Kişisel Gelişim Uzmanı Hülya Akın; Hayatınızın Kontrolünü Ele Alın Kişisel Gelişim Uzmanı Hülya Akın; Hayatınızın Kontrolünü Ele Alın

Yalova Gazetesi'nin Ağız ve Diş Sağlığı Köşesi tüm hızıyla devam ediyor. Mars Diş Kliniği'nde Diş Hekimi olarak çalışan Begüm İçen, diş çürüklerindeki dolgu ile ilgili önemli bilgiler verdi.
Begüm İçen;
Bugünkü konumuz çürük tedavisinde dolgu… Dolgu tedavisi, dişlerimiz çürümeye başladıktan sonra hafif derecede ağrı yaptıktan sonra soğuk, sıcak, tatlı ve şeker yerken anlık oluşan ağrılar için uyguladığımız yöntemlerden biri. Anestezi yaptıktan sonra dişinizdeki çürükler güzelce temizleniyor. Gerekli dokular korunarak yapılan bir işlem. Bazı çürükler daha yüzeysel olabilir, bazıları derinlere inmiş olabilir. Yüzeysel çürükler hastada ağrı yapmaz ama iğne batması, soğuk ve sıcak hassasiyeti gibi anlık ağrılar olabilir. Bu aslında bizim daha çok karşılaşmak istediğimiz bir şey. Çünkü çürüğü ilk başında yakalamış oluyoruz ve onu temizledikten, güzelce dolgu yaptıktan sonra bu şikayetler geçmiş oluyor. 
Basit dolgular sadece ufak çürüklerde mi yapılıyor?
Begüm İçen:
Ufak çürüklerde, evet. Derin dolgular, sinire yakın ancak sinirin etkilenmediği durumlar için yapılan dolgulardır. Onların alt kısmına hekimin belirlediği bir ilaç koyulabilir. Sinirin etkilenmesini engelleyebilecek ilaç kullanılıp ondan sonra dolgu yapılabilir ve vakaya, hekimin bakış açısına göre de değişebiliyor. Onlarda, dolgu yapıldıktan sonra bir iki gün hassasiyet ya da diğer asit dolgular yapıldıktan sonraki bir iki günlük hassasiyet normal. Ama sonrasında zonklayan tarzda bir ağrıya dönüşürse veya hassasiyet geçmediyse o zaman tekrardan hekime danışmak gerekebiliyor. 
Farklı dolgu türleri var mıdır?
Begüm İçen:
Evet. Bu halk arasında siyah dolgu ve beyaz dolgu olarak geçen dolgular var. Amalgam dolgular beyaz dolgular, kompozit dolgular da beyaz dolgular olarak geçiyor. Artık amalgam dolgular çok daha az kullanıyor. Çünkü onlarla dişe dolgu yapmak istediğimiz zaman, onlar biraz daha dişe fiziksel olarak tutundukları için sağlıklı dokudan daha fazla kaldırmamız gerekebiliyor. Ama beyaz dolgularda böyle bir durum yok. Sadece çürük olan bölgeyi temizleyip, dişe daha materyal olarak bağlandığı için sadece çürük bölgesini temizleyip o bölgeyi yapmış oluyor, sağlıklı dokuyu kaldırmamış oluyoruz.
Beyaz dolguların halk arasında daha güçsüz olduğu söyleniyor. Doğru mu?
Begüm İçen:
Aslında öyle değil. Tamamen yapılma yönetimine bağlı. Bu hekimin eliyle alakalı bir şey, hastaya bağlı değil. Ama siyah dolgular daha uzun süre gidiyor. Çünkü dediğim gibi onlar dişe fiziksel olarak tutunuyorlar. Ama beyaz dolgular dişe materyal olarak tutundukları, kimyasal olarak bağlandıkları için bazen düşme gibi problemler yaşanabiliyor. Ama ikisi de iyi yapılmış bir dolgu ise ortalama, dayanma süresi olarak aynı süreyi verebiliriz.  
Günümüzde siyah dolgu o kadar fazla kullanılmıyor mu?
Begüm İçen:
Evet, kullanılmıyor. 
Beyaz dolguları daha güzel görüntü verebilmesi için mi tercih ediliyor?
Begüm İçen:
Evet, hastalar daha çok tercih ediyor. Ama bazı hastalarda “siyah dolgu yoksa ben yaptırmak istemiyorum” diyebiliyor. Şöyle düşünürsek, metal içerikli bir dolgu. Her ne kadar ağız içerisinde yaparken herhangi bir sağlık sıkıntısına yol açmıyorsa bile sonuçta ağzınızda sürekli metal oluyor, yutkundukça bir şekilde şey yapıyor. Tabi ki hiçbir şey kendi dişimiz kadar doğal olmaz ama hekimden hekime de çok değişiyor. Her hekimin bakış açısı daha farklı. Bazıları daha çok siyah dolguları sevebiliyor, ben biraz daha beyaz dolgu sevenlerdenim. Dediğim gibi hekimin ve hastanın tercihine göre de yapılabiliyor. Önemli olan oradaki çürük dokunun kaldırılıp oraya dolgu yapılıyor olması. 
Hastanın tercihini ön plana alıyor musunuz, yoksa siz kendiniz öneri de bulunuyor musunuz?
Begüm İçen:
Yok, zaten bizim kliniğimize siyah dolgu(Amalgam) yok. O yüzden bazen hastalar, “hangisini yapacaksınız” diye sorduklarında bizim cevabımızın ardından, “zaten ben de beyaz dolgu istiyordum” diyorlar. Çünkü daha estetik, daha rahat belli oranlarda… O yüzden daha çok tercih ediliyor.
Bebeklere bile dolgu yapılabiliyor mu?
Begüm İçen:
Yapılabilir tabi. Eğer öyle bir şikayet varsa süt dişlerine dolgu yapılmalı. Hepsine ve her dişe bütün dolgular yapılabilir. Ama önemli olan başlangıçta yakalayıp dolgu yapabilmek. Çünkü çocuklar ancak burada 5 yaşından sonra oturabiliyorlar. O da kısa süreli tedavilerle oturtturabiliyoruz. Ama bazen hiperaktif çocuklar oluyor ya da tedavileri kabul etmiyorlar, oturmak istemiyorlar. Onlar içinde genel anestezi yöntemi var. Çocuk komple uyutulup, ağzındaki bütün işlemler tamamen bitirilip öyle şekilde uyandırılıyor. 
Bu da sizin kullandığınız yöntemlerden bir tanesi mi?
Begüm İçen:
Yok, bizim hastane ile bir anlaşmamız şu an için yok. Uyutma işleminin ancak hastane ortamında yapılması gerekiyor.
Kameraman/Göktuğ Doğukan Yüksel
Konuşmacı/Begüm İçen

Editör: Arda Yavuz