31 Mart 2024 tarihinde yapılması planlanan Mahalli Genel Seçimlere 1 aydan az bir zaman kala siyasal partiler ve adayları çalışmalarına son sürat devam ediyor. Cumhuriyet Halk Partisi tarafından Yalova Belediye Başkan Adayı gösterilen Mehmet Gürel, Belediye Başkanlığı’nı kazanabilmek için gece gündüz demeden çalışmalarına devam ediyor ve Yalova’yı sokak sokak gezerek vatandaşlarla bir araya geliyor. Seçimlere az bir vakit kala Gürel, seçim çalışmalarını değerlendirmek ve Yalova’da sorunlu alanlar gördüğü problemleri tekrar gündeme getirebilmek için yerel ve ulusal basından temsilcilerin katıldığı bir organizasyon düzenledi. Gazipaşa Caddesi’ndeki Kudu Dinana Kafe’de gerçekleştirilen kahvaltı ikramına Gürel ile birlikte CHP Yalova İl Başkanı Erdem Doğancı, CHP Yalova Merkez İlçe Başkanı Kemal Sürel, CHP Yalova İl Kadın Kolları Başkanı Meryem Ataç, CHP Yalova İl Gençlik Kolları Başkanı Cem Karadağ ve CHP Yalova İl Yönetimi’nden isimler katıldı.

Yalova Belediye Baskan Aday Basin Yerel Kahvalti Organizasyon Elestri Aciklama (10)“Donanma mevcut Belediye Yönetimi’nin beceriksizliğini gösteren bir durumda”

Sözlerine, Yalova gündeminden son günlerde düşmeyen Donanma’nın akıbeti ile ilgili başlayan Gürel, “Bu alan Türk Silahlı Kuvvetlerimizden Belediye’mize kiralanmış ve Belediye’nin de süreç içerisinde alt kiralamalar yönetimiyle belirli firmalara verdiği bir alan. Biliyorsunuz burası çok uzun süredir atıl durumda, yarı yıkık vaziyette ve çevre güvenliğini tehdit eder vaziyette duruyordu. Geçenlerde oradaki rezalet durumu vurgulamak için bir basın açıklaması yaptım. Daha sonra Belediye ekipleri hemen oranın temizliğini yaptılar. Sağ olsunlar akıllarına geldi! Tam bu sırada sosyal medya da bir haber duydum. Belediye Başkanımız, Donanma alanını Türk Silahlı Kuvvetleri Vakfı’na tekrar geri verecekmiş. Bu neresinden bakılırsa bakılsın, mevcut Belediye Yönetimi’nin bu alanla alakalı becerisizliğini, vizyonsuzluğunu ve planlama eksikliğini gösteren bir olaydır. Biz göreve gedikten sonra hemen planlayıp, en yakın zamanda da faaliyete geçirmeye umduğumuz, tüm Yalova halkının, Belediye’nin sosyal tesisi olarak kullanacağı bir alan olacak” dedi. İl Genel Meclisi’nin Donanma’yı İl Özel İdare tarafından kiralamak için gündem maddesi oluşturmaya çalıştığını iddia eden Gürel, “Seçimlere bir ay kala bunu yapıyorlar. Halk tabiriyle “yangından mal kaçırma... Madem koltuk gidecek, bir an önce bunu İl Özel İdare’ye devretmeye çalışalım. Onlarda düşündüğü şeyi yapamasınlar” mantığı ile siyasi, bürokratik atraksiyonlar bunlar” şeklinde konuşurken, Donanma’nın Yalova ve halkı için çok önemli olduğunu vurgulayarak “Donanma’mıza dokundurmamız lazım. Şu anda ki Belediye Başkanına, Donanma’ma dokunma diyorum” ifadelerini kullandı.  

Yalova Belediye Baskan Aday Basin Yerel Kahvalti Organizasyon Elestri Aciklama (8)“Orada yaşayanlar insan!”

Bağlarbaşı Mahallesi’ndeki Kentsel Dönüşüm alanındaki son durumdan bahseden Gürel, “Ana cadde yarıldı arkadaşlar… Bu bir caddedeki çatlak, ufak bir kırık, minik bir bozulma değil. Bildiğiniz cadde yarıldı! Birisinin dükkanı yan yatmış, birisinin evinin arkasında depo olarak kullandığı bölüm uçmuş. Rögar kapağının olduğu yerde yolun patlamasından dolayı açıkta duruyor ve 3-4 yaşındaki çocuklar etrafında geziyor. Görseniz inanamazsınız. O bölge daha önce de muhteşem bir bölge değildi, o ayrı bir mevzu… Ama orası şu anda savaş alanı gibi. Arabalar düz yoldan gidemiyor. Belediye’miz, buna sağ olsunlar müdahale etmiş! Oradaki yarıklar çok gözükmesin diye yarıkların üzerine mıcır dökmüşler. Acil müdahale yapılmış! Orada yaşayanlar insan…  Aynı diğer mahallelerde yaşayan çocuklar ve insanlar gibi. Herhangi bir yerde çalışma varsa bunun önlemini alacaksın. “Biz burada çalışma yapıyoruz, burası uçabilir, çökebilir” diye bir şey var mı? dedi. Bayraktepe Mahallesi’ndeki durumu hatırlatan Gürel, “Binalar 4 yıldır yamuk duruyor. O binaların içinde de çocuklar yaşıyor. Belediye Başkanı’nın ve benim çocuğum yaşamıyor. Başka insanların çocuğu o yamuk duran binalarda yaşıyor. Kentsel Dönüşüm başlığının popüler olduğu bir süreçte orayla alakalı bir şey yapılmıyor. Sizce de bu komik değil mi? Deprem öncelikli bir Kentsel Dönüşüm çabası var. Burada sel sorunu olsaydı, sel öncelikle Kentsel Dönüşüm çalışmalarından bahsederdik. Belediye’nin benim açıklamalarımı dinlemekten ziyade ve gidip oradaki yolları sulamaktan ziyade, Romanlar Mahallesi’nde caddeler yarıldı dediğimizde, yarıklar düzelsin diye mıcırlar dökmekten ziyade bir şeyler yapmaları lazım. Ciddi bir Kentsel Dönüşüm Master planı yapıp, öncelikli bölgeleri belirleyip, konut rezerv alanlarını oluşturup bu Kentsel Dönüşümü hayata geçirmeleri lazım” şeklinde konuştu. Belediye’ye Kentsel Dönüşüm ile ilgili eleştiriler getiren Gürel, “Kentsel Dönüşüm şehrin meydanındaki Uğur Mumcu İşhanı’nın altına “Kentsel Dönüşüm başlıyor, Kentsel dönüşüyoruz, bak nasıl da dönüşüyoruz” diye fotoğrafını asıp hiçbir şey yapmamak değil. En azından orayı döner salonu yaparsanız, Belediye para kazanır” ifadelerini kullandı.

Yalova Belediye Baskan Aday Basin Yerel Kahvalti Organizasyon Elestri Aciklama (6)“Türkiye’ye rezil olduk”

Yalova Eğitim ve Araştırma Hastanesi yolundaki kayma hakkında konuşan Gürel, “Etraftaki çöküntüler 10 cm ile başlayıp 2 metreye kadar çıktı. Biz orada rezil olduk. Yalova bu hastane etrafındaki kaymadan… “Genel Seçimlere yetiştirelim de, açılışı yapalım da, ne olursa olsun, nasıl yapılırsa yapılsın” mantığıyla yapılan projelerden nedeniyle bütün Türkiye’ye rezil olduk. Ben İstanbul’da yaşayan biri olsam ve bu süreçte Yalova’ya taşınmayı planlıyor olsam, Yalova’da bir iş yapmayı planlıyor olsam ve medyada hastane ile ilgili haberleri duysam ne düşünürüm? Böyle bir kente geleyim der mi? Sanki bir yerde 3 m2’lik bir yer var da etrafında çimler bozulmuş ve toprak eşelenmiş gibi bir hava var. Hastane’nin etrafı kayıyor, daha önemli bir şey olabilir mi? “Merak etmeyin hastane çökmeyecek” gibi bir savunma var. Bir de çöksün hastane! Hastaneye ulaşabileceğiniz yollar giderse uçamıyorsunuz! Etrafındaki yollar çökerse helikopterle gitme zorunda kalıyoruz” dedi. Hastane’nin arka tarafında da tehlikede olduğunu vurgulayan Gürel, “Hastane’nin arka tarafı da çöküyor. Hastane’nin arkasındaki istinaf duvarının arkası boş ve istinaf duvarında kırıklar var. Bunu Türkiye’ye daha çok rezil olmayalım diye söylüyorum” şeklinde konuştu.

“İktidar nimetlerinden nasıl faydalandık?”

Altyapı ve isale hattı için mevcut Belediye’nin çalışmalar yaptığını hatırlatan Gürel, “Bu altyapı çalışmaları sürüyor ve üstüne de yollar yapılıyor. İki gün sonra yollar çöküyor! Asfalt atılıyor ve 2 sonra gün sonra asfalt çöküyor. Şöyle bir komik bir şey yaşadım; Safran yolunda asfaltı ve kaldırımı yapılan yer, tekrar inşa edilmeye başlandı. İnşallah teknik bir gerekçesi vardır. Yeni yapılan yerin asfaltı ve kaldırımı neden tekrar kırılır? Yeniden yapıldığına göre muhakkak bir hata vardır. Bu yapılanlar sonuçta milletin parasıyla yapılıyor. Belediye Başkanı 200 bin tane fotoğraf çekip konfetilerle gösteri düzenliyor ama bunlar bizim paramızla ya da genel kamusal harcamalarla, bütün milletin parasıyla yapılıyor. Belediye Başkanı’nın cebinden çıkmıyor. O yüzden hesabını sormamız lazım” ifadelerini kullandı. İktidar partisinden Belediye Başkanı olmanın o yöreye çok fayda sağlayacağı söylemlerine karşı çıkan Gürel, “Ben buna şahit olmadım. Etrafı çöken Devlet Hastanesi dışında Yalova’da yaşayan biri olarak iktidar nimetini görmedim. Mevcut arkadaşımız 4 yıldır Belediye Başkanı… İktidar nimetlerinden nasıl faydalandık bilmiyorum. Yalova’daki Kentsel Dönüşüm sorunundan nasıl faydalandık? Ulaşım ve trafik sıkışıklığı konusunda nasıl faydalandık? Ha şöyle faydalandık; Cumhurbaşkanımız sayesinde Yalova’daki trafik sıkışıklığı çözüldü! Geldiği gün ana caddelerde yol üstü park yasağı uygulandığı için o gün trafik sıkışıklığı kalmadı. Kendisine teşekkür ederim. İnşallah her gün Yalova’ya gelir ve trafik sorunu çözülür. Recep Tayyip Erdoğan’ı her gün Yalova’ya bekliyoruz” gibi ifadeler kullanarak imalı göndermelerde bulundu.  17 Ağustos deprem parkındaki mevcut durumu eleştiren Gürel, “Ayağınızı kırmadan, dizinize kadar bir çukura girmeden ve yeşil alanı görmeye çalışarak yürüyün.  Hele yazın yerde çarşaflar, kilimler, halılar, tepsiler, nargilelerle sığınmacı arkadaşlara rahatça yayılmaları için alan sağladığımız 17 Ağustos Deprem Parkı’nda yürümeye çalışın” dedi ve Bad Godersberg Parkı ile Şiir Yolu’ndaki bozuklukları dile getirerek tepki gösterdi.

CHP’den Fazlaca’ya Ziyaret CHP’den Fazlaca’ya Ziyaret

Yalova Belediye Baskan Aday Basin Yerel Kahvalti Organizasyon Elestri Aciklama (7)“Yalova’nın kasaba hali daha güzeldi”

Yalova’nın önde gelen mahallelerindeki parkların durumunun felaket olduğunu açıklayan Gürel, “Biz oraları park olarak görüyoruz ama git geceden sonra gör o güzel parkı!  Ne güzel parklarda neler oluyor görün. Oralardaki zararlı madde ile alakalı durumu, güvenlikle alakalı durumu ve fuhuşla alakalı durumu gidin de görün. Güvenlik kameraları yok ve olan da çalışmıyor. Aydınlatma yeteri kadar yok. İlgili Belediye ya da Kolluk güçlerinin ortama bir müdahalesi yok. O bölgede oturduğunuzu, çoluğunuzun ve çocuğunuzun o parkta vakit geçirdiğini düşünün. İşte iktidarın Belediyesi olunca böyle her şey muhteşem oluyor! dedi. Yalova’nın yıllardır çirkinleştiğini söyleyen Gürel, “Buranın kasaba hali daha güzeldi. Yalova’da garip garip şeyler oluyor. Yalova sanki bir nehirde kayık, kürekleri de alınmış. Akıntı nereye götürürse oraya gitsin! Orada taş var, kaya var, batabilir, parçalanabilir. Önemli değil! Hafif delik var, tıkayalım. Çatlak var, yamayalım. Böyle Belediyecilik olur mu? Kaderine terk edilmiş bir Belediye olabilir mi? sorularını yöneltti.  Yalova’nın pis olduğunu iddia eden Gürel, “Neden böyle bilmiyorum. Her tarafta çöp yığınları var” şeklinde konuştu.

Yalova Belediye Baskan Aday Basin Yerel Kahvalti Organizasyon Elestri Aciklama (11)“İYİ Parti’nin yaptığını doğru bulmuyorum”

Nato yolu hakkında eleştiriler getiren Gürel, “İktidarın Belediyesiyiz ya! Çok güzel oldu değil mi Nato yolu? 4 yıl önce vallahi bu yıl yapılıyor, 3 yıl önce Cumhurbaşkanı’nın yatırım kararına girmiş, 2 yıl önce vallahi de, yemin ederim ki, bu hafta temeli atılıyor… 1 yıl önce vallahi de, billahi de, taş olayım ki Cumhurbaşkanı kendi kürek atacak, bakan kaşe vurdu” gibi söylemler vardı. Buyurun, Nato yolu ne güzel oldu değil mi! İşte gelinen nokta bu. “Bu benim köylüm, bu benim amcamın oğlu, bu teyzemin kızı, siyaseten aynı partideyiz, bana faydası var, işime yarıyor o yüzden Yalova’ya ne olursa olsun. Mezhepsel olarak bana yakın Yalova’ya ne olursa olsun” gibi yaklaşımla işte bu hale geliyor. Sadece bu dönem için demiyorum ve bütün dönemleri de katıyorum. Bu mantıkla Yalova böyle oluyor. O yüzden bu mantığı değiştirmemiz lazım” şeklinde konuştu.  İYİ Parti’nin CHP’den Yalova’dan 2 Belediye Meclis Üyesinin Adaylığını düşürülmesi başvurması hakkında ne düşündüğü sorusuna cevap veren Gürel, “İYİ Parti’nin yaptığını yerel siyasi nezaket anlamında doğru bulmuyorum. Türkiye genelinde de yapmışlar diye duydum ve onu da doğru bulmuyorum. Siyasetin amacına aykırı bir eylem olarak görüyorum. Kendilerine göre stratejik bir şey olabilir. Onlara da bir faydasının olacağını zannetmiyorum. Kime faydasının olacağını biliyorum. Bunların kime faydası olsun diye yapıldığını öngörebiliyorum ve kamuoyunun takdirine bırakıyorum.

Haber/Göktuğ Doğukan Yüksel

Editör: Arda Yavuz