Konteyner Kentte ve Kentsel Dönüşümde Son Durum Konteyner Kentte ve Kentsel Dönüşümde Son Durum

Karayolları Trafik Kanunu gereği, yolcu ve eşya taşımalarında kullanılan araçların kış lastiği takmaları, illerin hava ve iklim şartlarına göre belirli dönemlerde zorunlu tutuluyor. 
Bu kapsamda yetki ise, Bakanlıkça valiliklere de devredilebiliyor. Ayrıca Emniyet Genel Müdürlüğü, Jandarma Genel Komutanlığı, Ticaret Bakanlığının sınır kapılarındaki birimleri ve belediyelerin denetim birimleri de bu konuda denetim yapabilecek.
Söz konusu kurala uymayan araç sürücülerine ise idari para cezası uygulanacak. Yalova'da da sürücülerin 1 Nisan itibarıyla kış lastiklerini çıkararak yaz lastiklerine geçiş yapmaları gerekecek.

"Yazın yaz lastiği, kışın kış lastiği kullanmasını öneriyorum"

Gazetemize özel açıklamalarda bulunan Kerim Ticaret ortaklarından Oya Akbulut, havaların ısınmasıyla birlikte araçların yol tutuşlarında yaz lastiğinin önemli rol oynadığını belirterek, " 1 Aralık ile 1 Nisan tarihleri arasında zorunlu olarak kış lastikleri kullanılıyor. 1 Nisan'dan itibaren havaların ısınmasıyla birlikte yaz lastiklerine geçiş sağlanması gerekiyor. Çünkü yaz lastiklerinin performansları kışın sağlıklı olmuyor. Kışında yaz lastiklerinin performanslarından verim alamıyoruz. Bizim için önemli olan araçların yol tutuşları. Çünkü araçla yolu tek sağlayan tası lastik. Lastik bizim için çok önemli. Frene bastığımız zaman durmalı. Güvenlik ve yakıt tasarrufu çok önemli. Bu yüzden yazın yaz lastiği kullanılmasını öneriyoruz. Her lastiğin tüm markalarda bir etiketi var. Her lastiğin kendi kimliği var. Tüketicilere de lastik seçimi yaparken bu kimliklere dikkat etmelerini öneriyorum. Tüketici, ben aracıma siyah lastik istiyorum diyor. Ama biz o bakış açısıyla yaklaşamıyoruz. Bizim için önemli olan lastiğin güvenliği ve konforlu sürüşü. Çünkü yaz lastiklerinde daha kısa mesafede frenleme yapıyoruz. Yazlık-kışlık lastikler değiştirilirken aynı zamanda lastiklerin olmazsa olması balans ayarlarının da yapılması gerekiyor. Biz daha konforlu bir sürüş için değişim esnasında sökme, takma ve balans ayarlarını birlikte yapıyoruz. 
Yaz lastiğini, kışın kullandığımız zaman performansı olmuyor. Çünkü yaz lastiklerinin yapımları ülkenin en sıcak derecesine göre ayarlanmıştır. Kışın soğuk havalarda 7 derecenin altına düşüldüğü takdirde performansını gösteremez ve kayma yapar. Kış lastiğini de yazın kullandığımızda asfalt ısınıyor, lastik ısınıyor, bitme süreci çok hızlanıyor ve yine fren sorunu ortaya çıkıyor. Frene bastığımızda daha uzun mesafede duruyor. O yüzden yazın yaz lastiği, kışın kış lastiği kullanmasını öneriyorum" diye konuştu.

Editör: Arda Yavuz