Burada böyle bir işletme açmaya nasıl karar verdiniz?

Yalova’da Bibercik Çiğköfte olmadığı için. Üretim yeri kendisinin Sakarya. %100 doğal olarak üretilen bir malzeme. Çin tuzu, renklendirici, bulyon tarzında bir şey yok. Ayrıyetten mide yakmayan bir formülü var. Gastrit, ülser gibi hastalıkları olan kişiler de çok rahat yiyebilirler. O konuda herhangi bir problem yok. Yani onu garanti edebiliyoruz. Yalova’da böyle bir eksik görüldü aslında. Yani, nasıl bir eksik görüldü, %100 doğal, dediğimiz gibi mide yakmayan bir formülle üretildiği için insanlara biz bunu tattırmak istedik. Sağolsun, insanlar da şu anda yiyen de çok memnun. Çok beğeniyor. İnsanlardan yana aldığımız olumlu geri dönüşler, daha önce zaten ’Bibercik’ açılmıştı. Kendi şahsıma açmıştım. Pandemi zamanı geldi işte, pandemi vurdu falan mecbur kapatmak zorunda kaldık. Amcamın da böyle bir fikri vardı. Amcam da böyle bir fikir ürettiği için biz de dedik, “Amca gel bu işi yapalım” Normalde başka bir firmayla anlaşacaktı amcam. Sağolsun beni kırmadı, benim hatrıma bu firmayı aldı. Bayiliğini aldı. Normal Bibercik Çiğköfte zaten Yalova’da tanınmış bir çiğköfteydi. Getir, Yemeksepeti, tabii o zamanlar Trendyol yoktu ama böyle sosyal platformlarda kendini kanıtlamış ve ispatlamış, müşteri memnuniyeti %100 diyebileceğimiz bir ürün.

‘Bibercik’ ismi nereden geliyor?

‘Bibercik’ ismi, Sakarya’da Abdullah Kaya ve oğlu Rıdvan Kaya var. Baba-oğul olarak bir Franchising kurma düşüncesine denk geliyorlar. Bu düşünceden sonra şirketleşiyorlar. Bugüne kadar verilen 145 tane bayilikleri var. Bu 145 bayiliğin içinden bir tanesi de biziz. Yani, bundan yola çıkarken, Helal Sertifikamız da var zaten şu anda. Dini Müslim insanlar zaten bunlar. Yani, Allah yolunda yola çıkıyorlar öyle söyleyeyim. Ondan sonra dedikleri gibi açılıyorlar. Onlar belki şey düşünmüş olabilirler, bir yerde Komagene değişik bir isim olsun gibi düşünmüş olabilirler. Tabii, neden o ismi koydular, neden yaptılar bunu bilemem. Ama, düşüncem bu yönde yani. Şu yüzden oldu, bu yüzden oldu diye bir şey diyemiyorum. Yani, ne olur en fazla ararız, böyle bir durum var neden yaptın diye sorup onu öğrenebiliriz. O problem değil, ama bizim bilgimiz dahilinde olan bu.

Sakarya’daki Bibercik’le ortaklaşa çalışıyor musunuz yoksa onlar tamamen ayrı bir şube mi?

Köfteyi zaten üretim olarak bize gönderiyorlar. Bibercik bir firma, Franchising firması. Köfteyi paketler halinde bize gönderirler, 5 kiloluk paketler halinde. Biz burada müşterilerimize, halkımıza sunumumuzu yaparım. Dağıtırız, satarız. Yani, bütün her şeyi yapan onlar. Hiçbir şekilde el değmeden zaten üretim olduğu için makinelerden çıkıyor zaten hepsi tek tek. Sadece formülünü onlar biliyor yani. Geri kalan kısmı ise biz.

Bibercik Çiğköfte’nin ülke genelinde toplam kaç tane şubesi var?

Şu an benim bildiğim kadarıyla 145 tane bayisi var. Genellikle Marmara ve Ege Bölgesi ağırlıklı. Van’da da var aslında bakarsanız. Doğu tarafında da var. Ama şu an genel olarak 145 tane bayi diyebilirim.

Bayilerin toplam çalışan sayısıyla ilgili bir bilginiz var mı?

Toplam çalışan sayısıyla ilgili bir bilgim yok. Yani, bakarsak 145 tane bayiye vursak, nereden baksanız 600-700 tane çalışanı vardır diye düşünüyorum. Fabrika genelini zaten söyleyemem, çünkü ne olduğunu tamamen bilmiyorum ama yer olarak baktığınızda zaten herkese açık. Temiz ve hijyenik bir ortamda yapıyorlar. Bu konuda bir sıkıntıları yok.

Burada toplam kaç kişi olarak çalışıyorsunuz?

Amcam, yengem ve kardeşim var. Arada ben geliyorum. Toplam 4 kişi olarak çalışıyoruz. Bizim kafamızda Bibercik Çiğköfte’yi yaymak ve zincir kıvamına getirebilmek için uğraşıyoruz şu anda.

‘Bibercik’ Çiğköfte’nin bir sloganı var mı?

Acının en tatlı hali.

Çiğköfte dışında sattığınız ürünler de var mı?

Kumru olacak. Kumru yapmayı düşünüyoruz. Belli eğer olursa, tost da yapabiliriz. 1-2 hafta sonra onlar da başlar diye tahmin ediyorum.

Ürün fiyatlarınız ne durumda?

Dükkana gelen müşteriye kilosunu 140 liradan veriyoruz. Ama, Yemeksepeti, Getir ve Trendyol gibi yerlere kilosu 150 liradan satıyoruz. Öğrenci menümüz var, 15 liradan veriyoruz. Biz bir dürüm verdiğimiz zaman insanlar evet, doyduk diyebiliyor. Bizim tek dürümümüzle bir insan doyabiliyor. Buna güvenerek zaten bu kadar rahat konuşabiliyoruz.

Çiğköfte’yi yaparken kullandığınız malzemelerin tümü bu markaya mı ait?

Şu anlık aynı markaya ait. Firma, Franchising olarak bize veriyor.

Tuğba ALTIN/Haber

‘Bibercik’ Çiğköfte Açıldı (4)‘Bibercik’ Çiğköfte Açıldı (3)‘Bibercik’ Çiğköfte Açıldı (2)‘Bibercik’ Çiğköfte Açıldı (1)

Editör: Rümeysa Şahin