Yalova Gazetesi, yep yeni serileri ile sizlerle birlikte olmaya devam ediyor. Mahalle'nin Muhtarı'ndan Ahilikten Ahirliğe gibi birçok özel programlarla takipçileriyle olan Yalova Gazetesi, bundan sonra her hafta "Spor Saati" serisi ile Yalovalı vatandaşlarla birlikte olacak. Spor saati serimizle Yalova'nın en önemli spor figürleri ile görüşme gerçekleştirip siz değerli takipçilerimiz ile buluşturacağız. Programımızın ilk konuğu 2023 Mart Ayında Antalya'da düzenlenen Türkiye Wushu Şampiyonası Büyükler Tuishou kategorisinde altın madalya kazanan Yakup Berkay Tiryaki oldu. Tiryaki'ye Yalova'nın en önemli spor insanlarından olan hocası Ali Kanberoğlu eşlik etti.

"Spora kick boks ile başladım"

Kendini tanıtan Yakup Berkay Tiryaki, "1986 Yalova Doğumluyum, Yalova Belediyesi çalışanıyım. Yalova Wushu Kungfu ve Yalova Belediyespor'un lisanslı sporcusuyum. Spora ben aslında üniversite yıllarımda kick boks ile başladım. 18-19 yaşlarında Kocaeli'nde bir spor salonunda başladım. Hobi olarak başlamnıştım ama dövüş sporlarına eskiden beri ilgim vardı. Ailem istemese de ilerleyen zamanlarda çalıştım, başarılı oldum, müsabakalara girdik. İl çapında şampiyon oldum, ondan sonra Marmara Bölgesi şampiyonu oldum. 2008 ya da 2009 yılında bir Türkiye Şampiyonası tecrübem var, ondan sonra üniversiteden mezun olduk ve Yalova'ya dönmek zorunda kaldım. Bu sporu sevdiğim için devam ettirmek istiyordum. Aradım, taradım, araştırdım. Yalova'da Ali hocamı buldum. Yanılmıyorsam 2009 yılının Mayıs ya da Haziran ayıydı. Hocam ile yaklaşık 14 senedir böyle bir birlikteliğimiz var. Wushu diye değil, Kick Boks diye gitmiştim, Wushu'ya böyle başladım" ifadelerini kullandı.

"Çalışmalarım sayesinde Wushu'ya adapte oldum"

Kick Boks'tan Wushu'ya nasıl adapte olduğunu açıklayan Tiryaki, "Hocamın ve oğlu Hakan Hocanın gösterdiği Wushu antrenmanlarındaki ekstra teknikler, güreş düşürme teknikleri, yakalandığımızda nasıl tekrar ayağa kalkacağımızın teknikleri, esktradan serbest güreş çalışmalarım, hem kuvvet hem teknik hemde taktik anlamında kendimi geliştirmeme velise oldu. Böylece kendimi Wushu'ya adapte ettiğimi düşünüyorum. Diz ve dirsek hariç Kick Boks'ta kullandığınız bütün yumrukla, tekme tekniklerinin hepsini Wushu'da kullanabilirsiniz. Ekstradan örnek vermek gerekirse karşıdan birisi size tekme attığı zaman onu tutup düşürebilirsiniz, fırlatabilirsiniz ve ringten atabilirsiniz. Bu Kick Boks'ta yok" dedi.

"Güreş yaptığım günler oluyor"

Maçlara hazırlanma rutininden bahseden Tiryaki, "Tahmini her yıl Ocak ya da Şubat ayında Türkiye Şampiyonası oluyor. Geçen yıl depremden dolayı Mart ayına sarkmıştı. Bu yıl yine o tarihlerde olacağını düşünüyorum. Şimdiden kendimizi zinde tutmak için haftada 3-4 gün antrenman yapıyorum. Çünkü erkenden yıpranmamak lazım. Ekstradan boks antremanı yapıyorum. Haftada 1 ya da 2 gün vakit bulduğum zaman sadece güreşçi arkadaşlarla güreş yaptığım günler oluyor. Güreş çok efor sarf ettiren, bizim Wushu'da çok fazla faydasını gördüğümüz bir spor dalı. Yememize, içmemize ve kilomuza dikkat ediyoruz. Fırsat buldukça havalar iyi olduğu zaman koşuya da çıkıyorum. Şampiyonaya 4 ay var ama ben şimdiden ufak ufak çalışmalara başladım" şeklinde konuştu.

"Moralim çok bozulmuştu"

2022 Türkiye Şampiyonasındaki ilk maçında diskalifiye olma sürecini anlatan Tiryaki, "Ailem uzun yıllar benim dövüş sporcusu ve müsabık olmamı istemiyordu. Ben bir şekilde ikna ettim, gittim. Tabi o kadar sene maça çıkmadık. Ufakta bir sakatlığım vardı, kendi kategorim olan Tuishou'da şampiyonaya girdik. İçimde o kadar hırs ve heves vardı ki, bütün gücümü vermek istedim. Bir ihtar aldım, bir ihtar daha aldım. Bana "üçüncü ihtarda diskaliyiye olacaksın" dediler. Tamam diyorum ve puan olarak da öndeyim. Maçı alsam yarı finale çıkacağım ve hemen hocayı arayacağım. Hakem de biraz sıkıntılıydı. Üçücü ihtarı da aldım, hemen bizi kenara aldılar. Adamın elini kaldırdılar, ben şaşırdım. Biraz kızdım, öfkelendim. Çok kötü bir moral bozukluğu oldu. O kadar çalışmışız, buradan kalkıp Antalya Kemer'e gitmişiz. Bir heves var ve bişeyler yapmak istiyoruz. Hocamın ben kaç senedir sporcusuyum, madalya getirmek istiyorum, gururlandırmak istiyorum. İnanılmaz demorelize oldum. Hemen hocayı aradım, şöyle yaptılar, böyle yaptılar dedim. Hocam, "Oğlum sen hiç canını sıkma, önemli olan oraya gitmektir. Sen elinden geleni yaptın. İnşallah seneye daha iyisini yaparsın, sağlık olsun" dedi. O lafı zaten bize yetti. Her şerde bir hayır vardır" ifadelerini kullandı.

"Acıyı kendi içimde tolere ettim"
2023 Türkiye Şampiyonası'na hazırlanırken yaşadığı sakatlıklardan ve elde ettiği başarı hakkında konuşan Tiryaki, "Çalışıyoruz, antrenanlarımızı, kilomuzu ayarladık. Sakatlık oluyor, 2 bölgeden sakatlandım, bir yeri düzelttim, başka bir bölge sakatlandı. Hocamla konuştum. Hocam, "Sağlık olsun. Çok gerekirse inersin, sağlığından daha önemli birşey yok. Sen elinden geleni yaptın" dedi. Yine bir demoralizasyon oldu. Çok zorladım. Acıyla gittim. Uçaktan indikten sonra yürüken bile kaburgam ciddi rahatsızlık yaratıyordu. Allah güç, kuvvet verdi. Biraz da biz acıyı kendi içimizde tolere ettik. Allaha şükür ki oldu. İyi ki de gitmiştim. Kaburgamda çatlak var diye iyi ki gitmemezlik yapmamışım" dedi ve maçlar sırasında hiç acı hissetmediğini belirtirken, "Gerçekten çok ilginç. 1 gece öncesinde yatarken bile yatakta dönemiyordum. Çünkü döndükçe batıyor, nefes almamı bile zorlaştırıyordu" şeklinde konuştu.

Muhabir/Göktuğ Doğukan Yüksel
Kameraman/Arda Kızıltan
 

Editör: Arda Yavuz