan

Yalova Baglarbasi Mahalle Roman Kentsel Donusum Kayma Calisma Yol Cadde (8)

Yalova Baglarbasi Mahalle Roman Kentsel Donusum Kayma Calisma Yol Cadde (6)

Yalova Baglarbasi Mahalle Roman Kentsel Donusum Kayma Calisma Yol Cadde (4)

Yalova Baglarbasi Mahalle Roman Kentsel Donusum Kayma Calisma Yol Cadde (3)

Çınarlı Hıyaban’a Bahar Geldi Çınarlı Hıyaban’a Bahar Geldi

Yalova Baglarbasi Mahalle Roman Kentsel Donusum Kayma Calisma Yol Cadde (2)

Yalova Baglarbasi Mahalle Roman Kentsel Donusum Kayma Calisma Yol Cadde (1)

Editör: Arda Yavuz