31 Mart 2024 Pazar günü yapılacak olan yerel seçimlerde aday olan CHP Yalova Belediye Başkanı Mehmet Gürel, Kentsel Dönüşüm, Kentsel Yaşam, Kentsel Ulaşım, Kentsel Estetik ve Sosyal Belediyecilik ana başlıklarıyla projelerini anlatmıştı. CHP Yalova Belediye Başkanı Mehmet Gürel, “Projelerimizle daha yaşanabilir, nefes alınabilir, yeşilin ve mavinin daha göz önünde bulunduğu, sosyal alanlarıyla, tesisleriyle vatandaşlarımızın keyifle vakit geçirdiği, şehrimize gelen misafirlerimizin de büyük keyif alacağı, unutamayacağı bir Yalova’yı hep birlikte inşa edeceğiz” dedi. CHP’li Gürel’in 5 ana başlıkta açıkladığı projelerin detayları ise şu şekilde;

Kentsel Dönüşüm

Değiş Tokuş İmkanı: Vatandaşlar mevcutta oturdukları eski dairelerini, bina veya ada bazında birlikteliklerle rezerv alandaki yeni dairelerle değiştirebilecekler. Böylelikle; Mevcut yapı adaları içerisinde boşalan alanlarda otopark, çocuk bahçesi vb. yapılabilecek.

Hedef 5 Bin Konut: Belirlenen rezerv alanlarda yerel mimariye uygun olarak ilk etapta 5 bin konut inşa edilecek. Bu konutların kiraları güncel kira bedellerinin yaklaşık yarısı kadar olacak.

Kentsel Dönüşüm Master Planı: Güvenli ve afetlere dayanıklı yerleşimler için Yalova Kentsel Dönüşüm Master Planını hemen hazırlanıp uygulamaya sokulacak. Kentsel Dönüşüm Master Planı ile öncelikle riskli bölgeler belirlenecek. Belirlenecek rezerv alanlarda dayanıklı yerleşim alanları oluşturulacak. Yerinde ve ada bazında dönüşümlerle çevreye duyarlı yaşam alanları yaratılacak.

Yeşil Mahalleler: Yeni imara açılması gereken alanlar; Planlama safhasından başlanarak “toprağa, ağaca, suya, havaya duyarlı, enerji ve atık kontrolünün sağlandığı ve “Akıllı Şehir” uygulamalarının faaliyete geçirildiği Yeşil Mahalleler olarak tasarlanacak. Bu Alanlarda; Su Tasarrufu (Gri Su Kullanımı, Yağmur Suyu Yönetimi), Enerji Yönetimi (Güneş Panelleri, Akıllı İklimlendirme, Akıllı Aydınlatma), İnsan Odaklı Ulaşım (Yaya, Bisiklet, Elektrikli Araçlar), Atık Yönetimi (Çöp Bacası, Akıllı Atık Yönetimi) gibi teknolojilerin özellikle kullanılması zorunlu hale getirilecek. 

Kira Mağduriyeti: Dönüşüm sürecinde kira sorunun ortadan kaldıran, kamu-özel iş birliğinde “ekonomik döngü modelleri” oluşturulacak. Kentsel Dönüşüme katılan vatandaşlar eskiden oturdukları dairelerin inşası sürecinde (yaklaşık 18-24 ay) rezerv konut alanında aylık 7 bin 500 ile 10 bin Türk Lirası arasında bir bedelle daire kiralayabilecek.

Kentsel Yaşam

Fuar Kongre ve Kültür Merkezi: Tüm Yalovalıların kültür ve sanatla buluşması için Fuar, Kongre ve Kültür Merkezi yapılacak. İçinde 2 bin kişilik Çok Amaçlı Gösteri Merkezi, Müze, Sanat Galerileri, Gençlik Merkezi, Kütüphane ve Fuar Alanı olacak. Kültür Merkezi kongre, sanatsal faaliyetlere ve konferanslara ev sahipliği yapacak. 

Mahalle Yaşam Merkezi: Tüm mahallelerde kurulacak Mahalle Yaşam Merkezleri’nde, kadınlar için spor salonları ve atölyeler, gençler için çalışma salonları, çocuklar için kreş ve tüm vatandaşlar için kafe, oturma alanları ve halk lokantaları yer alacak. 

Çiçek Festivali: “Çiçek Kenti” Yalova’da her yıl düzenlenecek ve geleneksel hale getirilecek çiçek temalı geniş bir kültür festivali organize edilecek.

STK Yerleşkesi: Kentte kamu yararına görev yapan dernek, vakıf ve odalar için yerleşke yapılacak.

Hobi Bahçeleri: Vatandaşların boş zamanlarını değerlendirmesi için belirli bölgelerde hobi bahçeleri oluşturulacak.

Pati Otel: Seyahate çıkan vatandaşların evcil hayvanları için Pati Otel kurulacak. Ayrıca rehabilitasyon merkezini modernize edilip tüm kısırlaştırma işlemleri ücretsiz hale getireceğiz. 

Her Mahalleye Spor Merkezi: Mahallelerde yüzme, tenis, futbol ve salon sporlarının yapılabileceği spor merkezleri kurulacak. Bu merkezlerde her yaştan vatandaş rahatlıkla spor yapma imkanı bulacak.

Kapalı Pazarlar ve Taziye Evleri: Eksiği olan mahallelere kapalı Pazar Yerleri ve Taziye Evleri yapılacak.

Engelli Politikalar Birimi: Belediyede bütçesi olan “Engelli Politikaları Birimi”ni kuracağız. Bu birim; Engelli bireyleri sporla buluşturma, mesleki eğitim ve istihdam, ailelere psiko-sosyal destek sağlama konularında aktif olacak. Kentin her noktası erişilebilir bir hale getirilecek. 

Kentsel Ulaşım

Otopark: Sahildeki otopark yer altına alınarak 2600 araçlı yeni otopark hizmete açılacak.

Trafik: Kent merkezindeki trafiğin en sıkışık olduğu noktalardan olan Şehit Ömer Faydalı Caddesi’nde çift yönlü park yasağı uygulaması başlatılacak. İstanbul, Mimar Sinan ve İstiklal Caddelerinde tek yönlü park yasağına uyulması sağlanacak.

Kent Merkezi: Cumhuriyet Caddesi’nin Fatih Caddesi birleşme noktasından Cengiz Koçal Caddesi’nde Valilik binasına kadarki kısım kısmı trafiğe kapatılarak yayalaştırılacak. Bu bölge peyzaj, kent mobilyaları, su oyunları ve heykelleriyle hem görsel anlamda hem de bu akstaki yaya sirkülasyonunun artmasıyla ticari işletmeleri daha çok kazanacak. Böylelikle kentin en önemli noktalarından olan Cumhuriyet Meydanı daha da büyüyüp güzelleşecek.

Sabiha Göçken Havalimanına Servis: Kente en yakın havalimanı olan Sabiha Gökçen’e düzenli olarak servis imkanı sağlanacak.

Bisiklet Yolları: Bisiklet kullanımını yaygınlaştırmak amacıyla yeni bisiklet yolu güzergahları belirlenip yapılacak.

“Enkaz Edebiyatı Yapmayacağız” “Enkaz Edebiyatı Yapmayacağız”

Adalar’a Deniz Ulaşımı: Hem turistik hareketliliği artırmak hem de yerel ekonomiyi kalkındırmak amacıyla İstanbul-Adalar-Yalova arasında deniz ulaşımı hareketlendirilerek yeni seferler oluşturulacak.

Elektrikli Halk Otobüsü: Toplu taşımada bir devrime imza atılarak elektrikli halk otobüsleri devreye sokulacak. Kentte bulunan minibüsçü esnafıyla ortaklaşa yapılacak bu projeyle ulaşımda elektrikli halk otobüsleri hizmet verecek. Hem esnaf kazanacak hem de vatandaşlar ucuza seyahat imkanı elde edecek.

Nostaljik Tramvay: Yürüyen Köşk- Üniversite arasında hem ulaşımı kolaylaştırmak hem de şehir estetiğine katkıda bulunmak amacıyla İstanbul Beyoğlu’ndakine benzer Nostaljik Tramvay seferleri başlatılacak.

Kentsel Estetik

Donanma Tesisleri: Kentin markalarından olan Donanma Tesisleri, belediyenin bünyesi altında sosyal tesis haline getirilecek. Tesisleri belediye işletecek; halka muhteşem manzara eşliğinde, uygun fiyatlı kafeterya ve restoran hizmeti sunulacak.

Mavi Bayrak: Donanma tesislerinin hemen yanında yapılacak plaj düzenlemesi, Mavi Bayrak standartlarına uygun hale gelecek. Bu plajdan halk ücretsiz şekilde yararlanacak. Ayrıca yelken, winssurf gibi su spor alanları yer alacak. 

Akasya Plajı: Meşhur Akasya plajı yeniden düzenlenip halkın güvenle ve huzurla denize girmesi sağlanacak. Bad Godersberg Parkı yeniden düzenlenecek. Barış Manço Açık Hava Tiyatrosu Modernize edilecek. Bozuk yol ve kaldırımlar kalmayacak. Tatilpark ve yolu düzenlenecek. Eski Kaymakamlık Binası hayat bulacak. Tigem’deki Atatürk Panosu yeniden yapılacak. Arapça tabelalar kaldırılacak. Seyyar satış noktaları yeniden düzenlenecek. Şehir girişleri modernize edilecek. Dereağzı, yaşam merkezi olacak. Kent meydanı düzenlenecek. Her mahalleye park ve meydan yapılacak.

Sosyal Belediyecilik

Hastane: Yalova Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nin ulaşım çilesi çözülüyor. Tüm mahallerden elektrikli halk otobüsleriyle gün boyu Yalova Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne vatandaşlar ücretsiz şekilde gidip gelebilecek. 

Anne Kart: 0-4 yaş arası çocuklu annelere Yalova Belediyesi’nin elektrikli halk otobüsleri ücretsiz olacak. Ayrıca aynı dönem içerisinde annelere belirli periyotlarda mama ve çocuk bezi desteği verilecek. 

Halk Lokantaları: Mahalle Yaşam Merkezleri içinde halk lokantaları kurulacak. Bu halk lokantalarında vatandaşlar ucuz bir şekilde yemek yiyebilecek. Tüm emekli ve öğrenciler sadece 40 TL ödeyerek 3 çeşit yemek yiyebilecek.

Halk Ekmek: Halk Ekmek Uygulaması hayata geçecek. Bu uygulamayla vatandaşlar en önemli gıda maddesine kolayca ve piyasa fiyatından daha ucuz bir şekilde ulaşabilecek. Uygulamada ekmek fabrikası kurulmayacak. Yalova’da bulunan fırınca esnafları finansal olarak desteklenecek ve uygulamanın paydaşları haline getirilecek. 

Editör: Arda Yavuz