Geçtiğimiz günlerde İş Sağlığı ve Güvenliği Hizmetlerine İlişkin Yönetmelik’te değişiklikler meydana geldi ve bu karar Resmi Gazete’de yayınlandı. Yapılan değişikliğe göre 50’den az çalışanı bulunan ve az tehlikeli sınıfta yer alan işyerlerinde, iş sağlığı ve güvenliği hizmetleri, işveren veya işveren vekili tarafından yürütülebilmesi sağlanacak.

Konuya dair detayları bilgi alabilmek için Yalova Esnaf ve Sanatkarları Odası Başkanı Necati Erbul ile görüşme gerçekleştirdik. Başkan Erbul, yönetmenlikte meydana gelen değişikliğin ne anlama geldiğini açıkladı.

“İş sağlığı ve güvenliği sertifikası alınması zorunlu hale geldi”

1 Ocak 2000-2005 tarihleri arasında, işverenlerin İSG (İş Sağlığı ve Güvenliği) uygulamalarıyla, Az Tehlikeli Sınıfta Yer Alan İş Yerleriyle İlgili 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu’nun yürürlüğe girdiğini hatırlatarak konuşmasına başlayan Başkan Erbul, “Bu kapsamda, 50'den az çalışanı olan, az tehlikeli sınıftaki iş yerlerinde, işverenin ya da işveren vekilinin yükümlülüğünde, kendi tercihleriyle, sigortalı çalışanı olması durumunda, hem kendi hem de sigortalı çalışanları için iş sağlığı ve güvenliği sertifikası alması zorunlu hale getirilmiştir. Bu bağlamda, ilk etapta İSG firmalarıyla anlaşılabilir bir ortam oluşmuştur. Daha sonra, Bakanlık, Anadolu Üniversitesi ve Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı işbirliğiyle e-sertifika programı hazırlanmış ve bunun başvuruları alınmıştır. Biz bunları, gerek sosyal medyamızdan gerekse mesaj yoluyla üyelerimize iletmiştik. Burada, Anadolu Üniversitesi'nin bir sınav yapacağı belirtilmişti. Ancak, dün yayınlanan bir bildirgede, bu sınavın değil, eğitim programı ve akabinde alınacak bir e-sertifika olacağı duyurulmuştur” ifadelerini kullandı.

“E-Sertifika programı olacak”

Yürürlüğe giren uygulamalar hakkında bilgi veren Başkan Erbul, “Takdir edersiniz ki, sınav uygulandığında, belli bir yaşın üzerinde olan esnafımızın, o an konsantre olamayacağı, işinden güçlerinden dolayı bu duruma odaklanamayacağı düşünüldü. Bu nedenle, e-sertifika modeli ile eğitim programına dönüştürülmüş ve sertifika, eğitimle alınabilir hale getirilmiştir. Biz de dün TESK ile bir görüşme yaptık. Aynı zamanda, bu programı kaçıran esnaflarımız için, TESK'in de ilerleyen süreçlerde hazırlayacağı bir e-sertifika programı olacağı belirtildi. Yani, kaçırdım diye endişelenmesinler, böyle bir program da olacak. Dediğim gibi, işveren tercihiyle, işveren veya işveren vekili, gerek İSG firmalarıyla belirli bir ücret karşılığında anlaşma yoluyla, gerekse eğitim programına katılıp e-sertifika alarak, az tehlikeli sınıfta yer alan esnafımız bu belgeyi edinebilirler” şeklinde konuştu.

Bakanlık Kararı Yalova Balıkçılarını Endişelendiriyor: 'Bu Durum Sürdürülemez' Bakanlık Kararı Yalova Balıkçılarını Endişelendiriyor: 'Bu Durum Sürdürülemez'

“Memnuniyet duyuyoruz”

Yönetmelikte meydana gelen değişikliğe gelen dönüşler hakkında konuşan Başkan Erbul, “Aslında bu, dönem dönem bizden önce de sürekli konuşulan ancak uygulanmayan bir programdı. İş sağlığı ve güvenliği konusu, 1 Ocak 2025’ten sonra zorunlu hale geldi. Çünkü iş yerlerinde yaşanan olumsuzluklar sonucunda, devlet bu durumu zorunlu kılmak zorunda kaldı. İlk etapta, tabii bir bocalama oldu. Neden bocalama oldu? Çünkü nasıl yapılacağı, nereden yapılacağı, ücretinin ne olacağı gibi sorular gündeme geldi. Çünkü sonuçta bu bir külfet, bir maliyet getirecek. İlk başta bir belirsizlik yaşandı. Biz de hep üyelerimize, "Biraz bekleyin, mutlaka bir çözüm bulunacaktır," diye önerilerde bulunduk.

Nitekim, hemen ardından Anadolu Üniversitesi ile Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nın ortaklaşa hazırladığı bir sınav modeli, ardından da e-sertifika modeli ortaya çıktı. Daha sonra, dün yayınlanan genelge ile, sınavın e-sertifika, yani eğitimle verilecek bir sertifikaya dönüştürüldüğü duyuruldu. Hatta 10 gün önce, Bendevi Palandöken ile yaptığımız görüşmede de kendisi, TESK'in de böyle bir sertifika programını vereceğini iletmişti. Tabii ki biz bunları hemen üyelerimize duyurduk. Bu konudan da memnuniyet duyuyoruz. İlk başta, belki esnaf için büyük bir külfet olacağı düşünülmüş olsa da, sonrasında yapılan hamlelerle tek seferlik alınıp uzun vadede uygulanacak bir sistem olacağı için, fazla bir külfet çıkmayacaktır diye düşünüyoruz” diyerek açıklamalarına son verdi.

Muhabir: Göktuğ Doğukan Yüksel